Utvalgte materialer -50%
Les mer
Trendråd for 2024

Trendråd for 2024

En av verdens ledende bransjeorganisasjoner for kjøkken- og baderomsmøbler, National Kitchen & Bath Association (NKBA), arrangerte tidlig i 2024 et rundebord for å drøfte hvilke visjoner bransjens beste spesialister har for det kommende året. Den 60 år gamle foreningen hadde gjennomført en grundig undersøkelse blant hundre- og tusenvis av møbelprodusenter, -designere og -forhandlere, der hovedinntrykket var at det blir vanskeligere for hvert år som går å generalisere eller forutse klare designtrender. Hovedkravet i interiørdesign ser ut til å være en individualistisk tilnærming – et slags epikureisk ønske om komfort med hvilesoner for livsnytere. Man ønsker individuelle løsninger, ikke masseproduksjon tilpasset alle. I stedet for konkrete stiler, materialer og farger er det snarere verdisyn som gjelder og noen ganger er stikkordene direkte motsetninger. Man verdsetter det unike, rommene blir mer og mer skapt i sine eieres bilde.

Noble Arco

De viktigste temaene som kom opp i undersøkelsen var:

 • Overgangen fra inne- til uteområder, der en unngår grenser mellom stue/kjøkken og natur.
 • Innovasjon og personlig design.
 • Minimalisme og lett vedlikeholdte materialer.
 • Kjøkkenøya som sentrum i rommet.
 • Kjøkkenet som et sted ikke bare for mat, men også for hvile og velvære.
 • Større fokus på bærekraft.
 • Riktige og gjennomtenkte belysningsløsninger.
Planet Pluto

I tillegg ble følgende stikkord nevnt:

 • Hippe og originale designløsninger.
 • Innovative tekniske løsninger.
 • Beste praksis og muligheter for å sikre bærekraft.
 • 12 steg for kjøkkenplanlegging: kjøkkenøy, lagerrom/skap/skuffer, benkeplater, bakgrunnsstein, gulv, kjøleskap, oppvaskmaskin, servise/kjøkkenmaskiner, ventilasjon/kjøkkenhetter, vasker, blandebatterier og lysarmaturer.
Terrazzo Carrara

Granitt, marmor, kalkstein og andre natursteiner er favoritter blant de miljøbevisste!

Representanten fra  Natural Stone Institute la i sitt innlegg vekt på at mer bruk av materialer som krever minimal behandling (slik som naturstein) bidrar til å holde utslippene av klimagasser nede. Med hensyn til redusert karbonfotavtrykk og klimainnsats er altså veksten i bruk av granitt, marmor og kalkstein svært gledelig!

Nordens største granittprodusent Lundhs Real Stone, som ligger i Larvik, var representert av Line Møller Mærsk som nevnte at den såkalte blå granitten (larvikitten) har mange ansikter og at steinens mange variasjoner (Blue Pearl, Emerald Pearl, Labrador Antique osv) gjør det mulig å bruke materialet med svært ulike fargeløsninger. Alle disse granittsortene er interessante og spesielle og bidrar med sine egenskaper til å skape personlige rom og løsninger. Granitten er visuelt attraktiv samtidig som den gjenspeiler en følelse av ro og nærhet til naturen. Særlig vakkert er det med en blågrå lagdelt stein der lyset leker i sjiktene, slik at det minner om vann – spa, dampbad, men også som benkeplate eller vegg bak vasken. Ettersom granitten også er relativt sterk og har liten vannabsorpsjonskoeffisient, passer den godt på steder der mer porøse natursteiner (kalk og marmor) ikke er fornuftige.

Se vasker!
Viscount White

„Våre regler for ansvarlig produksjon (zero-waste policy) og EPD (Environmental Product Declaration) viser at vi fremmer og oppmuntrer til miljøvennlig tenkning,” sa Møller Mærsk. „Samtidig er vi, i samarbeid med arkitekter, designere og entreprenører, stadig på leting etter kreative løsninger for maksimal utnyttelse av all steinen vi får ut ved bryting av granitt, inklusive overskuddsmaterialene.”

Den økte bruken av naturlige materialer, herunder marmor og for eksempel lyst tre (særlig eik) er noe også mange andre toppaktører i interiørbransjen har merket seg. For marmorens del ble det bemerket at det har blitt trendy å dekke sidene på kjøkkenøya med stein slik at den ser ut som en enorm steinblokk.

.

Denne tilnærmingen har hele 56% av de spurte merket seg, men de større øyene innebærer ikke unntak i fargevalg – folk er like glade som før i både hvitt, svart, grønt eller marmor i andre farger (gul, brun, rosa).

Ettersom kundene er på utkikk etter unike designerløsninger har vi i Granitop merket oss den økte populariteten for spesialbestilte materialer. Vi kan aldri føre riktig alle verdens steinsorter i vårt sortiment, men når det er ønsket tilbyr vi våre kunder også virkelig eksklusive materialer og løsninger.

Se materialer!

Kjøkkenøy og behendige oppbevaringsplasser

„Kjøkkenøya er rommets hjerte og en mulighet for å skape et kunstverk med enestående stein og kontrastfylte farger eller materialer. Jeg ser at kjøkkenøya er i utvikling, det er en lek med former og materialoverganger for å gjøre den ikke bare til et arbeidsområde men også et vakkert møbel,” nevnte en designer. „Også når det gjelder planleggingen av sitteplasser ser vi at uformingen av kjøkkenøyene har fjernet seg betydelig fra den tradisjonelle plasseringen. Mens man tidligere primært satt plassert rundt øya (wrap-around) eller alle satt i en rekke (all in a row), er dette ikke lenger regelen.”

Crystal Vulcano


61% av de spurte mente det er viktig at benkeplaten utfylles av en bakgrunnstein i full høyde. „På den ene siden gir det et luksuriøst inntrykk, samtidig som en enhetlig overflate også gjør det enklere å holde kjøkkenet rent.”
50% vektla hvor viktig det er med god planlegging av størrelsen og plasseringen av skuffer og skap.
37% ville gjerne at det skulle være enklere å tilpasse innsiden av møblene etter personlige preferanser, og de nevnte også viktigheten av skuffeinnsatser, avfallssorteringssystemer samt skjærebrett og oppvaskstativer som passer sammen med vasken.

„Mer møbler fra gulv til tak og dype underskap som lar oss maksimere oppbevaringsplassen, flere skuffer og innebygde ladestasjoner som forbedrer kjøkkenmøblementets funksjonalitet.”

Som en mikrotrend kan vi nevnte at barhjørner har blitt mer populære – mer enn 60% av de spurte svarte at kjøkkenet gjerne bør ha et sted, kanskje til og med et eget lite kjøleskap, der en kan finne forfriskninger. Dette hjørnet kan også omfatte kaffemaskin, barskap og utstyr for å lage smoothie eller cocktailer.

Keramikk og kvartskompositt holder på populariteten som de materialene som krever minst vedlikehold

73% av de som svarte stemte for kunststein som framtidens materiale. Også vi i Granitop kan stadfeste at det er økt etterspørsel etter keramikk, og særlig med Bricmate kalksteinslignende design.
Benkeplater av kvartskompositt og keramikk er enkle å rengjøre og utrolig smussbestandige, samtidig som keramikken tåler varme godt og er lettere av vekt enn massiv naturstein. Ved siden av brukskomforten er hygiene også en grunn til at kvartskompositt og keramikk er så høyt skattet.
„Kunststein gir kjøkkenet og badet samme skjønnhet og luksus som natursteinen, men resultatet – et vakkert hjem – er mye enklere å oppnå.”

Jura Select Classic

Stille luksus ble nevnt i forbindelse med moderne teknologi. Ved valg av avtrekksvifter og oppvaskmaskiner er det stadig mer fokus på apparatenes støynivå – hele 65% foretrekker stillere modeller og 41% vektlegger at det også er viktig med stillelukkende skapdører, skuffer og avfallssystemer.
Mens det tidligere så ut for at rustfritt stål var på vikende front og at hvite og mattsvarte apparater var på frammarsj, er kjølig grå metallfargede apparater nå igjen på moten. Dette gjelder særlig for uttrekkbare avtrekksvifter, som tidligere heller ble skjult ved hjelp av skapene. Nå er den dominerende holdninger at viften godt kan være stor og iøynefallende, sterk, men stillegående, og 51%av de spurte mente at den gjerne bør være av rustfritt stål.

Miljøvern og ansvarlig forbruk

51% av de spurte mente at vi i dag ikke kan la være å tenke på miljøet – også ved oppussing av hjemmet må vi tenke bærekraft. Derfor har bransjens produsenter og spesialister satt seg som mål å veilede kundene til mer ansvarlig forbruk.
Vår misjon er å fremme kvalitet og løsninger med lang levetid, og også energieffektive løsninger med gode muligheter for gjenbruk. For kjøkkenbenkeplater og -interiør kan 52,5% av materialene gjenbrukes og 23% komposteres.“

For steinbenkeplatenes deler er det stort fokus på miljøvennlig produksjon, og steinen har en gjenbruksgrad som nærmer seg 100%. Samtidig har Granitop i årenes løp investert i vannrenseanlegg og energieffektiv utstyr, fabrikken har ventilasjon med varmegjenvinning og vi har også økt bruken av fornybar energi (vi er i ferd med å etablere autonom energiproduksjon basert på solcellepaneler).

Velg bærekraftig du også – velg en steinbenkeplate som holder i flere tiår!

Vil du finne ut hvor mye en steinbenkeplate for akkurat ditt kjøkken ville koste, prøv priskalkulatoren, som lar deg regne ut prisen for både materialer og montering. Har du spørsmål, kontakt våre hjelpsomme spesialister!

Et utvalg trendy eksotiske steinmaterialer for 2024

Kjøkkentrender for 2023

Kjøkkentrender 2022

Kjøkkentrendene for 2021: minimalisme, funksjonalitet og fokus på familien

Vakkert hjem – en harmoni av moderne teknologi og verdig historie

Interiørarkitektene anbefaler

Terrazzo Calacatta