Utvalgte materialer -50%
Les mer
Keramikk er på en gang vakkert, trendy og veldig slitesterkt

Keramikk er på en gang vakkert, trendy og veldig slitesterkt

Med god grunn er stein regnet som et av de fremste eksemplene og symbolene på slitestyrke. Dagens teknologi lar oss også skjære og bearbeide dette harde materialet på alle mulige vis, så det er ikke til å undre over at stein i stadig større grad får fotfeste og utmerker seg i interiørdesignløsninger.

Runö Warm Grey

Bruk av steinmaterialer i bygg og innredning har vært utbredt i årtusener, men de siste årene har kunststein blitt langt mer populært. Det er ingen grunn til å tro at denne trenden vil snu. Stilbevisste huseiere kan velge stein som oppmerksomshetsmagnet og hoveddesignelement på kjøkkenet eller badet, men også som en enkel og praktisk løsning – sikkert er i alle fall det at steinen ikke vil gå upåaktet hen. Slitestyrken i steinoverflater er velkjent, og med dagens teknologiske muligheter trenger ikke designere og formgivere å tøyle fantasien så mye lenger.

Ved siden av naturstein (granitt, marmor, kalkstein) og populære kunststeiner (kvartskompositt og terrazzo) er også keramiske benkeplater noe som stadig flere ønsker seg i sitt hjem.

Se materialer!

Hva er årsaken til at benkeplater av steinmaterialer og særlig keramikk er så populære?

Mange huseiere lar seg overraske av de store mulighetene for valg av farger og mønstre som benkeplater av kunstein byr på. Steinmaterialene er heller ikke så utsatt for skrammer, men hovedfordelen med keramiske overflater er smussbestandighet og lang levetid. Ved kontakt med sure stoffer blir det ingen flekker eller matte merker på porselensoverlater – og samtidig er den keramiske steinen ikke redd for temperaturendringer.

Varmebestandigheten har lenge gjort granitt til et av de tryggeste valgene, for eksempel ved bygging og dekorering av peiser. På kjøkkenet har vannfast kvartskompositt en levetid mange ganger lengre enn laminat og gir muligheter for servantløsninger som ville være upraktiske ved bruk av tre eller mer porøse materialer. Marmor, kunstmarmor (Terrazzo) og kalkstein er svært pene å se på, men de krever dessverre også litt mer flid med rengjøringen. Keramikk forener fordelene ved alle andre benkeplatematerialer, samtidig som det er lettere og tynnere!

Norrvange Beige Matt

Fordeler og ulemper ved keramikk

Ettersom keramikk framstilles av sand, mineraler og leire, er det et naturmateriale som presses sammen ved enormt trykk. Keramikkens endelige tekstur oppnås ved brenning med svært høy varme (nærmere 1440 grader), slik at komponentene smelter sammen og danner en glassaktig og svært sterkt «stein».

Fordeler:

  • Varmebestandig – sammenlignet med andre kunststein, kvartskompositt og Terrazzo er keramikk svært mye mer varmebestandig – den tåler høye temperaturer like godt som granitt.
  • Et svært sterkt materiale – noen spesialister mener keramikk er inntil en tredel sterkere enn den aller hardeste granitt.
  • Liksom en annen kunststein – kvarts – er keramiske benkeplater ekstremt hygieniske og lite porøse. Derfor er de helt i toppsjiktet når det gjelder smussbestandighet, og porselensoverflater er enkle å vedlikeholde.
  • UV-bestandighet – der kvartskompositt over tid kan bli litt mattere eller endre farge i sollys, er keramikken helt UV-bestandig og ideelt egnet også som – eller til dekking av – vinduskarmer.
  • Design – keramikk er laget av naturmaterialer, og overflaten utformes vanligvis med naturstein som forbilder. For eksempel har produktserien Norrvange latt seg inspirere av Gotlands kalkstein.
  • Lett vekt og elegant ytre – materialets tykkelse er bare 12 mm, noe som får den keramiske overflaten til å føles luftigere og mer moderne, samtidig som materialet ikke krever så sterke bærende konstruksjoner som mer massive og tykkere steinsorter.
  • Naturvennlighet – keramikkens hovedkomponenter er 100% naturlig materiale.

Ulemper:

  • Svært sterkt, men ikke helt uknuselig – å miste tunge gjenstander eller dunke mot steinen med gryter og panner kan skade overflaten.
  • Begrensede muligheter for kantdesign – når de fleste steinbenkeplater gir rikelige muligheter for utforming av kantene (faset, rundet, halvrundet, haisnute, antikk osv.), gir en keramisk benkeplate bare mulighet for en type kant («rett» T-profil).
  • Noe høyere pris – sammenlignet med for eksempel rimeligere kalksteinstyper eller kvartskompositt kan en keramisk benkeplate framstå som litt dyrere.

Steinen kan passe overalt – fra små nattbord til gulv, vinduskarmer og vegger

Alle har vel sett eller tatt på benkeplater av stein og keramikk på baderom eller kjøkken, men i dag møter vi også stadig flere steinløsninger som dekkplater for mindre møbler, på vegger, gulv og til og med som underlag for blomsteroppsatser eller krydderbeholdere. Ofte er stein også det som binder sammen innendørs- og utendørsarealer, med bruksområder både i utekjøkken og i hager. Som dekorativt materiale har steinen vært på æresplass i villaer og herregårder, og selvsagt får også vanlige hjem en særlig eleganse ved bruk av beholdere, blomsterpotter, vaser og annet tilbehør av stein.

Steinmaterialer muliggjør utallige løsninger for fargetoner og mønstre, og ettersom keramikk er tynnere og lettere i vekt er dette unike materialet vel verd å vurdere for bruk i alle hjem.

Både kjøkkenet og badet kan regnes som hjemmets hjerter, og det er ikke nødvendig å være profesjonell interiørdesigner eller arkitekt for å investere i hvordan de rommene ser ut – for et vakkert hjem ønsker vi jo alle. Når en benkeplate av stein først har gitt badet eller kjøkkenet et helt nytt preg, hvorfor kan ikke for eksempel også vinduskarmen være av stein?
Nå, våren 2023 er det en god ide med fokus på nettopp vinduskarmene, for fram til slutten av mars får kunder som kjøper benkeplater inntil 4 vinduskarmer i gave!

Priskalkulator
Vann-
bestandig
Ripe-
bestandig
Lett å
rengjøre
UV-
bestandig
Varme-
resistent

Stein, og særlig keramikk, er i sannhet raskt og enkelt å vedlikeholde!

Den visuelle skjønnheten og varigheten er de viktigste grunnene til å velge et steinmateriale, men enkelt vedlikehold og renhold av overflatene er heller ikke lite viktig. Det holder med minimal støvtørking og en vanlig mikrofiberklut med litt vann for å holde overflaten vakker – så den ser like ny ut etter flere år.

Glans og kvalitet i ditt hjem!

Granitops benkeplater av stein har rukket å forskjønne mange hjem. Stein egner seg godt for den som søker en kompromissløs løsning, som vet at estetikk og funksjonalitet må gå hånd i hånd. Fra vårt brede materialutvalg finner alle interesserte en benkeplate i tråd med akkurat sine ønsker, for alle våre vakre steinprodukter blir produsert som et unikt, skreddersydd produkt.

I løpet av mer enn ti aktive år har vi deltatt i en rekke spennende prosjekter, og våre steinmestre har med sin virtuositet og kreativitet bidratt til å innrede tusener av hjem og forretningslokaler. Dette har gitt oss unike nye opplevelser og satt oss i stand til å reise nye produksjonsbygninger, investere i moderne utstyr og videreutvikle og komplettere produktsortimentet. Et større og mer allsidig materiallager gjør det mulig å jobbe mer og mer effektivt og utføre ordrene stadig raskere.

Vil du finne ut hvor mye en steinbenkeplate for akkurat ditt kjøkken ville koste, prøv priskalkulatoren, som lar deg regne ut prisen for både materialer og montering. Har du spørsmål, kontakt våre hjelpsomme spesialister!

Norrvange Grey Matt

Norrvange Grey Matt er en keramisk benkeplate med matt overflate og en rik variasjon av fossilaktige detaljer. Skivene er inspirert av den gotlandske kalksteinen. Svært naturlig og detaljert. Ekstremt slitesterk! Tåler høy slitasje og syrer fra sitron og andre matvarer som ellers skader overflaten eller etterlater flekker. Passer for alle overflater i hjemmemiljøet samt i offentlige rom og overflater.

Norrvange Ivory Matt

Norrvange Ivory Matt er en keramisk benkeplate med matt overflate og en rik variasjon av fossilaktige og naturlige detaljer. Skivene er inspirert av den gotlandske kalksteinen. Svært naturlig og detaljert. Tåler høy slitasje og syrer fra sitron og andre matvarer som ellers skader overflaten eller etterlater flekker. Passer for alle overflater i hjemmemiljøet samt i offentlige rom og overflater.

Norrvange Light Grey Matt

Norrvange Light Grey Matt er en keramisk benkeplate med matt overflate og en rik variasjon av fossilaktige detaljer. Granittkeramikk er industrielt produsert av naturlige råvarer, hovedsakelig bestående av finmalt feltspat, sand og leire. Materialet tørrpresses under høyt trykk og brennes deretter ved høye temperaturer.

Azul Olive Matt

Serie Azul Olive er en granittkeramikk inspirert av den svært populære portugisiske kalksteinen Azul Valverde. Steinen er en kjent klassiker som brukes over hele Europa på gulv og vegger samt som benkeplater. Serie Azul Olive varierer i nyanser av gråbrun med fossillignende detaljer.

Glanshammar Silk

Bricmate sin keramiske benkeplate Glanshammar Silk er en granittkeramikk i stort format med en silkemyk overflate. Inspirert av den ikoniske svenske Ekeberg-marmoren som er utvunnet i Glanshammar utenfor Örebro. Ekeberg er en elegant, klassisk og eksklusiv stein som har blitt kalt den svenske Carrara-marmoren.

Jura Select Ivory

Jura Select Ivory Matt er en lys beige granittkeramikk inspirert av den klassiske jurakalksteinen. Steinen er svært populær som bygge- og innredningsmateriale samt som benkeplate. Overflaten er naturtro med en harmonisk variasjon i mønster og tone, og er rik på fosillignende detaljer. Fargen til Jura Select Ivory er hentet fra de lyseste delene og variantene av jurakalksteinen.

Materialet verken eldes eller solblekes og tåler sterke rengjøringsmidler, syrer og matvarer samt høy slitasje fra både gangtrafikk og kjøkkenutstyr. Passer for alle overflater i hjemmemiljøet samt i offentlige rom og overflater.