Utvalgte materialer -50%
Les mer
Vedlikehold av benkeplater

Vedlikehold av benkeplater

Hvordan holde din granitt-, marmor- eller kvartsbenkeplate pen

Med tanke på utseende og brukskomfort, benkeplater av granitt og kvarts er det beste valget, men for bekymringsfri daglig bruk og å holde din benkeplate flott er det nyttig å vite litt om materialkvaliteter og vedlikeholdstips. Det tar kun toppen 30 minutter i året for å holde din benkeplate i perfekt stand.

Mekaniske skader og temperatur

Selv om vi har å gjøre med stein, hvilket vanligvis forbindes med styrke, selv granitt har sine svakheter. Under installasjonen støtter vi steinflatene på en måte som vil unngå brudd men du kan fortsatt skade steinen ved et uhell eller uforsiktig oppførsel. Dette gjelder hovedsaklig for benkeplatekanter, hvilket kan skalle av som et resultat av et kraftig slag. Stein kan repareres men sluttresultatet vil ikke bli det samme og vi ønsker også å minne deg på at slike skader ikke dekkes av vår garanti. Kvarts, som mer motstandsdyktig mot fysiske skader, har et fortrinn her. Vi anbefaler heller ikke klatring på benkeplaten, for eksempel for å nå et kjøkkenskap høyere opp. Benkeplaten er mer skjør ved svakere punkter – spesielt rundt oppvaskkummen og komfyrtoppen – og hele vekten av en mann kan forårsake at det sprekker.

Benkeplatens slitestyrke avhenger ikke bare av steinsorten, men også overflatebehandlingen. Den sikreste og enkleste tommelfingerregelen er at jo tettere (tyngre) og glattere materialet er og jo mindre absorpsjonskoeffisienten for vann er, desto større er materialets slitestyrke.
En polert benkeplate er langt mer smussbestandig enn en slipt steinoverflate, samtidig som uegnet rengjøringsmiddel eller -metode kan ødelegge glansen i steinen på en måte som er uopprettelig.

Vi anbefaler alltid å bruke et skjærebrett selv om kniver og andre skarpe verktøy ikke kan skade overflaten. Vedvarende bruk uten et skjærebrett kan gjøre at overflaten mattes ned – hvilket kun kan repareres med spesielle verktøy. I tillegg er det fare for å etterlate metallmerker – som ikke er riper i overflaten, men er fortsatt vanskelige å fjerne uten spesielle verktøy.

Steinens overflate er sensitiv for slipemidler: Ikke bruk, for eksempel, en skrubb for rengjøring og sørg for at kluten du bruker er ren – tilfeldige sandkorn kan skade overflaten.

Granitt er ikke følsom for varme, men det er fortsatt bedre å bruke et gryteunderlag for gryter og panner som kommer rett fra komfyren – gryter og panner (spesielt kjeramiske potter) kan skrape opp benkeplaten med deres ru overflate.

Det anbefales sterkt å bruke et gryteunderlag under arbeide på granittoverflater siden en del av trykkgranitten er lim som kan reagere når det kommer i kontakt med varme ting. Overflaten kan også dele seg på svakere punkt på grunn av termisk sjokk.

Daglig stell og misfarging

Du trenger ikke noe spesielt for daglig stell av din benkeplate. Den kan renses med en ren fuktig klut og om påkrevet, oppvasksåpe eller rengjøringsmiddel for glass oppløst i vann. Granitt og kvartsoverflater reagerer godt på nøytral (ph 7), svakt sure (ph 4 – 6) eller mildt basiske (ph 8 – 10) rengjøringsmidler,  ved rengjøring av marmor, bør sure rengjøringsmidler unngås. Bruk helst vannbaserte rengjøringsmidler siden de er miljøvennlige og sparer helsen din.

Kraftigere flekker kan fjernes fra kvarts ved å bruke kremet skrubbepasta (den bør ikke føles kornete mellom fingrene),  men du bør ikke skrubbe overflaten for kraftig under rengjøringen. Ikke bruk skrubbepasta til å rense granitt eller marmor.

For vedlikehold og rengjøring av kalkstein og Terrazzo (som er laget av marmor og inneholder naturlige biter av stein), gjelder de samme anbefalingene og utstyr som for marmor. Keramikk er en svært slitesterk, kunstig steintype og krever derfor ikke noe spesielt vedlikehold – det holder å tørke over den med en fuktig klut.

Det er best å rense overflaten umiddelbart etter søl for å unngå sterk misfarging – jo lenger stoffet forblir på overflaten, jo større mulighet er det for kraftig misfarging. Med lysere steinflater bør du være mer forsiktig enn med de mørkere. Marmor krever mest pleie. Vær forsiktig med stoff som kaffe, te, vin (alkohol generelt), oljer, sure frukter (sitron, appelsin) og juice. I fall av kraftigere flekker anbefaler vi at du kontakter oss siden flekkfjerning avhenger av steintypen og stoffet som forårsaket misfarging.

Vi tilbyr en anerkjent italiensk produsent Stone Care Europe stor omsorg kits av stein benkeplater.

Spesiell pleie

Mørk granitt og kvarts trenger ikke spesiell pleie, lysere steinflater bør behandles en eller to ganger i året med spesielle midler for å «lukke» overflaten. Dette gjør steinen mer motstandsdyktig mot misfarging. Dette kan gjøres med spesifikke produkter tilgjengelig i byggevarebutikker eller av oss. Produkter som lover å gi tilbake den opprinnelige glansen er permanent – benkeplater forblir skinnende når de blir tatt vare på og brukt ordentlig.

NB! Sjekk alltid om pleieprodukter er egnet for overflaten på din benkeplate og følg deres bruksveiledning. Siden steinbehandlingsprodukter er kjemiske substanser, må du sørge for å følge sikkerhetsprosedyrene!

Slik gjør du:

  • Tørk av benkeplaten med støvkost og våt klut, rengjør benkeplaten regelmessig og tørk også vekk sprut og flekker rundt vasken.
  • Under servise (vaser, brett, glass) bruker du spesialtilpassede spiseunderlag, brikker og bordmatter. Selv om noen steinbenkeplater (granitt, marmor, kalkstein, keramikk) tåler høye temperaturer svært godt, bør du alltid bruke en bordskåne under gryter og panner. For kvartskompositt og terrazzo er bruk av bordskåner obligatorisk!
  • For å unngå riper bør du ikke skjære opp mat direkte på benkeplaten men bruke skjærefjøl.
  • Har det kommet matrester på benkeplaten, forsøk å fjerne dem raskest mulig. Bruk ved behov et pH-nøytralt oppvaskmiddel for rengjøringen. Pass på å skylle med rikelige mengder vann og tørk av etter vask!
  • Unntaksvis kan du vurdere å bruke rengjøringsmidler beregnet på keramiske komfyrtopper, om de ikke inneholder syre eller skurende korn. Test alltid rengjøringsmiddelets egnethet først på en liten overflate som ikke er synlig (for eksempel på Granitops steinprøve).
  • For fjerning av tørkede matrester, tyggegummi, lim, flekker av syltetøy eller sirup osv. kan du bruke en skrape av myk plast eller sterk gummi. Unngå å skrape overflaten med kvasse gjenstander, bruk om mulig rikelig med vann på skadede steder og etter rengjøring (det vil sannsynligvis bli spor på skadede steder).

Dette bør du unngå:

  • Bruk ikke eddik, blekemidler/klor, aceton, bensin og sure rengjøringsmidler; unngå også sterke husholdningskjemikalier beregnet på badekar, glass osv.: de egner seg ikke for steinbenkeplater. Bruk av uegnede rengjøringsmidler kan skade natursteinens utseende i en slik grad at benkeplaten må byttes ut.
  • Unngå å gni steinoverflaten med skurepasta og unngå også ru skurekluter. Best til rengjøring av benkeplaten er skumgummisvamper, mikrofiberkluter eller myke børster. Dersom en klut eller børste er brukt for eksempel ved vasking av grønnsaker eller vasken, bør du kontrollere at det ikke er igjen rester av jord eller sandkorn i kluten eller mellom busten – dette kan lage riper i overflaten.
  • Unngå å blande ulike rengjøringsmidler, også om det anbefales på Internett. Noen kjemiske stoffer kan avgi giftige gasser om de blandes.

Hjelpemidler for rengjøring av steinbenkeplater:

Sprutflaske, mildt oppvaskmiddel
Gummi- eller plastskrape
Gummihansker
Børste med myk bust
Oppvasksvamp (uten skure-/slipeull)
Mikrofiberklut
Ved behov vernebriller

I fall av spørsmål eller dersom du trenger ekstra informasjon, vennligst ring eller skriv till oss.

Planet Pluto

Noble Carrara
Nero Africa
Noble Ivory White

Vedlikehold og rengjøring av benkeplater

Å friske opp kjøkkenet ditt er å investere i din egen lykke!

Kvartssteinsbordet er det mest hygieniske

Rent hjem med lite slit!

Hvordan kan man vedlikeholde benkeplatene, hva bruker man?

Væsker som lander på benkeplaten må straks tørkes av – da holder steinen seg fin lenger! Granitop tilbyr også ulike pleiemidler avhengig av steintype. Et par ganger i året kan det være en fordel å gå over benkeplatene med et spesialpleiemiddel for stein.

Hvor lenge holder Granitops benkeplater stand?

Granitop gir 5 års garanti på alle benkeplater vi lager. For noen typer kunststein er fabrikkgarantien til og med 10–25 år, men varigheten kommer absolutt an på både materialet i benkeplaten, bruksvanene og vedlikeholdet. Med riktig og omhyggelig pleie varer en steinbenkeplate i flere tiår.