Vedlikehold av benkeplater

Vedlikehold av benkeplater

Hvordan holde din granitt-, marmor- eller kvartsbenkeplate pen

Med tanke på utseende og brukskomfort, benkeplater av granitt og kvarts er det beste valget, men for bekymringsfri daglig bruk og å holde din benkeplate flott er det nyttig å vite litt om materialkvaliteter og vedlikeholdstips. Det tar kun toppen 30 minutter i året for å holde din benkeplate i perfekt stand.

Mekaniske skader og temperatur

Selv om vi har å gjøre med stein, hvilket vanligvis forbindes med styrke, selv granitt har sine svakheter. Under installasjonen støtter vi steinflatene på en måte som vil unngå brudd men du kan fortsatt skade steinen ved et uhell eller uforsiktig oppførsel. Dette gjelder hovedsaklig for benkeplatekanter, hvilket kan skalle av som et resultat av et kraftig slag. Stein kan repareres men sluttresultatet vil ikke bli det samme og vi ønsker også å minne deg på at slike skader ikke dekkes av vår garanti. Kvarts, som mer motstandsdyktig mot fysiske skader, har et fortrinn her. Vi anbefaler heller ikke klatring på benkeplaten, for eksempel for å nå et kjøkkenskap høyere opp. Benkeplaten er mer skjør ved svakere punkter – spesielt rundt oppvaskkummen og komfyrtoppen – og hele vekten av en mann kan forårsake at det sprekker. Vi anbefaler alltid å bruke et skjærebrett selv om kniver og andre skarpe verktøy ikke kan skade overflaten. Vedvarende bruk uten et skjærebrett kan gjøre at overflaten mattes ned – hvilket kun kan repareres med spesielle verktøy. I tillegg er det fare for å etterlate metallmerker – som ikke er riper i overflaten, men er fortsatt vanskelige å fjerne uten spesielle verktøy.

Steinens overflate er sensitiv for slipemidler: Ikke bruk, for eksempel, en skrubb for rengjøring og sørg for at kluten du bruker er ren – tilfeldige sandkorn kan skade overflaten.

Granitt er ikke følsom for varme, men det er fortsatt bedre å bruke et gryteunderlag for gryter og panner som kommer rett fra komfyren – gryter og panner (spesielt kjeramiske potter) kan skrape opp benkeplaten med deres ru overflate.

Det anbefales sterkt å bruke et gryteunderlag under arbeide på granittoverflater siden en del av trykkgranitten er lim som kan reagere når det kommer i kontakt med varme ting. Overflaten kan også dele seg på svakere punkt på grunn av termisk sjokk.

Daglig stell og misfarging

Du trenger ikke noe spesielt for daglig stell av din benkeplate. Den kan renses med en ren fuktig klut og om påkrevet, oppvasksåpe eller rengjøringsmiddel for glass oppløst i vann. Granitt og kvartsoverflater reagerer godt på nøytral (ph 7), svakt sure (ph 4 – 6) eller mildt basiske (ph 8 – 10) rengjøringsmidler,  ved rengjøring av marmor, bør sure rengjøringsmidler unngås. Bruk helst vannbaserte rengjøringsmidler siden de er miljøvennlige og sparer helsen din.

Kraftigere flekker kan fjernes fra kvarts ved å bruke kremet skrubbepasta (den bør ikke føles kornete mellom fingrene),  men du bør ikke skrubbe overflaten for kraftig under rengjøringen. Ikke bruk skrubbepasta til å rense granitt eller marmor.

Det er best å rense overflaten umiddelbart etter søl for å unngå sterk misfarging – jo lenger stoffet forblir på overflaten, jo større mulighet er det for kraftig misfarging. Med lysere steinflater bør du være mer forsiktig enn med de mørkere. Marmor krever mest pleie. Vær forsiktig med stoff som kaffe, te, vin (alkohol generelt), oljer, sure frukter (sitron, appelsin) og juice. I fall av kraftigere flekker anbefaler vi at du kontakter oss siden flekkfjerning avhenger av steintypen og stoffet som forårsaket misfarging.

Vi tilbyr en anerkjent italiensk produsent Stone Care Europe stor omsorg kits av stein benkeplater.

Spesiell pleie

Mørk granitt og kvarts trenger ikke spesiell pleie, lysere steinflater bør behandles en eller to ganger i året med spesielle midler for å «lukke» overflaten. Dette gjør steinen mer motstandsdyktig mot misfarging. Dette kan gjøres med spesifikke produkter tilgjengelig i byggevarebutikker eller av oss. Produkter som lover å gi tilbake den opprinnelige glansen er permanent – benkeplater forblir skinnende når de blir tatt vare på og brukt ordentlig.

 

NB! Sjekk alltid om pleieprodukter er egnet for overflaten på din benkeplate og følg deres bruksveiledning. Siden steinbehandlingsprodukter er kjemiske substanser, må du sørge for å følge sikkerhetsprosedyrene!

I fall av spørsmål eller dersom du trenger ekstra informasjon, vennligst ring eller skriv till oss.

 

Planet Pluto
Noble Carrara
Nero Africa
Noble Ivory White

 

Vedlikehold og rengjøring av benkeplater

Å friske opp kjøkkenet ditt er å investere i din egen lykke!

Kvartssteinsbordet er det mest hygieniske

Rent hjem med lite slit!

Hvordan kan man vedlikeholde benkeplatene, hva bruker man?

Væsker som lander på benkeplaten må straks tørkes av – da holder steinen seg fin lenger! Granitop tilbyr også ulike pleiemidler avhengig av steintype. Et par ganger i året kan det være en fordel å gå over benkeplatene med et spesialpleiemiddel for stein.

Hvor lenge holder Granitops benkeplater stand?

Granitop gir 5 års garanti på alle benkeplater vi lager. For noen typer kunststein er fabrikkgarantien til og med 10–25 år, men varigheten kommer absolutt an på både materialet i benkeplaten, bruksvanene og vedlikeholdet. Med riktig og omhyggelig pleie varer en steinbenkeplate i flere tiår.