Caesarstone -20%
Les mer
Vedlikehold og rengjøring av benkeplater

Vedlikehold og rengjøring av benkeplater

Benkeplater av stein er både fine å se på og de tål mye, samt krever de ikke like mye vedlikehold. Hvis du vil sikre deg at den silke-matte eller speilglatt-polerte overflaten holder seg som ny i flere decennier, må man holde ett par regler i tankene.

Vedlikehold av steinoverflater og redskap

Stein, særlig kvarts og granitt, passer nesten ideelt til bad eller kjøkken. Jevnere og tettere stein er mest motstandsdyktige mot smuss og flekker. Tettheten av en stein vises i vekten og vannabsorberingskoeffisienten til den – tyngre materialer med nesten ingen absorbering holder seg best mot skit.

På Internett finnes det en rekke anbefalinger om hvordan man fjerner særlig gjenstridige flekker ved hjelp av white spirit eller løsemidler, ammoniakk, tannpasta, munnskyllemidler osv. Og noen ganger kan det faktisk hjelpe å rengjøre benkeplaten med ren alkohol eller en svak 3-prosents hydrogenperoksidløsning (H2O2). Hydrogenperoksid har en antibakteriell funksjon, selges på apotek og brukes – i likhet med alkohol – også til desinfisering av sår (man bør unngå svelging eller kontakt med øynene).
Man bør likevel ta høyde for at selv tilsynelatende milde rengjøringsmidler kan ha en uønsket effekt på steinen, de kan ødelegge glansen i polerte overflater og også skade slipte steiner. Vi anbefaler ikke å utføre kjemiske forsøk i hjemmet. Dersom bruk av Granitops vedlikeholdssett ikke gir ønsket resultat eller dersom flekken på overflaten er for gammel eller trukket inn i steinen, rådfør deg med våre spesialister før du eksperimenterer videre!

Siden steinoverflater er av naturlig opprinnelse og egenskapene som farge, tetthet, og hardhet er avhengige av mineraler og den kjemiske sammensetningen av steinen, bør man være forsiktig med kjemiske renholdsprodukter. Vanlige slipende midler, etsende, blekende eller sure kjemikalier er ikke egnet til stein, heller bør man foretrukke vann og bakepulver, PH-nøytrale oppvaskmidler eller stoff som er spesielt egnet til stein.
Hvis du foretrekker å kjøpe vedlikeholds – og rengjøringsmidler fra en annen plass, må du kontrollere samsvarssertifikatet og innholdet. Rengjørings – og vedlikeholdsmidler til kjøkkenoverflater har høyere krav – de må være ufarlige til brukeren også i kontakt med matvarer.

Egenskaper til granitt, rengjøring og vedlikehold

Granitt er en av de sterkeste steinene i naturen, den vulkanske opprinnelsen gjør også at den er meget varmebestandig og kan derfor gi inntrykk at den tål det meste. Men hvis man vil beholde skjønnheten til granitten, må man følge samme krav som med andre materialer – det er best å unngå å skjære brød eller banke kjøtt på den. Er man forsiktig med kniver og kjøkkenredskap, gliser den polerte overflaten lenger!

Normalt sett er alle natursteiner allerede behandlet en gang med beskyttende midler i fabrikken. For bedre flekksikkerhet, bør man uansett av og til impregnere de porøse granittartene i tillegg. Når det blir dags for vedlikehold er avhengig av hvor intensivt kjøkkenet brukes samt selve materialet til benkeplaten. Hvis du lurer på i hvilken tilstand benkeplaten din er i, kan du gjennomføre en enkel test. Drypp litt vann på benkeplaten – hvis vannet blir liggende på flaten, er benkeplaten i orden og beskyttet.  Men hvis dryppet begynner å renne av eller absorbere inn i arbeidsflaten, bør den behandles med ett nytt beskyttende lag.

Rengjøring av marmor

Marmor er den mest sensitive av alle arbeidsflatene. Velger man en arbeidsflate av marmor, må man være bevisst på at stein er mest følsom mot husholds kjemikalier og etsende stoffer. Man bør være særlig forsiktig med væsker som kaffe og te, vin og juice og brus som inneholder matfarger men også olje og sure frukter. Marmor tål kortsiktig kontakt med skadelige væsker. Hvis dryppene blir tørket av med husholds papir eller varmt vann og klut, blir det ikke noe flekker. Derimot bør man unngå absorbering av fargerike eller sure væsker.

Marmor klassifiseres som en av de mykere materialene blant steiner (sammenlignet med kvarts eller granitt), derfor bør man unngå riper på arbeidsflaten gjennom å bruke skjærebrett. Man bør også være forsiktig med tallerkener og kopper- ett slag med en stekepanne eller kasserolle kan lage spor eller årsake sprekkedannelse.

Flekksikker kvartsstein

Arbeidsflater av kvarts er mest utholdende når sammenlignet med marmor eller granitt. Overflaten til kvartsstein er ikke porøs og det gjør at materialet er veldig hygienisk og lett å vedlikeholde. Derimot tål kvarts ikke varme like godt som naturstein og derfor bør man alltids bruke gryteunderlag for å unngå at termisk sjokk forekommer.

Grunnregel for alle arbeidsflatene av stein og kvarts er enkel: «det er enklere å prøve å unngå flekker enn å fjerne de etterpå!»

Vi har gjennomført tester med forskjellige materialer og hatt etsende juicer, brus og tomatpasta liggende på arbeidsflaten over lengre periode. Vi klarte ikke å ødelegge kvartssteinen, men det betyr ikke at du bør lage et testlaboratorium av hjemmet ditt. Selvfølgelig bør man holde den nesten flekksikre arbeidsflaten av kvarts også ren!

Kalkstein

Kalkstein (med hardhet omtrent 3–3,5 på Mohs skala) er en av de desidert mykeste steinartene, og absorpsjonskoeffisienten for vann er ganske høy – 1,8% (til sammenligning granitt 0,2–0,5%).

Kalkstein som benkeplate krever mer vedlikehold enn for eksempel granitt. Dersom du heller leter etter en benkeplate som er like stilig som kalkstein, men som er vedlikeholdsfri, finnes det i Granitops utvalg kvarts som ligner på kalkstein.

Terrazzostein / sement-marmor

Materialets egenskaper avhenger i stor grad av utgangsmaterialets kvalitet og egenskaper. Når en terrazzo-plate inneholder en stor andel av for eksempel Carrara-marmor eller lignende «mykere» stein, tilsvarer absorpsjonskoeffisienten og motstanden mot tilsmussing den for naturstein. Uansett bindemiddel (harpiks eller sement) som brukes til fremstilling, har den bearbeidede overflaten en tendens til å være fuktfølsom og sart som marmor.

Keramikk

Mange huseiere lar seg overraske av de store mulighetene for valg av farger og mønstre som benkeplater av kunstein byr på. Steinmaterialene er heller ikke så utsatt for skrammer, men hovedfordelen med keramiske overflater er smussbestandighet og lang levetid. Ved kontakt med sure stoffer blir det ingen flekker eller matte merker på porselensoverlater – og samtidig er den keramiske steinen ikke redd for temperaturendringer.

Se materialer!

Hvordan gjenopprette glansen på den polerte flaten?

Man bør unngå bruk av stålbørste på alle arbeidsflater av stein. Den beste måten til å rengjøre arbeidsflaten er med en klut av mikrofiber, men også det kan skade den polerte flaten hvis det ligger sand eller jord på kluten! Hvis det skjer, kan du for eksempel bruke Granitop sin poleringspasta Cream Stone(naturstein) eller Nano Cream(kvartsstein), som er spesielt bearbeidede poleringsmiddel til vedlikehold av stein. Mikroskopiske partikler skader ikke overflaten til steinen, men trenger seg dypere inn i stein porene enn vanlige rengjøringsprodukter.

Hvis det tross alt har oppstått en flekk …

Man kan ikke forutse alle ulykker og det er spesielt vanskelig å holde den perfekte renheten hvis man har barn i huset. Hvis det nå skulle skje at ett glass med juice har veltet og ikke blitt tørket av i god tid eller det ligger et irriterende tørket syltetøy eller ketchupflekk der, kan man også selv prøve å lage en rengjøringspasta av tilgjengelige komponenter.
Først bør man fukte flekken ordentlig, deretter lage en pasta av varmt vann og sodapulver og la den stå på det skitne området. Det er lurt å dekke blandingen med plastfolie – slik beholder sodapastaen fuktigheten og man kan håpe at fargestoff som har absorbert seg i steinen blir fjernet.
Hvis du føler at du har prøvd nesten alt og arbeidsflaten uansett ikke blir helt ren, ta kontakt med spesialistene våre! Vi kan helt sikkert anbefale noe lurt!

Å friske opp kjøkkenet ditt er å investere i din egen lykke!

Kvartssteinsbordet er det mest hygieniske

Rent hjem med lite slit!

Vedlikehold av benkeplater