Caesarstone -20%
Les mer
Kunstig stein som materiale for benkeplater

Kunstig stein som materiale for benkeplater

Stein er kjent og verdsatt som et materiale for benkeplater. Imidlertid har granitt og marmor, som har blitt brukt i århundrer, visse egenskaper som ikke gjør disse typer stein egnet for alt. Dermed har behovene til eiere, arkitekter og interiørdesignere ført til bruk av ulike metoder for å lage kunststein. Dannelsesprosessen av naturstein er komplisert og ukontrollerbar, materialet er ikke alltid feilfritt og kan inneholde mikrosprekker, løse sedimenter eller luftbobler. Når det gjelder stein som er kunstig laget av mennesker, er målet å holde produksjonen så jevn som mulig, og derfor er kvartsstein og terrazzostein (også kjent som komposittstein, kunstig marmor, sementmarmor og terrazzomarmor) mer ensartet i kvalitet.

De viktigste forskjellene mellom kvartsstein og terrazzostein

Hovedkomponentene for produksjon av kvartsstein er naturlig siktet og renset kvarts, dvs. silikakrystaller (SiO2), som blandes med fargestoffer og tilsetningsstoffer for å forbedre de tekniske egenskapene. Den ferdige blandingen passerer et vakuumkammer med vibrasjoner og presses til en plate (på engelsk slab) under et trykk på ca. 100 tonn. Platene fortsetter til varmebehandling, deretter kalibreres de og bearbeides (vanligvis ved polering). Prosessen avsluttes med en automatisert kvalitetskontroll og lagring.
Generelt bestemmes prisen og kvaliteten på kvartsstein hovedsakelig av kvaliteten på komponentene og av hvor innviklet mønsteret er. Forenklet kan det sies at jo mer ensartet og finkornet kvartssand, jo bedre blir resultatet.

Terrazzo Perlato Royal kunstig marmor

Terrazzostein er i utgangspunktet delt inn i to kategorier, hvor hovedmaterialet i begge tilfeller er knust naturstein, men hvor både sement og harpiks brukes som bindemiddel. I motsetning til fremstillingsprosessen for kvartsstein blir det ikke laget steinplater, men blokker. I en stor boksform etterlignes naturprosessene, og etter 28 dager eller lenger «modning» (engelsk aging) blir materialet kuttet i skiver (slabs) etter herding. På slutten av produksjonsprosessen får platene finishen sin.
Terrazzomarmor har raskt blitt populært som materiale til benkeplater, vinduskarmer og trappetrinn, og siden beige grå er den nyeste motefargen, blir en slik kunststein stadig mer etterspurt.

Fordeler og ulemper med terrazzomarmor

Fordeler:
+ Ressurssparende – siden bryting av naturstein og kutting av blokker og plater i fabrikkene produserer pukk, og langt fra alle plater er av tilstrekkelig god kvalitet, kan produksjonsrestene brukes til produksjon av kunststein.
+ Siden produksjonsprosessen er kontrollert av mennesker, kan de mekaniske egenskapene til steinplaten være bedre enn naturstein.
+ Terrazzostein er, som kvartsstein, mer jevn i farge og tekstur, spesielt der mer finkornede steinstumper og -splinter har blitt brukt.
+ Ved å blande forskjellige materialer kan nye og særegne designløsninger oppnås.
+ Terrazzostein har en ganske konkurransedyktig pris sammenlignet med dyrere marmor- og granittvarianter samt kvartsstein.

Ulemper:
– Materialets egenskaper avhenger i stor grad av utgangsmaterialets kvalitet og egenskaper. Når en terrazzo-plate inneholder en stor andel av for eksempel Carrara-marmor eller lignende «mykere» stein, tilsvarer absorpsjonskoeffisienten og motstanden mot tilsmussing den for naturstein. Uansett bindemiddel (harpiks eller sement) som brukes til fremstilling, har den bearbeidede overflaten en tendens til å være fuktfølsom og sart som marmor.
– Materialforbruket ved fremstilling av benkeplater, vinduskarmer og trinn (ved oppskjæring av slabs) er over gjennomsnittet, ettersom de tynnere platene kan knekke når du sager, freser og bearbeider kantprofilen.

Terrazzo Perlato Royal

Bruk av kunstig stein til hjemmedesign

En gjennomtenkt renovering og et komfortabelt og vakkert hjem er ikke bare en investering i å forbedre beboernes trivsel, dermed kan verdien av eiendommen også økes. Som et resultat øker med tiden folks interesse for interiør, design og (bygge)materialer av god kvalitet.
Ved hjelp av kunstig stein – benkeplate, bord, vinduskarmer eller annet av både kvartsstein og terrazzomarmor – kan hvem som helst bringe litt luksus inn i hverdagen og nyte den moderne designen som den glatte overflaten på det elegante materialet og steinmesterens håndverk gjør mulig.

Terrazzo Carrara 0-25 cement

Terrazzo Carrara 0/25 er en kunststein som inneholder biter av hvit marmor (Bianco Carrara C) 0-25 mm.

Terrazzo GV 0-25 cement

Terrazzo GV 0/25 er en kunststein, terrazzo eller såkalt sementmarmor med bruddstykker av naturstein i størrelse 0-25mm.

Terrazzo Perlato Royal

Terrazzo Perlato Royal er en beige terrazzo med lysere flekker som inneholder biter av naturstein, farge- og bindestoffer (harpiks).

Fior Di Pesco terrazzo-marmor

Terrazzo Fior Di Pesco er en grå kunststein, terrazzo med biter av naturstein med harpiks som bindestoff.

Calacatta kunstig terrazzo-marmor

Terrazzo Calacatta er en kunststein som inneholder biter og bruddstykker av hvit Calacatta marmor. Sammenlignet med annen terrazzo (Carrara 0/25) er marmorstykkene større og iblant glassaktige. Dette lysspillet gjør steinen særlig høyt verdsatt blant interiørarkitekter og hjemmeinnredere.

Bli kjent med steinmaterialene, finn prisen på benkeplaten i priskalkulatoren og spør gjerne kundeservicen vår om slike kunstige steiner, som foreløpig ikke er tilgjengelige på nettstedet vårt!

Terrazzo C248

Terrazzo Calacatta

Fior Di Pesco

GV 0/25