Utvalgte materialer -50%
Les mer
Kjøkkenøya – sentrum av moderne kjøkken

Kjøkkenøya – sentrum av moderne kjøkken

Det var en tid da kjøkkenet for det meste ble ansett som et hjelperom – det var et lite rom der det bare var plass mellom møblene for en enkelt person å arbeide, vanligvis en betalt hushjelp eller husmor. Egentlig var det heller ikke nok plass for henne, enn si et spisebord med plass til hele familien å spise sammen. Slike små rom finnes ofte i hus bygget for hundre år siden, mest i sentrale og gamle nabolag.

Denne tilnærmingen gjorde kokekulturen individualistisk. Siden kjøkkenet ikke lot rom for flere mennesker å virke der, forble familiens kulinariske kunst vanligvis morens hemmelighet. Og slik vokste det opp flere generasjoner av unge mennesker, for hvem selv det å speile et egg var en heltedåd. Det lille kjøkkenet atskilt fra de andre rommene fremmet ikke at matlaging kunne bli hele familiens virksomhet, men la det bli en persons oppgave, til og med dens plikt.

Noble Olympos Mist

Heldigvis varte ikke denne tilstanden – i motsetning til tiden til bestemødrene våre, er et åpent kjøkken nå moderne, og matlaging til fester har blitt et sosialt tidsfordriv. Veggen mellom kjøkken og stue er stort sett blitt revet ned slik at kjøkkenet har blitt en nisje, der spisebordet eller kjøkkenøya skaper en jevn overgang til stuen. Nye hjem er for det meste allerede projisert med et åpent kjøkken.

Granit Viscount White som bänkskiva
Viscount White granitt

Matlaging har fra noe hemmelighetsfullt blitt en halvveis offentlig aktivitet, og de åpne kjøkkenene hadde med seg endringer i festkulturen i hjemmene. Der festene pleide å være solo-matlaging for en person, som brakte den ene delikatessen etter den andre inn fra kjøkkenet, har det nå blitt normen å tilberede fellesmåltidet sammen. For det første ga kjøkken nisjen plass til flere menneskers virke, og for det andre muliggjorde forsvinningen av veggen uhindret samtale mellom kjøkkenet og stuen. Og matlaging er ikke lenger jobben for husmor alene, ungdommen som har vokst opp de siste tiårene kan vanligvis også handtere tilberedningen av suppe, salat og pastaretter, for ikke å snakke om å speile et egg.

Bianco Carrara C marmor

Kjøkkenøya er neste nivå for den inkluderende matlagingskulturen. Med sin beliggenhet mellom kjøkken og stue, er det i motsetning til spisebordet ikke en skillelinje, men snarere en kobling. Avhengig av hvilke oppgaver vi tar med fra veggen ut til øya, kan kjøkkenøya være arbeidsplass, serveringsbrett eller til og med spisebord. Et sted hvor du samler et kjøleskap, kjøkkenskap eller hyller, et fundament for en komfyr eller vask – med andre ord hele midten av kjøkkenet, hvor familie eller vennekrets kan samles for å først lage mat og deretter spise.

Nettstedet Houzz har utført en studie hvor den viktigste kjøkkentrenden i 2020 er kjøkkenøya. Av 2600 boligeiere som spurtes, sa hele 61% at de enten allerede har fått bygget en kjøkkenøy eller planlegger å gjøre det.

Den ideelle kjøkkenøya er akkurat som det indre øyet ser for seg. Det er ikke nødvendig å sette noen grenser for fantasien. Dermed kan øyplanlegging begynne med å hente ideer fra Pinterest eller en annen lignende bildebank. Selv i slike tilfeller, der håndverkeren først klør seg i nakken, er alt mulig.

Noble Carrara kompositt
Terrazzo Perlato Royal marmor
Bianco Carrara C marmor

Når noen spennende øyer er funnet som modell, må man vurdere hvordan øya med sine oppgaver passer inn i resten av kjøkkenet. Bør det være plass til et kjøleskap nedenfor øya, eller er det et kjøleskap innen rekkevidde ved siden av? Er øya det viktigste kjøkkenbordet for matlaging, eller er det snarere et bord som har lagringsplass i stedet for ben? Kanskje det ville være spennende hvis øya sett fra stuen ser ut som en bardisk? Hvor mye plass skal det være mellom øya og kjøkkenmøbler langs veggen, slik at det fremdeles er praktisk å bruke området? Eller er vanlige kjøkkenmøbler langs veggen i det hele tatt nødvendig hvis alle nødvendigheter kan settes sammen på øya? Det siste kan for øvrig være en fornuftig løsning for mindre kjøkken.

Noble Supreme White köksö
Noble Supreme White kvartskompositt

Uansett hva du ender opp med, en (vanligvis skreddersydd) kjøkkenøy bør holde seg pent i lang tid. Og når vi leter etter et slitesterkt materiale, anbefaler vi som et førstevalg stein, hvorav både bordplaten og plater på sidene kan lages. Moderne maskiner gjør det mulig å hugge ferdige steinplater i hvilken som helst form, der det heller ikke mangler åpninger for vasker eller komfyr. Et steinbord er enkelt å vedlikeholde. Sammenlignet med et bord laget av laminat eller tre, er det betydelig mer motstandsdyktig mot støt og tilsmussing, så det forblir veldig vakkert i flere tiår.

Jura Grey kalkstein

Hvilken stein bør du bruke til kjøkkenøyens bordplate?

Valget av stein avhenger helt av kundens ønsker og de andre fargeløsningene i hjemmet. Noen liker mørk granitt, andre lys beige kalkstein, igjen andre hvit, svart eller grønn marmor. Hvis du vil finne noe spesielt og iøynefallende, lønner det seg også å vurdere mulighetene som kunststein byr på. Mønsteret av kvartssteinen etterligner absolutt mønsteret av natursteinen; men den er veldig litt porøs og hygienisk, slik at den best kan passe til en kjøkkenøy med hyppig kontakt med mat.

Se materialer!
Noble Supreme White kvartskompositt
Brilliant Black kvarts
Nero Assoluto granitt

Det fremgikk også av Houzz studie nevnt over at nøytrale toner fortsatt er å foretrekke i valget av kjøkkenmøbler. Monokrome møbler mister imidlertid populariteten. Så mange som 39% av de som dekorerer et kjøkken foretrekker en ulik fargeløsning, der fargene på dører og skuffer balanserer et kjøkkenbord som er tydelig annerledes enn møblene.
De mest populære fargene på kjøkkenmøblene var grå (22%), deretter blå (19%) og svart (11%). Avhengig av interiørdesignstilen, kan det også være interessant å kombinere steinbordet med en kontrastfarget vask av kunstig granitt. På samme måte kan det gi et vakkert inntrykk når en heldekkende møbleramme er komplementert med dører av naturlig tre eller en bakgrunnsstein med et spennende mønster som tydelig skiller seg ut fra veggen.

Spør våre salgsrepresentanter om mulighetene for å fornye kjøkkenet og beregne hvor mye et kjøkken med et steinbord kan koste!

Noble Carrara kvarts
Noble Concrete Grey kvarts
Noble Areti Bianco kvarts
Crystal Absolute White kvarts
Noble Ivory White kvartskompositt