Utvalgte materialer -50%
Les mer
Ideer til et mindre kjøkken

Ideer til et mindre kjøkken

Ikke alle hjem har et stort kjøkken som grenser til en stue eller spisestue. I noen leiligheter, ofte i eldre boliger i hjertet av byen, er det ofte et lite rom for matlaging.

For moderne kjøkken er det utviklet løsninger som våre forfedre ikke kunne forutsi, og derfor er det mange flere valg enn ved første øyekast! For å holde kjøkkenet, uansett størrelse, pent og brukervennlig, er det nyttig å huske noen av de gylne reglene.

Bruk så mye naturlig lys som mulig!

I et lite rom har vinduet også en tendens til å være liten. Ikke skjul denne naturlige lyskilden med et tykt gardin eller planlegg store vegghyller rundt den.

Crystal Sahara komposittstein

Oftere finnes det en løsning hvor kjøkkenet er et eget rom, men deles fra stuen gjennom en gjennomsiktig partisjon. Dette gjør at kjøkkenet får tilgang til lys og plass på bekostning av sidekammeret. Hvis det er en egen spisestue ved siden av kjøkkenet, kan en delvis åpen skråning som er brukt til å servere mat også betraktes.

Carrara marmor köket
Bianco Carrara C marmor

Tenk på en sunn lysløsning!

I tillegg til lyset fra vinduet og den generelle belysningen (vanligvis tak og veggbelysning) planlegger belysningen, slik at den gir kjøkkenet i mørket en fin og liten mystisk effekt.

Noble Troya komposittstein

De mørke ubelagte vinklene gir en følelse av stivhet, og funksjonene til hver sone bør vurderes når man bestiller et elektrisk prosjekt. For eksempel, i et arbeidsområde, er det verdt å bruke en spotlight, og også nok plass bør være igjen for veggkontakter for kjøkkenapparater (de mangler vanligvis fortsatt!). I tillegg til benkeplaten er det også en bakgrunn av stein der hull for stikkontakter må bestilles allerede ved teknikerens besøk.

Når du velger fargene, foretrekker lyse eller levende toner!

Hvit samt lys og beige toner lar visningen av et større rom visuelt. Noen ganger er veggskapene helt forlatt på grunn av romslighet, men når det gjelder minimalistisk stil, kan det være lite sterilt å se på lite kjøkken. For å kompensere det passer en benkeplate perfekt.

Starlight Sand komposittstein

Blant granitt, marmor og kvarts er det mange såkalte steiner som er egnet for å dekorere interiøret. Hvorfor ikke velge for eksempel grønn granitt Verde Savannah eller grønn marmor Verde Guatemala? Eller noen av de mest fargerike kvartsstenene, som også produseres i toner og mønstre som ikke er i naturen? Det er mange interessante og fremragende muligheter!

Se materialer!
Verde Guatemala grønn marmor

Koble forskjellige nivåer

Ofte er vinduskarmen litt høyere enn benkeplaten. I dette tilfellet er det verdt å vurdere å senke vinduskarmen eller ved å plassere kjøkkenmøbler litt høyere slik at høyden på de to flatene er den samme. Deretter kan vinduskarmen og benkeplaten gjøres i ett stykke. Det er en vakker løsning og praktisk fordi det øker overflaten som skal brukes, og det er ingen ledd som kan samle smuss.

Ofte plasseres en vask under vinduet, men hvis vinduet åpnes innover, kan armaturen forhindre åpningen. Dette tvinger til å flytte vasken til noe mer upraktisk sted. Heldigvis finnes det en løsning – en armatur som ikke forhindrer hvordan vinduet åpnes. Blanco tilbyr to av disse typer arrmaturene: de som kan løftes opp fra benkeplaten og plasseres i vasken, og modeller som dukker opp i benken som en ubåt periskop. Smart kunnskap som hjelper deg med å planlegge mer fritt!

Blanco Linus S-F
Blanco Eloscope-F-II

Flere tanker:

For bedre justering av kjøkkenredskaper, kan en hengslet ramme med kroker og øyelokk overveies. Holder og kluter kan også festes til veggen og møblene.

Hvis taket er lavt, velg en flat lampe eller innebygd taklampe. Et godt alternativ er også bruk av frontlykter som kan flyttes rundt.

Følg prinsippet: så mye som nødvendig, så lite som mulig. Det er ingen grunn til å stable opp gjenstander og apparater som du kun kan bruke en eller to ganger i året.

Planlegge veggskap som strekker seg til taket eller oppbygg et ekstra lukket rom på skapene.

Selv om den logiske stillingen for krydder og tørr mat ser ut til å være så nær som mulig til komfyren og ovnen, bør de ikke stables ved siden av varmekilden. Det er mye damp i matlagingen, og det kan fukte krydderene. Heldigvis tar mange kjøkkenmøbelfabrikanter dette i betraktning og krydder har sin egen plass i avtrekkshyljen (eller i et tilstøtende skap).

Ta vare på olje og soyasaus og hold flasker i en separat holder eller brett – de kan gi ubehagelige flekker. Kanskje et brett eller brakett fra samme stein (kvarts eller granitt) kan være et egnet alternativ for dem? Kanskje en lignende tablet-pc holdere eller et stativ for en oppskriftsbok kunne være et godt tillegg?

Blue Pearl granitt

Caesarstone Bianco Drift

Hvis du trenger hjelp til å planlegge kjøkkenet ditt eller velge en vask, blandere  eller en benkeplate, spør din Granitop-spesialist!

Luksuriøst gjenbruk

Planlegging av et barnevennlig kjøkken

Nye produkter

Råd hvordan du kan spare ved å ombygge kjøkkenet ditt

Priskalkulator