Caesarstone -20%
Les mer
Planlegging av et barnevennlig kjøkken

Planlegging av et barnevennlig kjøkken

Etter en lang dag er kjøkkenet bare stedet i hjemmet der familien møtes igjen. Kjøkkenet som rom har alltid hatt en fremtredende plass, og allerede i eldgamle tider samlet folk seg rundt ildstedet for å tilberede mat, nyte hverandres selskap og fortelle historier. Derfor, når du pusser opp og planlegger kjøkkenet, er det viktig å ta hensyn til at boligens viktigste plass oppfyller behovene til alle beboerne, inkludert barna.

Noble Concrete Grey komposittstein (Bilde: Husart.se)

Hver husmor har sine egne drømmer og visjoner om hvordan det perfekte kjøkkenet skal se ut. For det meste er det viktig at kjøkkenet er funksjonelt og praktisk, inneholder tilstrekkelig lagringsplass og tilbyr moderne tekniske løsninger. Kjøkkenet må først og fremst være basert på matlagingens bekvemmelighet, men må også være iøynefallende med design og utførelse. I barnefamilier spiller sikkerhet i tillegg til matlaging og rengjøring en rolle i planleggingen av kjøkkenet. Det er vanskelig, men ikke umulig, å ta hensyn til og avstemme alle disse vilkårene når du renoverer eller dekorerer!

 Hvordan sikre at kjøkkenet er trygt selv for de aller yngste?

Når det gjelder å gjøre kjøkkenet trygt, lønner det seg å starte med å hukke eller sette seg midt på kjøkkengulvet og se på apparater og møbler fra lavere høyde enn ellers. Se på det med barnets øyne – hvilke fristende ting kan du se fra denne høyden, hva kan du berøre eller trekke ned over deg selv?

* Spør møbelprodusenten om barnesikre skuffer som ikke kan trekkes helt ut.

* Bruk ekstra magnetiske låser for å låse skapdører og skuffer, eller for den saks skyld buntebånd.

* Planlegg et litt bredere bord og plasser koketoppen lenger bort fra kanten. Bruk de bakre kokeplatene til matlaging.

* Monter den integrerte ovnen i en høyde på minst en meter, og hvis mulig velg en modell med en dør som ikke blir varm og med barnesikring.

* Hjørnene og kantene på kjøkkenøya og bordplaten kan bestilles med avrunding, eller hjørnene kan dekkes med spesielle støtdempende beskyttelsesputer.

* Samle strømuttakene på kledningen eller veggen bak benkeplaten – der du for det meste bruker kjøkkenutstyr, og der små barnehender ikke når.

* Oppbevar vaskemidler, kjemikalier og sterke matingredienser (sterke krydder og for eksempel eddik) i de øvre skapene.

* Møbler som lett kan velte (høye hyller og skap) festes godt til veggen.

* Gi om mulig avkall på en dekorativ duk på spisebordet. En duk som henger over kanten av bordet kan veldig godt erstattes av små platematter eller brett, for barnet er det best å bruke spisestol.

* Dører kan holdes på plass med en dørstopper eller kile.

* Ikke la glass og porselen (som kan knekke) eller skarpt bestikk ligge i oppvaskmaskinen med åpen dør.

Et barnevennlig kjøkken holdes rent

Det beste bordmaterialet for en familie med barn er kunstig stein, spesielt kvartsstein. Det er det ideelle materialet som er lett å rengjøre, og hvis utseende allerede er en del av kjøkkendesignet. Det sies at skjønnhet og harmonisk design gjemmer seg i detaljene. En benkeplate i kvartsstein er akkurat en slik detalj. Vi vet alle at småbarnsfamilier i dagens hektiske tempo bare har litt tid til opprydding og eksemplarisk rengjøring. Det hender likevel at noe velter, at barnet «vil selv» og med skjeen styrer maten utover kanten av tallerkenen, eller at krittet eller filtpennen testes på veggen eller bordplaten. Den polerte overflaten på kvartsstein-benkeplaten er veldig glatt og motstandsdyktig mot smuss – det gjør livet lettere og er samtidig veldig hygienisk.

Se materialer!

Lamper og belysning er viktig!

Bordplaten av kvartsstein er vakker, og den blir enda vakrere når riktig belysning velges til kjøkkenet. Lamper får bordplater av kvartsstein til å stråle ut, og lys gir kjøkkenet hygge. Nettopp ved hjelp av lamper og dagslys fra vinduene, blir steinen levende, slik at vi kan se de forskjellige fargenyansene til kvartssteinen. På den annen side gjør lyset også kjøkkenet tryggere – jo færre mørke hjørner det er, jo mindre er risikoen for at noen faller over noe!

Viscount White granitt

En enkelt lampe hengende fra taket er for lite til å belyse hele kjøkkenet. Det er best å ha både generell belysning og spotlights på kjøkkenet – spesielt spotlights bør brukes over kjøkkenbordet og spisebordet. Når spisebordet eller kjøkkenøya blir sett på som et sted for både servering og forberedelse av tilberedningen, må dette stedet være godt opplyst. Et opplyst kjøkkenbord er lettere å holde pent, fordi både flekker som tilfeldig forekommer og det lille familiemedlemmets kunstverk malt på bordplaten får oppmerksomhet. Heldigvis er det ikke hodepine å rengjøre en benkeplate i kvartsstein, da det ikke krever noe spesielt vedlikehold.

Se steinmaterialene vi tilbyr og beregne hva ditt drømmekjøkken kan koste!

Vedlikehold og rengjøring av benkeplater

Kvartssteinsbordet er det mest hygieniske

Rent hjem med lite slit!