Utvalgte materialer -50%
Les mer
For hjelp til å planlegge kjøkkenøyen – opptil to ganger mer plass!

For hjelp til å planlegge kjøkkenøyen – opptil to ganger mer plass!

Ikke glem kjøkkenøyen under reparasjon eller renovering!

Hver person som elsker matlaging vet hvor viktig et godt organisert kjøkken er og hvor enkelt og til og med hyggelig kan en gourmetmiddag være. Selvfølgelig er råvarer av høy kvalitet grunnleggende for god smak, men det er absolutt den slags forberedelse og utstyr som er like viktig for mat. Dessverre må alle slags tallerkener og hvitevarer pakkes et sted. En god måte å få ekstra skuffeskaper og et større område på er å planlegge kjøkkenøyen nøye.

graniidist töötasapind
Viscount White granitt

Vakker og funksjonell kjøkkenøy

En godt designet kjøkkenøy som passer til kjøkkenmøbler og benkeplater er definitivt et godt syn, men ikke gå glipp av den praktiske siden av det. Den tilsatte benkeplaten gir mye plass, både når du forbereder og serverer mat. Det er ofte tenkt at kjøkkenøyen fungerer bra i et åpent eller romslig kjøkken, men det kan også være mulig i et smalt rom hvor lagringsinnstillingene er mer begrensede. Når kjøkkenet er smalt, blir veggskapene til slutt helt forlatt, og behovet for benkeskap er åpenbart. Det er sant at når du planlegger og velger møbler, kan du bestille en kjøkkenbenke slik at den er minst 30 cm større enn rammen og skapene, ellers er det ikke behagelig å sitte på øya.

Blue Roma (Bilde: MOI Arkitekter AS)

Eksperter mener at den beste bruk av benkeplaten bør tas i betraktning i størrelsen på en bestemt kjøkkenøy, og i tilfelle av en smalere øy, unngås skap som åpner begge veier. Hvis du ikke kan passe to fullstendige skap under kjøkkenøyen, begrenser du deg selv til et lagringsplass som bare åpnes på en side. Hvis du sparer opp på dimensjoner (inkludert dybde), kan det oppdages at ingenting egentlig passer inn i skapene.

kvartskivist töötasapind
Brilliant Black kvarts kjøkken

Hvor stor skal kjøkkenøyen være?

Der er ingen enkelt og bestemt regel om størrelsen på køkkenøen. Det avhenger av hva det brukes til. Er kjøkkenøyen spesielt designet for matlaging og kjøkkenutstyr, eller er det et spisebord eller serveringsplattform?? Er øyen utstyrt med en vask og en kran, eller ser det ut som en hevet plan som en bar? På en måte kan hver løsning være interessant og bra: både åpne hyller eller skuffer og moderne romdistributører som er av samme materiale – kvarts, marmor eller granitt.

Bricmate Norrvange Ivory

Se materialer!
kunstkivist töötasapind kööki
Crystal Royal kvarts

Kjøkkenøyen, som tegner en imaginær linje mellom det åpne kjøkkenet og stuen, er den vanligste. Hva kan være bedre enn å ha en sjanse til å lage mat slik at alle kan delta i samtalen, og du trenger ikke å snu ryggen til venner eller familie! Ifølge interiørdesignere foretrekker nesten 80% av kjøkkenplanleggerne en løsning hvor den ekstra bordplaten på en kjøkkenøy forbinder stue og kjøkken mens det tjener som et ekstra designelement. Hvis den samme steinen også dekker en eller alle sider av øyen, er resultatet spesielt vakkert.

kunstkivist töötasapind
Noble Areti Bianco komposittstein

Det ville definitivt være nyttig å utforske mulighetene før den endelige avgjørelsen. Vanligvis kan overflater som dekkes av en stein laget av et stykke, ikke være mer enn tre meter lang.

Skal kjøkkenøyen ha en (ekstra) vask?

Kjøkkenøyen betyr ikke nødvendigvis bare den ekstra arbeidsplassen eller lagringsplassen. Det kan være hjemmesenteret der all mat er laget og spist. Hvilke teknikker som skal brukes på kjøkkenøyen, avhenger i stor grad av alles vaner og behov. Det skal imidlertid bemerkes at installasjon av en vask (eller en ekstra vask) og en kran til øyen kan bety omfattende rørarbeid og mer omfattende reparasjoner. Det samme gjelder komfyrtoppen – selv om tilsetning av komfyrtoppen til kjøkkenet er vanligvis mindre vanskelig, er det også nødvendig med elektrisk tilkobling og ventilasjon. Når du bestiller et elprosjekt, er det verdt å være oppmerksom på kjøkkenbybelysningen!

Se vasker!
roheline marmor
Verde Guatemala marmor benkeplate

Kanskje en ikke-tradisjonell kjøkkenøy er mer egnet

Øyen som forbinder kjøkkenet og stuen kan ikke være et tradisjonelt rektangel i det hele tatt. Hvis det er nok plass, er kjøkkenøyen et sted hvor du kan la fantasien fly fritt. Velg mellom en bordplate fra samme stein eller kombinere, for eksempel med kontrastfarger, svart og hvit marmor? Eller sette sammen fargerik kvarts stein og slitesterk granitt? En trekant eller en sirkel, en omvendt pyramide, en kuttet båtnese eller en to-nivå beneplate – det er så mange alternativer!

Du kan være sikker på at du får akkurat det du trenger fra Granitop, og wow-effekten er garantert!

kvartskivist töötasapind
Noble Supreme White komposittstein kjøkkenbenk

Kjøkkenøya – sentrum av moderne kjøkken

Crystal Calacatta kvartsstein benkeplate

Bestill kjøkkenbenkeplater og få nye vinduskarmer i gave!

Hvor mye kan kanten på benkeplaten stikke ut fra møbelet uten at ekstra understøtting blir nødvendig?

Materialene i benkeplatene har ulik styrke, likeens kommer mye an på tykkelsen og (for naturstein) kvaliteten på steinen. Kvartskompositt, særlig i 30 mm tykkelse, er sterkest. Dersom det er viktig at benkeplaten kan brukes som bord eller bardisk, eventuelt ønskelig å gi en mer rommelig følelse i kjøkkenet, kan konstruksjonene om nødvendig også dekkes med stein. Slik kan for eksempel borddelen av en kjøkkenøy, eller platen som i et L-kjøkken er forlenget ut i stuen, understøttes med en avstivingsramme bak en utbygd vegg.

Dersom jeg skal bestille en benkeplate eller en kjøkken-øy der den horisontale steinen fortsetter i en vertikal side, hvor presist kan mønsteret tilpasses?

Granitops spesialister gjør sitt beste for at overgangene i mønster skal være så jevne som mulig og at mønsteret (årene i marmoren) skal ha en flytende overgang. For steinsorter med stort mønster kan en speileffekt brukes, og for kunststein har produsentene tatt hensyn til bookmatch-effekten (platene er tilgjengelige både som venstre- og høyrehendte). For perfekt tilpassing av mønsteret må det påregnes litt større materialforbruk, og prisene kan bli inntil 40% større enn det som vises i den automatiske priskalkulatoren på hjemmesiden.

Kjøkkenøyer

Bianco Carrara C

Ambiente Light

Steel Grey
Crystal Calacatta Silva

Priskalkulator