Caesarstone -20%
Les mer
ABC for bestilling av høykvalitets benkeplate

ABC for bestilling av høykvalitets benkeplate

Bestilling av en benkeplate hos Granitop er virkelig enkelt, men for et sluttresultat med god kvalitet er det likevel godt å huske enkelte nyttige tips.

Vi har produsert benkeplater i granitt, marmor og kvarts gjennom mange år, og takket være erfaring er våre steinmestere uten tvil fagfolk på sitt felt. Noen ganger kan det virke for kunden som at man sparer tid hvis benkeplaten blir bestilt tidlig, kanskje før kjøkkenmøblene er ferdigstilte, eller at man vil spare tid og penger som er nødvendig for oppmåling og installasjon. Det kan også virke tvert imot – at det er en god idé å fullføre all oppussing, og når benkeplaten kommer kan man umiddelbart nyte et koselig og vakkert resultat. Sannheten ligger egentlig et sted i mellom.

Ikke alle mennesker må kunne lese tekniske tegninger, eller vite alle små detaljer om installasjon av vasker eller blandebatterier. Det holder hvis vårt fagfolk vet slike ting!
Man skal måle ni ganger, og skjære en gang – slik lyder et gammelt ordtak, og dette er uten tvil særdeles sant i forhold til benkeplater i stein. Så den første og svært viktige anbefalingen kan være i sammenheng med oppmåling og planlegging. For oss er nøyaktige dimensjoner så viktige at vi tilbyr oppmåling helt gratis (Fra og med januar 2021 er oppmålingstjenestene avgiftsbelagt!).

Et møte med erfarne teknikere fra Granitop lønner seg for flere grunner. Først av alt kan vi på denne måten sikre en benkeplate i marmor, granitt eller kvarts av høy kvalitet, som passer sikkert perfekt i ditt hjem, kjøkken eller bad, og som er fremstilt med tanke på alle særtrekk knyttet til aktuelt sted.

Se materialer!

For det andre er nøyaktige dimensjoner og det å ta i betraktning kundens ønsker nødvendige for å komme frem til en feilfri produksjonstegning. En digital modell som utarbeides ved bruk av dataprogrammer, og maskiner som gjør det mulig å skjære stein med tiendedels millimeters nøyaktighet er noe som vi tar oss av, men en centimeter, avrundet tilfeldig i begynnelsen kan forårsake en ubehagelig overraskelse når produktet kommer til produksjonsfasen.

For eksempel hvis et kjøkkenskap, som skal inneholde komfyr, er betydelig bredere enn hvitevaren som skal installeres i det, skal åpningen være da 10 cm til høyre eller til venstre, eller nøyaktig i midten? Hvor ligger kjøkkenviftet, og kan servantens dybde og opprinnelig planlagte plassering tilpasses til eksisterende kjøkkenmøbler og forhindrer ikke lukking av skuffer-dører? Hvilken ferdigbehandling av vegger er det planlagt, om fliser, malt eller av samme steinmateriale som benkeplaten?

Det finnes ikke mindre viktige emner, alt er viktig, og nesten alt er også mulig. Hvis kunden anser det viktig at hele gigantiske benkeplaten skal være laget av en stor stein, bør oppmåleren besøke byggestedet allerede for å avklare om det er mulig å transportere steinplaten innendørs. Kanskje man trenger spesialutstyr (kran) eller ekstra arbeidskraft i form av sterke menn, som hjelper å hente benkeplaten og løfte den på plass?

Som sagt, vi i Granitop har gjennom mange år forbedret våre ferdigheter og kunnskaper. Hvert nytt prosjekt er en lærdom for oss. Takket være disse erfaringer vet vi godt hvor annerledes kan være et bilde sett på en PVC eller mobiltelefon sammenlignet med ekte stein. Vanligvis er steinen selvfølgelig mye vakrere enn bildet, men også belysning og interiøret generelt spiller sin rolle. En stein, som kan virke flekkete i kunstig belysning eller på skjermen kommer kanskje til å ha samspill i morgensolen og skinner i alle farger, noe som byr på en opplevelse man aldri har sett før! Derfor er det viktig å se selv steinprøver – det hender ofte at man i virkeligheten ikke liker materialet man så først på datamaskinens skjerm, og den riktige steinen blir oppdaget ved å se og berøre vareprøver. I tillegg bidrar vår tekniker til å velge mellom forskjellige løsninger – vask, avrenningsriller ved siden av vask, plassering av skjøtene, sprutkantene osv.

Se vasker!

Stein, spesielt granitt, er et meget sterkt materiale, og behandlingen krever tilsvarende ferdigheter og riktig verktøy. Stein, selv vakre marmor, kan ikke bøyes, men den kan måles og skjæres nøyaktig – dette er en stilling hos oss som er nokså steinhardt. Oppmåling betyr for oss aldri bare å snuse rundt på egen hånd på kjøkkenet med et vater, dyrt apparat eller målebånd. Dette er også direkte kommunikasjon, som gir mulighet til å foreta endringer eller tilføyelser til prosjektet. Alltid for beste resultat, og for kundetilfredshet!

Hvordan formes prisen for benkeplaten?

7 tips for å velge en benkeplate

For hjelp med valg av benkeplate til kjøkkenet

Hvor stor kan en benkeplate skåret ut av en steinplate være?

Det finnes ikke noe enkelt og entydig svar på det spørsmålet. For naturstein kommer veldig mye an på størrelsen og kvaliteten på blokkene som tas ut ved steinbruddet. Selv om lengden på platen for noen materialer kan være så mye som 3,4–3-5 meter, må man ta hensyn til at heller av marmor, granitt eller kvarts-kompositt sjelden har helt rette sider og at svært store plater(heller/slabs) ikke nødvendigvis er tilgjengelige. Derfor anbefaler vi ikke å planlegge benkeplater lengre enn 3000mm. Kvartsstein/kompositt er rektangulære og lengden på såkalte jumbo-slabs er over tre meter (3185x1550mm, 3200x1600mm, 3250x1590mm - avhengig av produsent), men det er ikke riktig alle materialer som produseres i jumbo-mål. En viss begrensning på platestørrelsen setter også vekten på steinen (som for eksempel for en kjøkkenøy med størrelse 5m2 kan være 400 kg), andre vesentlige momenter er plasseringen av kjøkkenet i bygningen. Lengre/bredere plater eller L-kjøkken produsert i ett stykke er umulig i noen trange korridorer, slik som i hus i gamlebyen, mens løfting med kran kan forhindres av størrelsen på vindusåpningene.

Hvilke forberedelser bør gjøres før oppmåleren kommer?

Kjøkkenteknikk, vask og blandebatteri bør være på plass på installasjonsstedet slik at oppmåleren kan gjøre seg kjent med merke/modell og mål. Det anbefales å rådføre seg med Granitops spesialister før man kjøper kjøkkenteknikk – det er ikke sikkert alle kokeplater og kjøkkenvasktyper passer for nedfelt montering. Angi særlige ønsker på måltakingssiden!

Hvordan velge materiale for benkeplaten, er det mest med granitt, marmor, kalkstein, kompositt, keramikk eller Terrazzo?


1)Granitt er et ekstremt sterkt, ganske lite porøst og værbestandig materiale.
2)Marmoren har et mønster som gir et storslagent inntrykk, men steinen krever mer pleie for å holde seg vakker.
3)Kalkstein (særlig Jura Grey) har et interessant mønster og er mer praktisk enn marmor – spor av bruk er ikke særlig synlig. Liksom marmor er også kalkstein en «myk» stein.
4)Kompositt (kvarts) er et svært hygienisk og sterkt materiale. Til forskjell fra naturstein tåler ikke kunststein sterk varme og kan i årenes løp også blekes litt i solen. 5)Terrazzo-stein er produsert av knust naturstein. Mosaikkmønsteret av stykker og fragmenter er vakkert og moderne, men på grunn av innholdet av harpiks er materialet følsomt for varme.
6)Sammenlignet med andre kunststein, kvartskompositt og Terrazzo er keramikk svært mye mer varmebestandig – den tåler høye temperaturer like godt som granitt. Liksom en annen kunststein – kvarts – er keramiske benkeplater ekstremt hygieniske og lite porøse.

Priskalkulator