Caesarstone -20%
Les mer
For hjelp med valg av benkeplate til kjøkkenet

For hjelp med valg av benkeplate til kjøkkenet

Hvilket materiale passer deg?

Utvalget av kjøkkenbord får det til å blinke foran øynene dine. De vanligste materialene er koselig massivt tre, billig høytrykkslaminat, solid kunststein (kvartsstein eller terrazzo) samt naturstein som marmor, granitt og kalkstein. Men hvilken av disse skal man velge? Her lønner det seg å vurdere hva slags kokk du er og hvor holdbart bord du trenger.

Koselig og varmt, men fuktfølsomt tre

Et kjøkkenbord laget av massivt tre eller limtre gir innredningen en koselig og landlig atmosfære. Mesteparten av tiden brukes eik eller aske til å lage benkeplater, de gir et vakkert inntrykk med mønsteret og gjenspeiler en kvalitet som er vanskelig å oppnå med kunstige materialer. Men dessverre kan det vakre utseendet på treet forsvinne ganske raskt hvis kjøkkenbordet hele tiden er i bruk og må tåle fukt og varme. Derfor må en trebordplate vedlikeholdes ganske ofte – ved gjennomsnittlig bruk minst to ganger i året. På samme måte bør det tas i betraktning at hvis treet ikke tørkes ordentlig før skjæring, kan bordplaten kuve (anta en buet form). Hvis du er klar til å slipe riper og skader, samt å male eller olje treverket, vil det definitivt være et godt og naturvennlig valg.

Laminat – billig og enkelt

Et ganske vanlig valg for bordplaten er høytrykkslaminat, som med sin gunstige pris og store utvalg av mønstre passer til hjemmene til mindre krevende kunder. Laminat er ikke så følsomt for vann og fuktighet som tre – men du må være forsiktig med varme gjenstander, og gryter og panner skal ikke flyttes direkte fra ovnen til benkeplaten. Med både laminat og tre er det også viktig for avgjørelsen at selv en middelmådig arbeider kan finne ut hvordan man sager og borer i disse materialene. Selv om produksjonsmetodene for laminat fremdeles forbedres, kan man neppe forvente at det er et materiale med veldig lang holdbarhet. Sannsynligheten for hakk og riper er betydelig, og det kan heller ikke utelukkes at fuktighet løsner på dekklaget, spesielt nær vasken og blandebatteriet, som er de våteste stedene på kjøkkenet.

Se vasker!

Slitesterk kvartsstein, også kalt kunstig stein

Det er en vanskelig oppgave å skrape og permanent smusse en benkeplate i kvartsstein til, da materialet er veldig sterkt og veldig lite porøst. Skjærebrettene vil kjede seg i skuffen når du fritt kan hogge mat, kutte brød eller til og med banke kjøtt på en kvartssteinbordplate. Samtidig er alt dette veldig hygienisk, og etterpå er det enkelt å rengjøre bordflaten.

Selv om det er et kunstig materiale, har designere av kvartsstein brukt mange mønstre med inspirasjon fra naturen, som ligner veldig på de virkelige. Riktignok er prisen per kvadratmeter for benkeplater laget av slitesterk kvartsstein også høyere enn for benkeplater laget av tre eller laminat.

Priskalkulator

Granitt gir sikkerhet

Blant naturstein er granitt et av de mest populære materialene til kjøkkenbord. Granitt er et veldig sterkt og slitesterkt materiale, faktisk et av de hardeste naturlige materialene generelt. Hver granitt har et enestående og unikt mønster, og fargespekteret er stort. På samme tid, når man vurderer og velger utseendet til steinen, må man imidlertid ta hensyn til at mørkere granitt er sterkere og mer motstandsdyktig, de lysere granittene på samme tid vanligvis mykere og mer porøse og dermed mer utsatt for flekker.

Dette betyr at den klassiske sorte granitten er et av de mest holdbare benkeplatematerialene du kan velge til kjøkkenet ditt – riper og flekker er stort sett ikke noe problem for granitt, og i mange tilfeller ser benkeplaten selv med minimalt vedlikehold helt ny ut også flere år senere.

Verde Savana granitt

Marmor – symbolet på luksus

Som et annet utbredt natursteinmateriale må vi nevne marmor, som gjennom tidene har vært symbolet på luksus. Når du velger marmor til kjøkkenbenken, lønner det seg å huske at denne ærverdige steinen krever en mer forsiktig husmor eller husmester for at marmorbenken skal forbli vakker og ren. Saken er at sammenlignet med granitt oppstår riper lettere og sure matvarer kan sette sitt preg på steinoverflaten. Men når du er mer forsiktig med behandlingen av kjøkkenbordet, vedlikeholder det og regelmessig impregnerer det, er marmor i mange år også en fryd for øyet på kjøkkenet.

Hvis du vil nyte skjønnheten i marmor, men likevel vil ha et mer solid kjøkkenbord, lønner det seg å vurdere marmorlignende kvartsstein. På samme måte kan marmor brukes veldig bra som en bordplate på for eksempel badet, marmor er også egnet for vinduskarm og forskjønnelse av peisen, enten som peisebekledning eller for å bygge peishylle.

Noble Pietra Grey kvartsstein

Når du velger en benkeplate, må du først og fremst gå ut fra sine egne vaner. Hvis du ikke bruker mye tid på kjøkkenet, kan det hende at de tekniske egenskapene og utseendet på materialet ikke er veldig viktig. For de ekte kjennere og hjemmekokker er det derimot bedre å velge et mer slitesterkt og vakkert steinmateriale som tåler vann og varme og forblir som nytt i årevis, selv i flere tiår.

Se materialer!
Noble Concrete Grey

De mest populære benkeplatenes TOP 10 for 2021

Fra oppsummeringen i fjor ser vi at nesten halvparten av de solgte benkeplatene var laget av kvartskompositt, særlig populære var steinene i Noble-kolleksjonen, på andre plass i popularitet kom granitt (nær 20%), deretter kalkstein (nær 12%), marmor og terrazzo (begge litt under 10%). I popularitetstabellen ble det plass til 5 sorter kvartskompositt, 3 granitt, 1 kalkstein (førsteplassen gikk til Jura Grey) og naturligvis den hvite marmoren Bianco Carrara C.

POPULARITETSRANGERING AV STEINSORTER

Jura Grey
Bianco Carrara C
Mystery White
Noble Ivory White
Noble Concrete Grey
Nero Assoluto
Noble Carrara
Noble Supreme White
Steel Grey
Viscount White

Helhetlig kjøkken med Blue Pearl granitt

Bianco Sardo granitt – også barnefamilier kan ha veldig stilige hjem

Crystal Calacatta Silva kvartsbenkeplate for perfeksjonistens kjøkken

Marmormønstret Noble Carrara i et nylig ferdigstilt leilighetskjøkken

Moderne grå kvartskompositt i et ærverdig trehus fra begynnelsen av forrige århundre

Den marmorlignende kunststeinen Mystery White til kjøkkenet i en moderne enebolig