Utvalgte materialer -50%
Les mer
Jura Grey kalkstein er fortsatt populær!

Jura Grey kalkstein er fortsatt populær!

Liksom granitt, marmor og andre typer naturstein er også kalkstein dannet for millioner av år siden gjennom geologiske, biokjemiske og andre prosesser. Moder natur har virkelig brukt lang tid på å utforme mønsteret i kalksteinen, og i noen steiner er livstegn og sedimenter fra juratiden synlige.


En av de mest karakteristiske mønstrede kalksteinstypene (og også en av de sterkere) som prydes av fossiler er Jura Grey. Det fjellrike Bayern-området, som også rommer Tysklands mest kjente steinbrudd, ligger i nærheten av München i Sør-Tyskland og grenser til Østerrike og Tsjekkia.

På grå eller beige lys bakgrunn er det mørkere flekker og kurver som noen ganger minner om et sneglehus eller kanskje til og med teksturen av en eller annen eksotisk plante. Slikt buktende, flytende mønster er det ganske mye av, og selv om det skulle komme en flekk på steinoverflaten gjør de frie formene at dette ikke blir like synlig på Jura Grey som på andre typer kalkstein med jevnere bakgrunn (Azul Valverde og Thala Grey).

Jura Grey har et utseende som tross det karakteristiske mønsteret likevel er universelt og passer til alt.
Sammenlignet med vanlig grå er denne kalksteinen mykere og med flere nyanser, det moderne engelske ordet er greige (gråbeige). Takket være dette er det mange kombinasjonsmuligheter, først og fremst er det hvit, beige eller grå som gjelder for møbler og vegger, og hovedsaklig med klassisk stil på designet. På den andre siden er Jura Grey også effektfullt i et moderne interiør med mørkegrå møbler, framhevet av kjøkkenutstyr i svart eller rustfritt stål.

Bruk av kalkstein for produksjon av benkeplater er en økende trend. Ved siden av høytidelig hvit marmor (Bianco Carrara C) gir det riktignok et mer dagligdags inntrykk, men passer av samme grunn også godt i hjem med en mer jordnær atmosfære. For eksempel kan marmor eller moderne kvartsstein fungere som et fremmedlegeme i et tømmerhus, mens kalkstein harmonerer fullstendig med trevirket. Dermed er det stadig flere som i tillegg til benkeplater også bruker kalkstein til peisfliser, vinduskarmer og på baderom.

Lenge har industriell betonggrå vært en motefarge for moderne kjøkken. Nå anbefaler interiørdesignere derimot å skape mer liv i det rolige moderne interiøret ved å legge til farger og skarpere aksenter og kontraster i tilbehøret. Dreier det seg derimot om et åpent kjøkken der benkeplaten og kjøkkenøya er synlige fra stua (der det kanskje er brukt mer fargerike løsninger og livlige tapeter) og det er ønskelig med vinduskarmer i samme stein som benkeplaten – da er kalkstein nesten uunnværlig.

Ettersom kvarts har en tendens til å blekne i sollys, lønner det seg ved siden av Jura Grey også å se på steintyper med jevnere mønster. Eksempelvis Azul Valverde fra Portugal og Thala Grey fra Tunisia har et mer beskjedent mønster og begynner ikke å dominere i designet. Velger du benkeplate, bakgrunnsstein eller vinduskarmer av disse steintypene kan du være sikker på å få en løsning som varer i tiår!

Undersøk alle materialer vi tilbyr og ta kontakt med oss om du har spørsmål!

Jura Grey kalksten

Kjøkkentrender 2022

Benkeplater av kalkstein til ditt hjem

Spor av verdens skapelse i benkeplaten på ditt kjøkken

Keramikk er på en gang vakkert, trendy og veldig slitesterkt

Hvorfor burde vi velge en benkeplate av stein?

En benkeplate av stein er et godt valg for alle som verdsetter naturlige materialer og nærhet til naturen. De praktiske materialegenskapene er ikke det eneste som taler til steinens fordel: også et vakkert ytre med enestående mønstre formet av naturkreftene. Mønstrene i kunststein er menneskeskapt, men vanligvis med inspirasjon fra naturstein.

Hva slags materialer tilbyr Granitop benkeplater av?

I Granitops produktutvalg finnes både granitt, marmor, kvartskompositt, kvartsitt, keramikk, kalkstein og terrazzo, sistnevnte er også en kunststein liksom kvartskompositt, men med en litt annen produksjonsteknologi. Ved framstilling av kvartskompositt presses en blanding av naturlige materialer til plater under omkring 100 tonns trykk, mens terrazzo inneholder større biter av naturstein som sammen med sement og en harpikstilsetning «modnes» i en firkantet beholder som etterligner naturlige prosesser.