Utvalgte materialer -50%
Les mer
Kjøkkentrender 2022

Kjøkkentrender 2022

Som i fjor og forfjor har vi spurt arkitekter og interiørdesignere hvordan de tenker interiørtrendene for 2022 kan bli.

Covid har endret verden, og liksom tidligere år er trendene mindre preget av designmesser og mer av anbefalinger fra venner, praktiske løsninger og forbilder fra sosiale medier. Også gjennom Granitops statistikk har vi kunnet observere hvor mye Instagram eller Pinterest påvirker folks kjøpevaner. Dermed kunne vi konstatere at bilder som glade kunder flere ganger i uken delte av kalkstein med vakre mønstre også fungerte som reklame og løftet Jura Grey til det mest populære materialet i 2021.

Bianco Carrara C

Naturlige materialer

Naturmaterialer, særlig lyse (eik) og mørke (teak eller valnøtt, noen ganger også mørkbeiset finér) tresorter er fremdeles populære valg for kjøkkenmøbler. Særlig mye brukes tre til finish på skuffer og dører, men også andre møbler eller møbelkonstruksjoner i stil med gulvet er ofte dekt med tre eller trespon.


Som det framgår av oppsummeringen av 2021 vokser også andelen tre som materiale for benkeplater i kjøkken fra år til år. Det mest populære materialet er kvartskompositt (nær halvparten av alle solgte benkeplater), mens Mystery White, som er nesten til forveksling lik Bianco Carrara C, kom opp på tredje plass, like etter ekte marmor. Ved siden av marmormønstret kvartskompositt er det kalkstein og terrazzo som har hatt mest framgang.

Se materialer!

Det lønner seg alltid å investere i slitestyrke og kvalitet, men det er også fokus på praktiske interiørløsninger. I så måte – ut fra hensynet til renhold av benkeplaten – er det ikke noe som måler seg med stein (og særlig kvartskompositt) og dette er en trend som trolig også vil holde fram i 2022. Sammenlignet med klassisk og tidløs hvit marmor, som har tronet øverst i tiår, er Jura-kalksteinens unike mønster litt mer tilgivende med hensyn til smussbestandighet.

Komfort og rommelighet

Det er viktig med en praktisk tilnærming til interiørdesign, men ved siden av funksjonalitet er det også fokus på komfort og rommelighet. I dagens hjem er det ganske lite bøker og den siste tiden har disse trykksakene lett for å finne en plass på kjøkkenet sammen med kokebøker og magasiner.

Brilliant White

Når du ser på møbler kan det virke som om overskap er i ferd med å miste populariteten. Det er stadig mer bruk av åpne hyller, noen ganger skjules serviset bak tonede eller helt gjennomsiktige glassdører eller til og med gitter. Når overskapene er borte eller erstattet med hyller, brukes ofte fordypninger eller nisjer i vegger. Foran en slik konstruert «kjøkkengarderobe» eller spiskammers kan det være skyvedører fra gulv til tak eller rullegardin.

Galaxy Star

Dersom det ikke er noe slikt kjempeskap, oppbevares matvarer helst i skuffer. Glass og bokser for tørrvarer som er synlige, det vil si plassert på kjøkkenbenken eller i hyllene, har derimot blitt mer dekorative.

Terrazzo Calacatta (Bilde: Jenny N)

Kjøkkenøy

Når det i mellomtiden ble forsøkt å bruke øyer som minte om et serveringsbord (noen ganger med hjul under) har kjøkkenøyene nå vokst seg større. En kjøkkenøy som er midtpunkt i rommet rommer nesten alltid en vinkjøler, oppvaskmaskin, komfyr og andre hvitevarer og omgis av sitteplasser. Det er ikke sjeldent med prosjekter der et åpent kjøkken til og med har en dobbeltøy, i stedet for en kjøkkenøy i full lengde er det to mindre øyer med plass til å gå mellom. I U-kjøkken møter du også L-formede øyer med en hjørnesofa i siden som vender mot stua. Eller en øy (eller bar) med et mer tradisjonelt design og med et utdragbart tilleggstykke/-bord som forlenger benken. Det prosjekteres også parallelle dobbeltøyer med I-kjøkken, der det ene (midterste) erstatter spisebord og det andre (mot stua) deler inn rommet og minner om en kommode med dører som åpner ut mot rommet.

Bianco Carrara C


Stolene har blitt større, ikke helt barkrakker, men med høyere sittestilling og seter med tekstiltrukkede puter. Interiørdesignet påvirkes også av sortimentet i de store møbelhusene, der roterende barstoler med regulerbar høyde og foldbare klappstoler blir mer populære.

Colonial Ivory (Bilde: Trädesign i Tranås AB)

Oppholdsrom

Kjøkkenet trenger slett ikke å ligne et kjøkken, mener noen interiørarkitekter. Egentlig er jo et åpent kjøkken ikke bare et sted for matlaging, men en del av stua. Og noen ganger er kjøkkenet ikke bare en forlengelse av stua, men også et oppholdsrom som åpner seg mot uteområder, balkong eller terrasse. Dermed tenger man ikke å holde krampaktig fast i tradisjonelle oppfatninger ved bygging og innredning av kjøkkenet. Snarere kan man ved siden av funksjonalitet også vektlegge hygge. Stadig oftere møter man kunst og antikviteter på kjøkkenet. Men også en individualistisk rettet og markert personlig tilnærming. Ettersom stadig mer tid tilbringes hjemme, er det viktig at interiørelementene i rommet er betydningsfulle og speiler beboerne og deres behov. Mens det er mindre ting enn før på kjøkkenet og mer vekt på enkelhet, har det den siste tiden (særlig slutten av året) blitt viktigere med fokus på familie og dekorasjoner, småduker, keramikk …


Ettersom videokonferanser har blitt viktige på grunn av pandemien og mye av arbeidet skjer hjemme, er det en trend å se betydningen av raskt å dele rommet inn i soner. Det er mulig å dele av med skjermbrett og foldedører, noen ganger løses det midlertidige skjermingsbehovet bare med en gardin som skjuler sittehjørnet.

Crystal Calacatta Silva

Steinbakgrunn i full høyde

Lek med tekstur, tapet, dekorativt puss og robuste teglsteinsvegger er fortsatt viktig, men viktigheten av og størrelsen på stein til bakgrunn har også økt. Det er på moten med steinbakgrunn i full høyde. Når en benkeplate av naturstein er et kunstverk i seg selv, så er en steinplate som dekker hele området mellom kjøkkenmøblene og benkeplaten en virkelig wow-faktor!

Bakgrunnssteinen har ofte også et dristig mønster (Jura Grey, Crystal Calacatta Silva eller naturlig marmor), og en slik dekorasjon av rommet kan være ulik materialet i benkeplaten. Som en motsetning møter du en holdning der det i stedet for åpne hyller og bakgrunnsstein er et glasskap som går fra benken helt opp til taket og minner om et buffétskap.

Noble Ivory White

Farger

2022. Årets motefarge er olivengrønn, men tradisjonelle fargekombinasjoner som hvit, grå og svart har heller ikke forsvunnet. En undersøkelse gjort i slutten av 2021 viser at det mest foretrukne er hvite møbler (41%), deretter tre (12%) og grå toner.

Noble Concrete Grey (Bilde: Kristian & Andrea)

Endring i sortiment, nye kolleksjoner

Vi kompletterer hele tiden materialutvalget i Granitop med nye steinmaterialer, blandebatterier og servanter, uten å vente på nytt år. Det er heller ikke til å unngå at fabrikkene fra tid til annen legger ned produksjonen av en type kvarts eller legger til materialer med nye interessante mønstre og utforming. Blant nye steinsorter kan vi særlig nevne den spesielle rustfargede kvartskompositten Decore Ocra som har kommet på markedet, videre la vi i slutten av desember til flere spennende marmorsorter i listen over steinsorter som kan bestilles – Calacatta Belgia, Fantastico Arni og Macchia Vecchia.

De mest populære benkeplatenes TOP 10 for 2021

Fra oppsummeringen i fjor ser vi at nesten halvparten av de solgte benkeplatene var laget av kvartskompositt, særlig populære var steinene i Noble-kolleksjonen, på andre plass i popularitet kom granitt (nær 20%), deretter kalkstein (nær 12%), marmor og terrazzo (begge litt under 10%). I popularitetstabellen ble det plass til 5 sorter kvartskompositt, 3 granitt, 1 kalkstein (førsteplassen gikk til Jura Grey) og naturligvis den hvite marmoren Bianco Carrara C.

POPULARITETSRANGERING AV STEINSORTER

Jura Grey
Bianco Carrara C
Mystery White
Noble Ivory White
Noble Concrete Grey
Nero Assoluto
Noble Carrara
Noble Supreme White
Steel Grey
Viscount White

Tett etter de ti fulgte de marmormønstrede kvartssteinene Noble Areti Bianco, Veined Michelangelo og Crystal Calacatta Silva, samt Terrazzo Calacatta.

Terrazzo GV 0/25 (Bilde: Reventurehomes)

Se materialvalget og beregne prisen på en steinbenkeplate!

Priskalkulator
Viscount White (Bilde: Aros Granit)

Trendråd for 2024

Kjøkkenøya – sentrum av moderne kjøkken

For hjelp til å planlegge kjøkkenøyen – opptil to ganger mer plass!

Kjøkkentrendene for 2021: minimalisme, funksjonalitet og fokus på familien

Vakkert hjem – en harmoni av moderne teknologi og verdig historie

Interiørarkitektene anbefaler

Terrazzo – kunstig stein som materiale for benkeplater