Utvalgte materialer -50%
Les mer
Crystal Calacatta Silva kvartsbenkeplate for perfeksjonistens kjøkken

Crystal Calacatta Silva kvartsbenkeplate for perfeksjonistens kjøkken

Vi er på besøk hos Rait og ser på løsninger som er minst et halvt år forut for sin tid – og hvordan de ble til.

Hvorfor valgte du en stein med et såpass tungt mønster? Hvordan kommer man fram til en benkeplate med slik sterk karakter?

Jeg hadde en klar og konkret plan om at kjøkkenet måtte ha en steinbenkeplate med lengre varighet enn alternative materialer. Crystal Calacatta Silva fant jeg fram til på den måten at jeg hadde valgt fliser for gulvet og så etter en benkeplate med lignende eller samme mønster. Dette var slett ikke lett, og jeg strevde veldig. Jeg var mange steder og fant ingenting jeg likte. Kjøkkenmøbelfirmaet kom også med noen forslag, og mange vil vel for enkelhets skyld slå seg til ro med løsningene fra møbelfirmaet.
Jeg er av et annet slag, jeg forfølger alle detaljer og vil at alt skal være perfekt. Da jeg sjekket ut Calacatta, kom jeg til Granitops hjemmeside, ringte og fikk straks komme ut til fabrikken for å se på stein! Dette er en storartet mulighet! Jeg ville egentlig straks se på selve emnet, hele platen, jeg forstår ikke noe bare ved å se på en liten vareprøve.

Slik er det. Når vi skjærer ut vareprøver forsøker vi å passe på at stykkene på 10×15 cm har mønster på, men for mer kompliserte steiner får du absolutt best oversikt ved å se på steinblokken.

Da jeg så den store steintavlen, forstod jeg straks at dette er riktig stein. Et øyeblikk ble jeg redd for at det kanskje er for mye av denne Calacattaen. I begynnelsen hadde jeg regnet med at delene mellom skapet og benkeplaten, der den såkalte bakgrunnssteinen er, skulle flislegges. Men jeg tok en risiko og gjorde alt med Calacatta, for på den andre siden ville jeg også ha et så praktisk kjøkken som mulig, med minst mulig fuger. Med stein blir alt en enhet, da er det også enklere å gjøre rent og alt er tipp-topp!
Da denne Calacattaen til slutt kom på plass tenkte jeg “wow!” – så bra at hele kjøkkenet er av samme materiale. Ingen ting til overs her, steinen er ganske lys og det generelle inntrykket rolig, et ideelt resultat.

Vår erfaring er at jo sterkere karakter steinen har, desto mer komplisert er det å få mønsteret til å passe inn. Crystal Calacatta Silva fås heldigvis også med speileffekt, både høyre- og venstresidig mønster … De stedene er det er en såkalt utbygd kant og den vertikale steinen møter en horisontal flate, hvor fornøyd ble du med overgangene og tilpasningen av mønsteret? Var steinmestrene på høyde med oppgaven?

Min klare plan var at skulle jeg gjøre det, skulle jeg gjøre det skikkelig. Jeg passer alltid på hver millimeter i det jeg gjør og ønsker at alt skal være perfekt.
Jeg er ekstremt fornøyd, Granitop-karene anstrengte seg virkelig og fikk alle linjene i mønsteret til å klaffe. En detalj måtte lages på nytt, og da var jeg jo redd for at det kan bli problemer med overgangen der. Men alt gikk fint, det fantes ikke noe problem.

Nå har du hatt en god stund til å bli vant til kjøkkenet og prøve ut de nye løsningene. En ting er at resultatet skal være fint, men synes du valgene rettferdiggjør seg selv fra et praktisk perspektiv? Ingen vil vel ha et utstillingskjøkken, benkeplatene skal også kunne brukes.

Mitt store ønske og også en forutsetning var det at helheten skulle være både vakker og praktisk. Det er jo ikke noe museum jeg bygger. Samtidig vil jeg at alle ønskene og detaljene skal passe sammen, og det krever mye tid og leting. Jeg så lenge også på andre muligheter, for eksempel keramiske benkeplater, men kvarts virket som det mest bekymringsfrie. Vel, helt varmebestandig er visst ikke kvartsen, men samtidig er det jo ikke vanskelig å bruke en bordskåner?

Hva var det vanskeligste ved denne kjøkkenoppussingen?

Oppussingen var en ganske langvarig prosess. Det var viktig å tenke gjennom alt, og ingenting var enkelt. Men ettersom det var det første rommet jeg pusset opp i leiligheten, måtte jeg også lenge på på forhånd tenke på helheten i leiligheten. Tankevirksomheten og planleggingen tar en stor del av tiden, og det går svært mye strev og energi på å finne ting og få dem til å passe sammen. Ved utformingen trenger man også god forestillingsevne, ettersom det ikke er mulig å se alle materialer og toner med egne øyne.
Vil du ha et fullkomment resultat, må alle materialer eller elementer vies individuell oppmerksomhet. En ting som gjorde det vanskelig var at alle metalldetaljer skulle være gylne eller av messing. Alt fra stolføtter til gryter. Heldigvis finnes Internett, det var det stor hjelp i.

Hva vil du anbefale dem som står overfor det vanskelige valget, hvordan gjøre prosjekteringsprosessen enklere?

Jeg er også ganske vanskelig av karakter og temmelig kresen og kravstor i det jeg vil. For andre vil jeg nok anbefale at de også kan gå en enklere vei og nøye seg med kompromisser i noen ting. Perfeksjonisme og jakten på det fullkomne gjør ikke livet og valgene lettere.

Men hva kan du være særlig stolt over?

For dette kjøkkenets del kan jeg si at alt er selvgjort. Først og fremst er fordelen at når du gjør det selv, får du det akkurat slik som du vil. Samtidig er det selvgjorte ikke bare perfekt, men det har også sjel – og det er den aller største verdien ved det.

Og til slutt vil jeg spørre, hvordan man kan være foran trendene? Olivengrønne møbler som motefarge for 2022 ble første gang nevnt i slutten av 2021, da ble det også mer snakk om blandebatterier og bestikk i metallic, og da var kjøkkenet ditt alt ferdig...

Jeg vet ikke, jeg har bare en spesiell kontakt med grønt, helt fra barndommen av. På den andre siden lever jeg jo midt i det grønne, i naturen, det virket logisk at den samme fargen også fortsetter på kjøkkenet og i hele innredningen i leiligheten.
Jeg visste at grønt er luksuriøst og tidløst, men selvsagt må man finne den rette tonen som harmonerer med helheten. Jeg er veldig stolt over valgene jeg har gjort!

Se materialer!

Terrazzo – kunstig stein som materiale for benkeplater

Marmormønstret Noble Carrara i et nylig ferdigstilt leilighetskjøkken

Moderne grå kvartskompositt i et ærverdig trehus fra begynnelsen av forrige århundre

Den marmorlignende kunststeinen Mystery White til kjøkkenet i en moderne enebolig

Komposittstein

Hva slags farge og mønster bør man velge på benkeplaten?