Utvalgte materialer -50%
Les mer
Den marmorlignende kunststeinen Mystery White til kjøkkenet i en moderne enebolig

Den marmorlignende kunststeinen Mystery White til kjøkkenet i en moderne enebolig

Vi besøkte Maria og spurte hvordan kjøkkenet hennes med Mystery White kvartskompositt oppleves i daglig bruk.

På besøk hos Maria: et klassisk og stilrent kjøkken for en familie på fire

Maria har en familie på fire – selv har hun et lite firma som driver med klessalg, mannen Nils arbeider i engroshandel, den 12-årige sønnen Erik driver med idrett og den 19-årige dattera Elin er interessert i musikk.

Hvor glad er familien din egentlig i å lage mat?

Familiens fremste kokk er jeg. I hverdagen er Elin bundet opp med skole og band-prøver, men i helgene har hun ofte besøk av venner, og da lager de pizza eller taco.
Erik finner du sjelden på kjøkkenet. Det er bra om han kommer på at han skal komme inn for å spise!
Mannen er glad i å lage mat, men han har svært lange arbeidsdager og derfor er det ofte han som kommer sist hjem. Noen ganger sukker han nok fordi det er han som får gleden av å ta oppvasken.

Dere flyttet inn i nytt hus og bestilte et kjøkken tilpasset deres behov. Hvordan kom dere fram til det dere valgte og er dere fornøyd med det?

De største valgene var det jeg som gjorde, min ektefelle har full tillit til meg i slike ting. Jeg er selv en tilhenger av en mer klassisk stil og ønsker at kjøkkenet skal være tidløst og tjene oss i mange år.

Når det gjelder kjøkkenmøblene var jeg sikker på at jeg ønsker møbler med grå farge – det er et trygt valg og passer sammen med alt. Farge og liv kan du jo alltids bringe inn med blomster eller ved å endre på detaljer. En gang i ungdommen gjorde jeg en feil og valgte et livlig, bordeaux-rødt kjøkken – å skaffe gardiner og setedekker som passet var et sant mareritt, og alt i alt ble det mer som en Villa Villekulla. Etter hvert som jeg har blitt eldre har jeg lært meg å sette pris på det dempede og klassiske. Jeg er svært fornøyd med kjøkkenskapene, slike innrammede dører er både klassiske og vakre.

Litt mer komplisert var det med valg av benkeplate. I vårt forrige hjem hadde vi benkeplate av slipt Carrara marmor, montert da barna var små, og der strevde jeg innimellom fælt med å holde steinen ren. Denne gangen valgte jeg en kunststein – da er det bare å dra over med en fuktig klut og dermed er alt i orden.

Ettersom jeg forguder marmor var både Noble Carrara og Noble Areti Bianco blant alternativene, jeg likte dem og de var også til og med rimelige. Men de virket litt for lyse, med mindre mønster og gav et for kunstig inntrykk for min smak. Til slutt falt valget på Mystery White, for det er nesten ikke til å skille fra virkelig marmor.

Denne utvelgelsesprosessen er ofte det som tar lengst tid. Da skapene var på plass, kom guttene fra Granitop, tok mål og derfra gikk alt som en drøm.

Du forteller at du valgte mellom flere steinslag. Hvilke tips har du til dem som sliter med å velge mellom lignende typer stein?

Først og fremst vil jeg anbefale å sette opp et budsjett – det er det som avgjør hvilke steinslag du har å velge mellom. Selv hadde jeg stor nytte av priskalkulatoren på Granitops hjemmeside.

Jeg vil også absolutt anbefale å bestille vareprøver tilsendt per post, slik vi gjorde. På Internett eller i et showroom er det vanskelig å velge, men når du står på ditt eget kjøkken med steinen og kan se på den i ulikt lys, da ser du straks hva som passer best.

Hva er du spesielt fornøyd med, og er det også noe du angrer på?

Den detalj som jeg ikke hadde i mitt forrige hjem er bakgrunnen som dekker hele mellomrommet mellom skapene. Det er også en veldig spennende løsning at skapet ved siden av vasken egentlig er en oppvaskmaskin, men at det nedre panelet og håndtaket ble gjort i samme stil som de andre skapene, selv om det åpner seg fullstendig.


Jeg liker også godt det at vi fikk den grå vasken til å passe med de grå møblene og at blandebatteriet harmonerer med håndtakene på skapdørene. Og ja, selvfølgelig også vinduskarmene – de er av samme materiale som benkeplaten.

Når det gjelder om jeg har angret på noe, ville jeg for å være ærlig heller kunne tenkt meg en kjøkken-øy, men samtidig virker det som om et rundt kjøkkenbord passer bedre på denne typen kjøkken der en del av rommet står ut.

Jeg var også litt i tvil når det gjelder blandebatteri og servant – en svart Silganit-servant hadde igjen passet godt med den svarte komfyren og ovnen. Også blandebatteriet kunne vært svart, men jeg endte likevel opp med en lysere variant. Selvsagt kunne det vært flere lagerplasser, men dem blir det aldri nok av!

Mannen min er også svært fornøyd med kjøkkenet, han har bare sagt at det kunne vært flere strømkontakter – på butikken så han en kontakt med rustfritt deksel innfelt i en benkeplate – men det er ikke alt vi greier å forutse.

Se på steinen, blandebatteriet og servanten Maria har brukt i sitt kjøkken og prøv ut i priskalkulatoren hva ditt drømmekjøkken vil koste!

Terrazzo – kunstig stein som materiale for benkeplater

Crystal Calacatta Silva kvartsbenkeplate for perfeksjonistens kjøkken

Marmormønstret Noble Carrara i et nylig ferdigstilt leilighetskjøkken

Moderne grå kvartskompositt i et ærverdig trehus fra begynnelsen av forrige århundre

Komposittstein

Hva slags farge og mønster bør man velge på benkeplaten?