Caesarstone -20%
Les mer
Kjøkkentrender for 2023

Kjøkkentrender for 2023

Hvordan blir et vakkert kvalitetskjøkken til?

Vi har spurt salgsdirektør i Granitop, Silver Suurkütt, om hva året 2023 vil bringe, hva som er trendy og hvor en i det hele tatt skal begynne når en har et tomt rom å innrede som kjøkken.

Noble Ivory White

Hva er det aller viktigste å få på plass eller få klarhet i?

Først og fremst bør du få på plass et omtrentlig budsjett og deretter lage en oversikt eller plan for aktivitetene. Stadig flere har oppdaget gleden i å gjøre det selv, men helt uten hjelp går det likevel ikke alltid. Selv når man tar et «standardkjøkken» eller bygger det opp av møbelmoduler er spesialistkunnskaper likevel nyttige, og det er svært fornuftig å begynne reisen med en konsultasjon hos en interiørdesigner eller møbelprodusent. En sakkyndig kan gjøre deg oppmerksom på løsninger og detaljer som du selv ikke tenker på.
Det som absolutt bør overlates til proffene er el-anlegget og rørleggingen, men selv før montering av hvitevarer eller møbler er det lurt å kontrollere effekten på apparatene. Ellers kan det i verste fall vise seg for sent at selv om det er nok effekt i eksisterende kurser, må man for eksempel strekke nye ledninger eller endre plassering på stikkontakter som følge av endret koplingsskjema og plassering av møbler.

Ambiente Light

Kan du nevnte noen typiske feil som gjøres ved innredning av kjøkken?

Man bør ikke forhaste seg. Kjøkkenet er en viktig del av hjemmet, og kan være ganske dyrt å pusse opp eller innrede. Jo mer forarbeid som gjøres, jo grundigere man gjør seg kjent med muligheter og konsulterer med spesialistene, desto bedre blir også vanligvis resultatet.

Jeg vil ikke nevne direkte feil, men noen endringer som kommer for sent kan bli kostbare. Når møblene alt er på plass, er det for sent å fortvile i etterkant over at det er for lite belysning eller at noen skuffer og skap har upraktiske mål. Jo mer bevisst avgjørelsene gjøres, desto mer gjennomtenkt, helhetlig og vakkert blir rommet.

Når det gjelder benkeplater har det hendt vi får melding om at «møblene er kommet, kan dere komme og måle opp så vi får satt i gang bestillingen.» For oss er det viktig at hyller og skap ikke bare har kommet, men også er monterte og endelig på plass. Gjøres det vesentlige endringer i plasseringen er det ikke lenger sikkert at benkeplaten vil passe. Dersom man ikke ønsker å ha en bakgrunn av stein og for eksempel heller vil flislegge veggen bak benkeplaten, bør den endelige overflatebehandlingen først gjøres når steinen er på plass.

Crolla London, Blanco Subline 500 Silgranit


Og selvsagt bør man melde fra tidlig om alle spesielle ønsker – for eksempel må åpningene for vask og komfyr skjæres ut ved fabrikken (for transporten hender det at vi lar det være igjen noen avstivningsstriper som vi skjærer bort på monteringsstedet), mer omfattende tilpasninger kan ikke lenger gjøres under montering.

Dette er det visst ikke nødvendig å vektlege spesielt men … det er ikke fornuftig å velge på grunnlag av pris alene. I det siste har det gått stadig lenger mellom de utrivelige overraskelsene, men tidligere var det nok av tilfeller der en vask av tynt blikk fra en eller annen tilfeldig byggvarehandel skulle tilpasses en steinbenkeplate utskåret med en nøyaktighet på 1/10 mm. Det er en grunn til at vi har produkter fra Blanco i sortimentet på vår hjemmeside, og den grunnen er kvalitet. For produkter i Premium-klassen er det vanligvis ikke bare de anvendte materialene, den moderne teknologien og den gode kvalitetskontrollen som påvirker prisen, i tillegg skiller det seg ut fra rimelige masseproduserte varer ved høy kvalitet også på emballasje, tilleggsutstyr og service. Dette lønner det seg å huske på når man innreder hjemmet – det ville være trist om man på et kvalitetskjøkken med en steinbenkeplate som varer i flere tiår for eksempel må bytte blandebatteri annethvert år?

Crystal Diamond

Hva kan man gjøre for å friske opp kjøkkenet dersom det er lite plass?

Et lite rom er til og med bra – som inspirasjonskilde! Når alt det nødvendige må på plass på et trangt område, må planlegging være enda bedre enn vanlig. På den annen side passer det begrensede rommet også svært godt med en moderne og praktisk skandinavisk stil. Det er ikke like enkelt, tomt og beskjedent som et harmonisøkende japansk interiør, men like fullt bekvemt, minimalistisk og rolig. En planlegging basert på funksjonalitet bidrar til å unngå overdrivelser, overdrevne dekorasjoner og nips som forkludrer rengjøringen, og overdrevent møblement som kommer i veien for gjøremålene (Funksjonalismen i Norge).

Naturmaterialer, lyse vegger, pastellfarger, gjennomtenkte oppbevaringsmøbler, en brask nordisk skjønnhet – høres ikke det ut som alles drømmekjøkken!? Legger du til en riktig opplyst steinoverflate med vakkert mønster, kan du være sikker på at resultatet blir en fantastisk komplett løsning som det bare er å ta hatten av for.
Er du heldig, hender det også at selve plassen så å si dikterer løsningene. Det kan godt være et standardprosjekt eller en smart arkitekt osv., men noen ganger passer møblene du nettopp har sett i et magasin eller utstillingslokale så perfekt i hjemmet ditt at det ikke er mer å tenke på.

Crystal Calacatta Silva

Hva er det viktigste å huske på ved en åpen løsning?

En åpen kjøkkenløsning er del av et oppholdsrom og fortjener dermed over snittet høy kvalitet på materialene, og ved matching av fargene er det verdt å prøve å se hvordan kjøkkenkroken passer med resten av møblene og innredningen. Det finnes ikke noe fasitsvar – selv om rommet vanligvis deles inn ved hjelp av en stor kjøkkenøy laget av samme materiale som benkeplaten, er dette absolutt ikke den eneste måten å skape et helhetlig inntrykk på. Et tradisjonelt spisebord kan fungere like bra, spesielt hvis selve kjøkkenet er plassert i en veggutsparing eller fremspring, og det ikke kreves helt klare grenser ved overgang mellom deler av rommet.

Belvedere

Hvis det den åpne løsningen har en større øy, kan du vurdere å dekke sidene av øya med stein. Særlig i steinsorter med store mønstre (Belvedere, Viscount White og Verde Savana granitt) og verdig historie (svart og hvit marmor), er den såkalte fossefalleffekten ekstremt vakker.
Særlig de siste årene har interiørentusiaster oppdaget at stein stort sett kan brukes til alt. Hvis for eksempel sofabordet, vinduskarmene, TV-stativet, peismantelen og hyllene er laget av samme materiale som benkeplaten og bakgrunnssteinen; og kommoder, døråpninger, lampeføtter eller til og med gulvlister er laget av stein, vil samspillet mellom detaljene få interiørstilen til å fungere som en vakker helhet.
For kjøkken som strekker seg videre ut i stua er det også veldig viktig å ta hensyn til ventilasjon og belysning!

Hva bør du tenke på ved valg av benkeplate og tilpasning på kjøkkenet?

Steinbenkeplatene er riktignok både vakre og veldig slitesterke – for eksempel er hardheten til kvartsitt og kvartskompositt 7 på Mohs-skalaen (for marmor er det 2–3, for granitt 5–6), men ingen materialer er helt uknuselige og vedlikeholdsfrie. Ved valg av steinbenkeplate til kjøkkenet bør man derfor ta hensyn til hvem beboerne er og til deres vaner og livsstil. Ved mer intensiv bruk bør et mer slitesterkt materiale brukes.
Sure eller skurende rengjøringsmidler skal ikke brukes til rengjøring og vedlikehold. En fornøyd kunde – som lager mat hjemme nesten hver dag – delte et smart triks med oss om hvordan han alltid holder steinoverflaten ren. Før han begynner å lage mat, dekker han steinen med plastfolie!

Kvaliteten på skapene under benkeplaten påvirker sluttresultatet. Rammen må være fast og godt på plass, jevn og sterk nok til å bære vekten av steinen. Det er imidlertid ikke lurt å klatre på steinen når du legger noe i de øvre skapene – materialet er mer delikat over vasken og komfyråpningen, og det tåler kanskje ikke vekten til en person. Når du håndterer tyngre gryter og panner, må du unngå kontakt med kantene på benkeplaten – et kraftig og plutselig slag kan lage skrammer i steinen, eller i verste fall føre til at biter slås løs.

Colonial Ivory

Hvordan bør kjøkkenbelysningen være?

Siden vi i nordiske land har det ganske mørkt en tredjedel av året, må vi passe på effekt og plassering ved valg av lamper. Ofte bruker vi i tillegg til taklamper også vegglamper og spotlights montert under skapene samt lyslister.

Som en relativt ny ting festes det noen ganger et LED-basert såkalt nattlys under skapene, eller det lages en kanal i kanten under benkeplaten for innfelling av farget lyslist. I begge fall kan denne typen stemningsbelysning føles veldig moderne og praktisk, samtidig som LED-lys ikke bruker mye energi.

Med tanke på hvordan farger påvirker humøret og oppførselen vår, hvilke fargetoner (veggmaling, lamper, møbler) vil du anbefale for kjøkkenet?

Alle lyse farger og pastellfarger (selv de bleke) passer absolutt til kjøkkenet, men tradisjonelt brukes det mye hvite, svarte og grå kjøkkenmøbler. Grå kan på sin side være svært rik på nyanser og variere fra våt asfalt til varm beige-grå eller kaldere blågrå. Kombinert med stein og tre kan alle farger passe, kanskje bør man bare være forsiktig med veldig lyse tekstiler og fargetoner.
Her bør det kanskje nevnes at gult, oransje og rødt anses å øke appetitten, mens rosa, lys salatgrønn og sommerhimmelblå tvert i mot skal virke appetittdempende.

Hva bør man tenke på når man lager et kjøkken, med hensyn til at den økonomiske situasjonen tvinger oss til å tenke mer på besparelser?

Når man snakker om sparing kommer man ikke utenom ordtaket: «vi er ikke rike nok til å kjøpe billige ting». Dette visdomsordet inneholder både en god grunn til å bestille en benkeplate i stein og mer generelt … all klokskapen knyttet til reparasjoner og innredning.

Bolig- og kjøkkeninnredning er vanligvis ikke noe kortsiktig prosjekt, men en investering for flere tiår. Om du alltid lar prisargumentet bestemme, er det ikke sikkert resultatet blir som forventet. Når det gjelder det enkleste tilbehøret kan vel hvem som helst veie det i hånden og kjenne forskjellen på et billig og et dyrere skapdørhengsel. På samme måte er det naturlig at knotter eller håndtak av metall sannsynligvis er sterkere enn håndtak laget av plast. Like enkelt er det imidlertid ikke med møbelplater, benkeplater, vask og blandebatteri. Har du ikke erfarne og uavhengige venner å spørre, er det verdt å be et møbelfirma eller en interiørdesigner om en konsultasjon før du bestemmer deg. Besøker du flere møbelprodusenter og spesialister, kan et tilbud som i utgangspunktet virker dyrere vise seg å være rimeligere.

Det er visst ikke nødvendig å påpeke at en ufaglært håndverker kan ødelegge selv det beste materialet med feil arbeidsmetoder. Hos Granitop setter vi kvaliteten i høysetet ved å ha så god kontroll som mulig med hele prosessen fra bestilling av benkeplaten, framstilling av produksjonstegninger, produksjon, og frakt til montering. Den samme regelen gir også fred i sinnet omkring kvaliteten ved montering av møblene – ved produksjon og montering er det ikke først og fremst prisen som påvirker resultatet, men tilliten til profesjonelle.

Priskalkulator

Hvilke andre smarte løsninger vil du anbefale som en uerfaren i interiørdesignets verden kanskje ikke umiddelbart tenker på?

Det finnes mange smarte løsninger og i dag kan du finne inspirasjon hvor som helst. Steder du kan lete etter gode løsninger er Instagram og Pinterest (og generelt alle sosiale medier), det samme gjelder interiørblader, forumer og interiørarkitekters og -designeres blogger. Dessuten har de mest anerkjente møbel- og benkeplateprodusentene vanligvis ganske omfattende nettsider, der du kan gjøre deg kjent med de siste nyhetene på området helt gratis.

Om du gjør hjemmeleksene og setter deg inn i mulighetene, må du selvfølgelig også sjekke bakgrunnen til den potensielle samarbeidspartneren – om bedriftens kontoer domineres av enkelte betalte influensere eller reelle kunder, om det under referanser og likes er tegn på kjøpt oppmerksomhet eller om det framstår som tilbakemelding og fotografier fra virkelige personer …

Hva slags materialer og løsninger er trendy nå og i nærmeste fremtid?

Det personlige og praktiske er det viktigste når det kommer til valg av innredning og møbler. Skulle noe trekkes frem som en stor trend, så kanskje at det blir færre og færre underskap med dører – i stedet er det nå nesten alltid skuffer. Skuffer er jo også mer praktiske å bruke, og bak denne utviklingen ligger trolig også produktutvikling hos møbelprodusentene med fokus på markedsbehov og ergonomi.

Jura Grey

Fra oppsummeringen av 2022 ser det ut for at tidligere verdsatte steinsorter holder på populariteten. Som en ny sterk aktør har Terrazzo-stein toppet salgsstatistikken for steinbenkeplater. Terrazzomønsteret, som inneholder større eller mindre fragmenter av naturstein (vanligvis marmor), er unikt og vakkert. På den andre siden gjør den brokete bakgrunnen at tegn på bruk ikke blir så synlige som for eksempel ved polert hvit marmor (Bianco Carrara C).

Terrazzo Calacatta

Selvfølgelig er fjorårets bestselger, kalksteinen Jura Grey (i både finslipt og polert finish), fortsatt høyt skattet. En veldig populær svart granitt er Nero Assoluto, et symbol på styrken og holdbarheten til kjøkkenbenkeflater. I år ble den takket være vår vårkampanje bestilt ganske mye med en flammet og børstet dvs. læraktig finish.

Jura Grey

I 2022 ble flere andre typer marmor lagt til vårt sortiment (Bardiglio, Mystery Grey, Fantastico Arni); men selvfølgelig beholdt verdens mest kjente italienske hvite marmor (Bianco Carrara C) sin plass på tronen.

Fantastico Arni Bilde: Ian Interior

Den største nyheten i 2023 er at vi etter forespørsel fra våre kunder begynner å tilby keramikk med kalksteinslignende mønster, stein fra produktserien Bricmate Norrvange.

Når du velger interiørstil og materiale, må du tenke på at trender kan endre seg ofte, stundom flere ganger i året, mens kjøkkenet eller badet ikke pusses opp hvert år. Derfor bør du ikke alltid la deg friste eller skremme av de mange alternativene, men velge den løsningen som passer og som du liker best. For å sitere en kunde: «Skal du først gjøre det, får du gjøre det skikkelig. Jeg vil at helheten skal være både vakker og praktisk. Det er jo ikke noe museum jeg vil ha i hjemmet mitt.»

Artikkelen er publisert i forkortet form i et interiørdesignmagasin.

Se materialer!
Ønsker du å dele bilder av det ferdige kjøkkenet eller fortelle oss hvordan du har brukt stein i hjemmet ditt, kontakt oss på e-post eller legg til bildene på vår Google-konto!
Noble Carrara

Trendråd for 2024

Kjøkkentrender 2022

Kjøkkentrendene for 2021: minimalisme, funksjonalitet og fokus på familien

Vakkert hjem – en harmoni av moderne teknologi og verdig historie

Interiørarkitektene anbefaler

Hvordan får jeg et tilbud for mitt kjøkken?

Sluttprisen på benkeplate og innstallering regnes ut via vår egen priskalkulator. Etter å ha bestemt hvilken steinoverflate og hvilke mål du ønsker kan du bestille med en gang. Hvis du ønsker kan du også sende oss kjøkkenløsningen din med mål så kan vi hjelpe deg å legge frem et tilbud som er skreddersydd for nettopp ditt kjøkken.

Hvor kan jeg se på faktiske vareprøver?

Våre montører som foretar måltaking har prøver med seg. Du kan også velge en stein fra bildegalleriet på hjemmesiden vår og via Blog bildene du finner under priskalkulatoren. Du kan gjøre deg kjent med våre steinprøver i vårt showroom (På Millimeter’n). Til perifere strøk har vi også sendt materialprøver i posten.