Utvalgte materialer -50%
Les mer
Polert eller slipt steinbenkeplate?

Polert eller slipt steinbenkeplate?

Ved riktig vedlikehold er mønsteret og skjønnheten i en benkeplate av stein nesten evigvarende. Like fullt avhenger mye av finishen, og alle interesserte vil fra tid til annen stille seg spørsmålet: hva er det som passer på mitt kjøkken, eller hva er den mest praktiske løsningen for mitt hjem?

Den speilblanke polerte overflaten på granitt eller komposittstein forskjønner ethvert hjem, og en stilig, luksuriøs slipt marmor overflate kaster glans over baderommet eller kjøkkenet og har fascinert folk helt siden antikken. De to mest populære alternativene for finish på steinoverflater er polering (P – polished) og sliping (H – honed). Med hensyn til utseende er resultatet svært likt, men en polert benkeplate har glans og speiler lys, mens en slipt steinoverflate er matt og utseendet er ikke avhengig av lysets innfallsvinkel. Begge er svært velegnet for kjøkken og baderom, det eneste man må ta høyde for er at riper, støv, tørkede vanndråper og fingeravtrykk blir særlig synlige på polerte overflater.

Også sliping gir en fullkomment glatt overflate, men sammenlignet med poleringen avsluttes prosessen før man tar i bruk de aller mest finkornede verktøyene. Mens en polert overflate er speilglatt og glinsende, gir en slipt steinflate et litt mer naturnært inntrykk og er silkemykt matt. En benkeplate behandlet på denne måten er mindre krevende å holde ren og får ikke så lett riper som en polert steinoverflate.

Ved overflatebehandling av naturstein benyttes også ofte metoden børsting (B – brushed). Dette vil si at man ved hjelp av diamantbørster børster ut den mykere delen av steinen, noe som gjør at overflaten blir litt ujevn og kjennes læraktig ut når man tar på den (derfor kalles det noen ganger også læraktig overflate). En overflate behandlet på denne måten er ikke helt glatt, men er oftest mer motstandsdyktig overfor flekker.

Flamming (F – flamed) er en teknologi der steinen (hovedsakelig granitt) varmebehandles ved høy temperatur og med åpen flamme. Alle silikatmaterialer inneholder karbon, og slik brenning endrer steinoverflaten. En kvartsitt-overflate børstes i tillegg, og resultatet er et spennende utseende med utpreget tekstur.

Se materialer!

Det finnes også flere andre alternativer, for eksempel hamring (bush-hammered), sandblåsing og behandling med vannskjæring osv. Også disse typene overflatebehandling er effektfulle, men som ved brenning anbefales det å jevne ut overflaten med børsting. En slik benkeplate vil ikke være helt glatt, og derfor benyttes materialer behandlet på denne måten primært utendørs eller som trappetrinn, veggfliser eller ved finish på grillhjørner og utepeiser.

Blue Pearl granitt
Nero Marquina marmor (H – honed)
Nero Assoluto granitt (P – polished)

Vårkampanje

Hva slags farge og mønster bør man velge på benkeplaten?

Benkeplater av stein – flere løsninger enn du tror!

Hvilken farge til kjøkken skal jeg velge?

Ofte stilte spørsmål

Hva slags muligheter finnes for overflatefinish?

Populære overflatebehandlinger for steinbenkeplater er polert (P-polished) og slipt (H-honed), begge er glatte, men den polerte overflaten er blank, mens den slipte er matt. Det finnes likevel flere typer finish enn dette, og ulike produsenter kan bruke ulike begreper for å karakterisere samme sluttresultat, avhengig av om det karakteriserer behandlingsmåten eller overflaten etter behandling (sluttresultatet). For eksempel brukes noen ganger begrepet «lærfinish» (leathered finish) for granitt, mens en annen produsent kan kalle samme behandling «børstet» overflate (brushed). Metodene for overflatebehandling kan avhenge av steinens egenskaper, og naturligvis er ikke alle behandlinger tilgjengelige for alle typer stein. Dersom du trenger forklaring på begreper som flamed, bush-hammered (fine-picked), antiqued (tumbled), water-jet honed, blasted, acid-washed eller ønsker å gjøre deg kjent med eksempler, ta kontakt med våre spesialister!

I hvilken grad kan vi stole på steinprøvene og bildene på hjemmesiden og sosiale media?

Steinprøvene er fra steinen vi selger – samme materiale som benkeplaten lages av. Samtidig avhenger mønsteret og fargetonen på steinen i stor grad av belysning og vinkelen du ser det fra. Kompositt med finere struktur kan for eksempel i visse forhold ser helt ensfarget ut, enten hvit, beige, grå eller svart. Visse steinsorter med polerte og glitrende småbiter er ekstremt vanskelige å ta naturlige fotografier av, og på grunn av reflektert lys kan samme kjøkken-øy virke både mørkegrå og nattesvart. Det kan være små forskjeller i fargetonen på steinen avhengig av parti. For naturstein er det ingen grunn til undring dersom mønsteret eller fargen varierer, uansett om hele kjøkkenet er produsert ikke bare av samme parti, men til og med av stein fra samme helle. Dette gjelder spesielt for hvit Bianco Carrara C marmor. Ved valg av materiale med karakter (f.eks. naturstein som Carrara marmor eller Jura Grey kalkstein) kan du sende kontaktpersonen et fotografi av hvordan mønsteret må være – da kan vi tidlig avgjøre om stein med omtrentlig samme utforming er mulig å finne. For svært spesielle ønsker kan det være bedre å bruke kunststein som har uforanderlig mønster.

Priskalkulator