Polert eller slipt steinbenkeplate?

Polert eller slipt steinbenkeplate?

Ved riktig vedlikehold er mønsteret og skjønnheten i en benkeplate av stein nesten evigvarende. Like fullt avhenger mye av finishen, og alle interesserte vil fra tid til annen stille seg spørsmålet: hva er det som passer på mitt kjøkken, eller hva er den mest praktiske løsningen for mitt hjem?

Den speilblanke polerte overflaten på granitt eller komposittstein forskjønner ethvert hjem, og en stilig, luksuriøs slipt marmor overflate kaster glans over baderommet eller kjøkkenet og har fascinert folk helt siden antikken. De to mest populære alternativene for finish på steinoverflater er polering (P – polished) og sliping (H – honed). Med hensyn til utseende er resultatet svært likt, men en polert benkeplate har glans og speiler lys, mens en slipt steinoverflate er matt og utseendet er ikke avhengig av lysets innfallsvinkel. Begge er svært velegnet for kjøkken og baderom, det eneste man må ta høyde for er at riper, støv, tørkede vanndråper og fingeravtrykk blir særlig synlige på polerte overflater.

Også sliping gir en fullkomment glatt overflate, men sammenlignet med poleringen avsluttes prosessen før man tar i bruk de aller mest finkornede verktøyene. Mens en polert overflate er speilglatt og glinsende, gir en slipt steinflate et litt mer naturnært inntrykk og er silkemykt matt. En benkeplate behandlet på denne måten er mindre krevende å holde ren og får ikke så lett riper som en polert steinoverflate.

Ved overflatebehandling av naturstein benyttes også ofte metoden børsting (B – brushed). Dette vil si at man ved hjelp av diamantbørster børster ut den mykere delen av steinen, noe som gjør at overflaten blir litt ujevn og kjennes læraktig ut når man tar på den (derfor kalles det noen ganger også læraktig overflate). En overflate behandlet på denne måten er ikke helt glatt, men er oftest mer motstandsdyktig overfor flekker.

Flamming (F – flamed) er en teknologi der steinen (hovedsakelig granitt) varmebehandles ved høy temperatur og med åpen flamme. Alle silikatmaterialer inneholder karbon, og slik brenning endrer steinoverflaten. En kvartsitt-overflate børstes i tillegg, og resultatet er et spennende utseende med utpreget tekstur.

Det finnes også flere andre alternativer, for eksempel hamring (bush-hammered), sandblåsing og behandling med vannskjæring osv. Også disse typene overflatebehandling er effektfulle, men som ved brenning anbefales det å jevne ut overflaten med børsting. En slik benkeplate vil ikke være helt glatt, og derfor benyttes materialer behandlet på denne måten primært utendørs eller som trappetrinn, veggfliser eller ved finish på grillhjørner og utepeiser.

Blue Pearl granitt
Nero Marquina marmor (H – honed)
Nero Assoluto granitt (P – polished)