Caesarstone -20%
Les mer
Utekjøkkenet: en perle i hagen for nydelige sommerdager

Utekjøkkenet: en perle i hagen for nydelige sommerdager

Når stua med årene har vokst ut på terrassen og stadig mer tid tilbringes i hagen, blir også utekjøkken mer populære. Et utekjøkken eller et grillhjørne er et koselig lite sted der du kan nyte livet i det fri uten å løpe inn og ut hele tiden – alt du trenger for å lage mat er på plass ute i hagen.

Hvordan planlegge et utekjøkken?

For å planlegge et utekjøkken og grillhjørne må du først få klarhet i behov og budsjett. Det holder godt med en grill og et lite barbord du kan skjære opp og oppbevare maten på, men hvorfor ikke også bygge et kjøkken med alle muligheter som mange innekjøkken vil ta hatten av for.

Først bør du tenke gjennom hvor mye plass du kan sette av til utekjøkkenet. Heldigvis er det lettere å leke med plassen utendørs enn innendørs, og det byr på større muligheter for å få plass til en hel gjeng som kan lage mat sammen og senere spise sammen.

Det er også viktig å tenke gjennom om utekjøkkenet er permanent eller om tanken er å pakke det sammen og få det i hus til høsten. Om kjøkkenet ikke må overvintre ute, er det ikke så store krav til det, det kan lages av tre og oljes for hver sesong så det tåler å være ute.
Et permanent utekjøkken eller grillhjørne av stein bør derimot være av et varig og motstandsdyktig materiale som hver sommer ser ut som nytt.

Se materialer!
Steel Grey

Et utekjøkken med alle fasiliteter

Selvsagt er det også viktig å avgjøre hva det nye utekjøkkenet skal inneholde slik at det tilfredsstiller alle brukernes behov for utendørs matlaging.
Det viktigste er grillen, og her kan du velge mellom gass- og kullgrill. Gassgrillen er tryggere å knytte til et plant underlag, mens en kullgrill bør være godt unna lettantennelige materialer. Til gassgrillens fordel taler enkel og rask bruk, hvorfor ikke tilberede alle kveldsmåltider i utekjøkkenet for å kunne være mest mulig utendørs.

Et skikkelig utekjøkken mangler heller ikke kjøleskap, men her må du ta høyde for at  et følsomt elektrisk apparat må beskyttes mot regn og fuktighet som kan skade hvitevarene.

Skal du ha alle nødvendige gjenstander ute, trenger du også hyller og skap og et underlag der alt kan ligge klart i sommersesongen så du slipper å løpe fram og tilbake.

Viktig er det også med en vask – når du lager mat er det også viktig å vaske hender og servise, og rennende vann gjør det både enklere og mer behagelig å lage mat ute.

Priskalkulator

Materialet er viktig

Du kan bruke mange av de samme materialene ute som i et innekjøkken, men det er likevel viktig å legge vekt på så stor motstandsdyktighet og slitestyrke som mulig, ikke minst i et nordisk klima som kan overraske med både striregn, sommerhete og steinhard vinterkulde.
Her gjelder en enkel regel – vil du at utekjøkkenet ditt skal glede deg i mange tiår, velg et materiale som tåler alt.

Bianco Sardo

For benkeplater velges det som regel enten stein eller betong som tåler både varme og kulde. Det beste materialet for en benkeplate i et utekjøkken er uten tvil granitt som er værbestandig og tåler både hete, kulde og fuktighet. Utendørs materialer kan også plages av mugg, dette problemet oppstår ikke med granitt. Til granittens fordel taler også enkelt renhold, noe som er særlig viktig utendørs.

Bianco Carrara C

Er utekjøkkenet utsatt for sollys og vær og vind er det ikke lurt å bruke kvartskompositt ute, ettersom den har en tendens til å blekne og skifte farge i sollys.
Planlegger du utekjøkken eller grillhjørne, se på steinmaterialer og be om nødvendig Granitops spesialister om råd!

Marinace Black

Tan Brown

Blue Pearl

Viscount White

Granitt, marmor eller kvarts?

Et hjem hjemmefra

Vårkampanje