Utvalgte materialer -50%
Les mer
Valg av trapp: en avgjørelse som vil følge deg i en årrekke

Valg av trapp: en avgjørelse som vil følge deg i en årrekke

Mens rommene pusses opp ganske ofte, og avgjørelser ofte delvis bygger på trender, er det et varig element i hjemmene som ikke endres særlig ofte – og det er trappen.

Det finnes mange materialer å velge i

Mens formen på trappen stort sett avgjøres av mulighetene og romplanen etasjene mellom, er valgmulighetene likevel størrre når det kommer til materialer. Ett av de mest populære valgene er uten tvil tre, som passer for alle slags interiør, det kan males når man ønsker å endre utseendet – og det er det rimeligste. Men tre er ikke noe evigvarende materiale, det slites fortest ut.

Et annet populært materalvalg ved bygging av trapper er glass. Dette moderne materialet gjør nok interiøret mye mer luksuriøst, men er ganske utsatt for knusing og vanskelig å holde rent. Særlig dersom det er små fingrer i familien som har det med å ta på alt.

Det lages også trapper av metall, og en metalltrapp er et godt valg når det er lite plass. Slik kan du for eksempel ofte se vindeltrapper utført som metalltrapper.

Et annet populært valg er betong som du ofte møter i leilighetsbygg. Betong er et takknemlig materiale som kan formes etter ønske og som er svært slitesterkt, men ofte er utseendet litt visuelt kjedelig.

En tidløs steintrapp

Trapper bygges også av stein, da først og fremst marmor, kalkstein og granitt. Marmor tilfører alle hjem tidløs luksus, og enhver natursteinstrapp vil trolig også glede de kommende slekter. Steintrinenne tåler utmerket alt som en trapp skal tåle og kan samtidig være et iøynefallende interiørdesignelement som harmonerer med benkeplaten og vinduskarmene.

Terrazzo Calacatta

Se materialer!


En av de viktigste fordelene med naturstein er at stein ikke slites eller krever spesiell pleie, det holder med vanlig feiing og vask.
Er det småfolk i familien som liker å løpe i trappene, er natursteinen stillere enn flislagte overflater og løpingen forstyrrer resten av familien mindre. Også knirkende trapper er en saga blott for den som velger naturstein.

Fra et sikkerhetsperspektiv er natursteinen brannsikker. I nødsituasjoner er nettopp trappene de viktigste bevegelsesveiene mellom etasjene.

Naturstein har blitt brukt til trapper gjennom tidene – og trenden fortsetter. Enten du liker det tidløst klassiske eller har et mer moderne interiør finner du en naturstein som passer – steinen kan du velge fra en stor mengde ulike mønstre eller kanskje skape spennende kombinasjoner.

Spennende naturnære toner

En av de mest iøynefallende fargene i et rom med lyse vegger er grønn. Verde Guatemala marmor og Verde Savana granitt er et modig valg for trappetrinn, og minner om grønn skog og grønnblått hav. En dypere og mørkere perleeffekt får du fra Emerald Pearl granitt med sine vakre flekker fra grønngyllent til blått som gir steinen dybde. Verde Bahiat preges derimot av lysere grønne og nesten gulaktige linjer på en grønn bunn.
Røde toner og et mer klassisk utseende får du for eksempel med Balmoral Red.

Nattesvart eller stålgrå granittrapp

Et særlig luksuriøst inntrykk får du med trappetrinn, vinduskarmer og peisfasader av den nattesvarte granitten Nero Assoluto. Svart granitt passer veldig godt i minimalistiske og moderne interiører og gir en spennende aksent til alle typer møbler og innredninger. Også Blue Pearl, Steel Grey – grå granittsorter – er fortsatt på moten. Særlig godt passer grå granitt i studioleiligheter i industriell stil med høye himlinger, der inspirasjonen hentes fra lager- og fabrikkbygg og ubehandlede betong- og tegloverflater dominerer.

Kalksteinstrapp

Marmor og granitt er materialer som har vært kjent i årtusener, men i små rom kan kanskje en trapp i Bianco Carrara C marmor framstå som litt for pretensiøs. Da er kalksteinene Jura Grey og Dietfurt Grey et godt alternativ, der naturkreftene har gitt et vakkert mønster, samtidig som den er litt nedtonet sammenlignet med marmor.

Å bestille en trapp er som regel en temmelig dyr fornøyelse, desto viktigere er det at trappen du valger treffer blink på første forsøk. Denne avgjørelsen vil følge deg i mange år eller kanskje mange tiår. Se på steinmaterialer, regn ut prisen på steindetaljene og be om et tilbud!