Caesarstone -20%
Les mer
Gyllent glitter på svart bakgrunn – Galaxy Star granitt i et åpent kjøkken

Gyllent glitter på svart bakgrunn – Galaxy Star granitt i et åpent kjøkken

Vi bestemte oss for å besøke Miriam og Harry og finne ut hvordan steinbenkeplaten de valgte – i Galaxy Star-granitt – har holdt stand. Gylne prikker som glitrer i lyset får den polerte svarte steinen til å minne om stjernehimmelen – og forskjønner både kjøkkenbenken og den gigantiske kjøkkenøya på det unge parets kjøkken. Sammen med de mørkegrå moderne møblene og de svarte kjøkkenapparatene gir det et veldig vakkert og solid resultat, men er det også praktisk?

Hvordan kom dere fram til et slikt resultat? Hvorfor akkurat Galaxy Star?

Det er vanskelig å svare på – før vi begynte oppussingen visste vi ingenting om verken granitt eller Galaxy Star. Og selv om kjøkkenmøbelforhandleren anbefalte oss å bruke stein, festet vi oss først ved andre valgmuligheter, Emerald Pearl og så den med blå krystaller…

Labrador Antique?

Nei, noe annet. Ja, akkurat, Blue in the Night!
Oppussingen av kjøkkenet begynte egentlig ikke med stein til benkeplaten, møblement og hvitevarer, men med gulvet. Da vi moderniserte leiligheten, kom vi på at vi kunne ha en kjøkkenøy med vask i dette store rommet, og da måtte vi planlegge vann- og avløpsrør før legging av parkettgulvet.

Se materialer!
Galaxy Star

Vi hadde heller ingen interiørdesigner til å hjelpe oss, vi bestemte selv at komfort og skjønnhet er viktigere enn besparelse. Ellers hadde vi opprinnelig «våtsonen» ved veggen, men å ha vasken i hjørnet er veldig upraktisk.
Det er kanskje ikke alle som tenker slik, og selv i kokebøkene anslås vanligvis beregnet tid for tilberedning av maten. Egentlig er det å stå ved komfyren og selve matlagingen i seg selv bare en brøkdel av prosessen, mellom halvparten og 4/5 av tiden går med til forberedelser. Det var med dette for øyet vi bestemte oss for at «våtområdet» måtte bli på øya. Brorparten av arbeidsflaten ville da være for hovedaktivitetene, og komfyren med stekeovn i kjøkkenmøbel-nisjen bak ryggen.

Dette høres jo ut som noe fra en forelesning om ergonomi for sjefskokker?

Det er egentlig ingen rakettvitenskap her, mer en klassisk trekantmodell med kjøleskap–vask–komfyr. Men matlaging er jo i en viss forstand kunst, og mens proffene skal ha både egenkontrollsystem og kunnskaper om matvaretrygghet, er egentlig reglene helt universelle og like godt egnet for kjøkkenet hjemme. Komfort, renslighet, fart og god smak trenger jo ikke å være forbeholdt restauranter.

Se vasker!

Men hvorfor akkurat granitt, ville ikke for eksempel kvartskompositt eller kanskje til og med rustfritt stål vært både mer hygienisk og sikrere?

Granitt er også et svært varig materiale, og vi synes det passer mye bedre på kjøkkenet hjemme – og spesielt i en åpen løsning. Kvartskompositt så vi også på, og vi har faktisk hvit kvarts som bakgrunnsstein. Men bare kvarts, nei – det ville liksom blitt for kunstig og sterilt.
Ettersom vi baker mye, gikk vi for granitt, for naturstein er varmebestandig, kvarts er det ikke.


Mørk granitt har vært populært i flere tiår og har i løpet av denne tiden også vist sine kvaliteter. Selv om kunststein i dag promoteres mer i noen interiørmagasiner, synes vi naturstein er mer ekte. Og vi ville absolutt ha noe med personlighet, ikke en enfarget granitt – se selv, hvor flott den glitrer i sollyset fra vinduet.
Mørkegrå matte møbler er også et bevisst valg. Vi har erfaring med skap med høy glans, da må du hele tiden ha en klut for hånden så det ikke skal komme fingeravtrykk på dører og skuffer, den matte finishen er på den måten et mye tryggere valg.

Men om du bruker kjøkkenet aktivt og annenhver dag for eksempel baker ut deig på steinen, hvordan virker det inn på utseendet?

Et praktisk knep har jeg så og si fått med meg fra yrket. Om du dekker stedet der du kjevler ut deigen eller tilbereder maten med plastfolie, trenger du ikke å bekymre deg så mye for konsekvensene av det. Og det er også mye enklere å gjøre rent etterpå, det er bare å pakke sammen plastfolien, så er alt rent igjen.

En annen vane har å gjøre med plasseringen av hvitevarene – som dere ser har vi oppvaskmaskinen rett ved siden av vasken og blandebatteriet. Når du skyller av koppene før du setter dem i maskinen, kan du kjøre kortere vaskeprogram og maskinen varer også lenger.

Hva er dere særlig stolte av på kjøkkenet? Hva kunne dere ha gjort annerledes?

Vi er stolte av alt sammen, dette er akkurat vårt drømmekjøkken. Ei venninne har også et benkeplate av granitt… Absolute Black eller … ja – Nero Assoluto – nettopp. Når hun er på besøk, er det første hun gjør å se på gullfragmentene i granitten og misunne oss dem.

Om jeg skulle framheve noe, kunne det være den ultralave bestikkskuffen under koketoppen. Det er et sted der du ikke alltid planlegger en skuff, men vi fikk fint plass til den der.

Når det gjelder mislykkede eller kompliserte ting, kan vi nevne strømmen. Heldigvis fant vi ut av det i en ganske tidlig fase, men i alle fall måtte vi gjøre hele kablingen for kjøkkendelen om igjen. Det var noe med at selv om ledningene var nye, hadde de ikke stor nok dimensjon for alt utstyret, belysningen og veggkontaktene. Vi har en hel etasje, to sammenbygde leiligheter, med den bryteren eller hovedsikringen eller hva det nå heter i sikringsskapet, og det var i orden. Men vi måtte trekke en hel del nye ledninger. Harry drev på med dette sammen med elektrikeren, men det var en lærepenge og gav likevel uventede utgifter knyttet til strømmen.

Og nå begynner dere å pleie det med spesialmidler?

Ja, den granitten er egentlig uansett vakker, men det tryggeste er om du går over med spesielle pleieprodukter.

Vil du regne ut hva det koster med en benkeplate av Galaxy Star granitt eller andre steintyper, bruk Granitops priskalkulator. Les også om pleie og rengjøring av benkeplatene og kontakt våre spesialister om du ønsker å kjøpe rengjøringsmidler!

Ønsker du å dele bilder av det ferdige kjøkkenet eller fortelle oss hvordan du har brukt stein i hjemmet ditt, kontakt oss på e-post eller legg til bildene på vår Google-konto!

Vedlikehold og rengjøring av benkeplater

3 berømte granittsorter fra Norge

Den dypsvarte granittens tre mest gnistrende representanter