Caesarstone -20%
Les mer
Benkeplatens levetid og utseende avhenger av materialvalget

Benkeplatens levetid og utseende avhenger av materialvalget

Vi har spurt Granitops salgsdirektør Silver Suurkütt hva man bør ta hensyn til ved valg av benkeplate, hvilke egenskaper og særtrekk materialene har og hvordan man oppnår best resultat ved oppussing hjemme.

Hva er de siste designtrendene, hvilke materialer er det kundene foretrekker?

Vi laget en oppstilling i begynnelsen av året – fremdeles toppes listen over populære materialer med god margin av den beige, fossilrike kalksteinen Jura Grey. Særlig trendy har marmormønstret kvartskompositt blitt, men grå granittsorter og betongaktig kunststein står også fortsatt høyt i kurs.
En stor del av tiden tilbringes på kjøkkenet, og derfor må det være et koselig, hyggelig sted å være! Generelt kan vi si at kjøkken og kjøkkenøyer blir større. Kjøkkenbenkenes mål og møblenes form påvirkes i stor grad av at både stuene og mulighetene blir større, men også av arkitektur og eiendomsmarked. Den siste tiden har vi sett mer enn før av U-formede og hjørnekjøkken, men den klare trenden er kjøkkenøyer!

Noble Concrete Grey

Hva er de største fordelene med en benkeplate av stein?

Granitt, marmor, kalk og andre bergarter er blant de eldste materialene som finnes i verden. Gjennom millioner av år har steinen holdt stand mot naturkreftene, i vind og storm. En benkeplate av stein er dermed både slitesterk og vakker. Selvsagt er alle hjem og mennesker forskjellige, og derfor kan bruksvanene også avgjøre valget av materialer og årsakene til å gå for marmor, kalkstein, granitt eller kunststein.

Dersom hovedkriteriet er skjønnhet og særpreg, er naturstein det eneste rette. Marmorens unike mønster eller fossilene av sneglehus og planter i kalksteinen er som naturens egne kunstverk, helt unike. Når vi snakker om hvor sterk naturstein er, er det særlig granitt vi snakker om, men selv om kalkstein og marmor er mykere steinsorter, kan også slike naturmaterialer holde seg vakre ved forsiktig bruk. Gjennom flere generasjoner har jo deiger blitt kjevlet ut på marmorplater eller krydder blitt knust med mortere av stein – uten at steinen tar skade!

Verde Guatemala

Samtidig er ikke steinen helt uknuselig, og som følge av slag kan det løsne splinter eller biter av benkene. Skjørest er kanten på steinen, og der bør en være svært forsiktig med tunge malmgryter og -panner. Også når man planlegger et sitteområde (øy, bord) kan ikke den utstikkende delen av benkeplaten være så veldig stor, for naturstein krever som regel en ramme som støtter opp under.
Her kommer kvartskompositt inn i bildet, et kunstmateriale med bedre styrke og porøsitet enn natursteinene (glatte overflater har en vannabsorpsjonskoeffisient på 0). Kunststeinene kan ha et mønster svært likt naturmaterialene, faktisk i den grad at det nesten ikke er forskjell. Som forbilde brukes da kornene, flekkene, buktene og grynene i granittstrukturen, bølgene i marmorer eller de interessante fossilene i kalksteinen.
Ved valg av kvartskompositt er mulighetene og fargene nesten ubegrenset, og du får også mønstre og farger som ikke forekommer i naturen.
Med riktig pleie varer en steinplate livet ut, mye lenger enn møbelet under, selv om endrende trender av og til gjør at kundene ønsker å skifte benkeplaten.

Se materialer!

Hvilke farger er det som gjelder nå?

Det finnes det ikke noe entydig svar på. Mange synes olivenfargede møbler er en hit nå, og grå, svart og hvitt har vært populære svært lenge. De som foretrekker lysere toner velger enten naturlig marmor eller kvartskompositt som finnes både i snøhvit, beige og marmormønster. Til gylne og kobberfargede kraner og servanter foretrekkes det også grønn marmor (Verde Guatemala) eller granitt (Verde Savana). Også gråere toner (for eksempel Noble Concrete Grey) er svært populære, og passer både for lysere møbler og skap i naturtrefarger.
Også den generelle interiørstilen påvirker valget av stein. Særlig asketiske kjøkken framhever skjønnheten og egenarten i stein med mer mønster, både i naturstein (Viscount White) og kvartskompositt (Calacatta).

Viscount White

Hvordan kan man vedlikeholde benkeplater av stein?

Den daglige rengjøring av en kvartskomposittplate er svært enkel, normalt er det nok å dra over med en fuktig klut. Noen av de mer porøse natursteinene er følsomme overfor væsker (juice, olje, soyasaus).
Granitop byr også på spesielle pleiemidler, samtidig forsøker vi gjennom artiklene på vår hjemmeside å gi råd om hvordan steinen kan rengjøres og holdes vakker.
Er du ikke alltid på nett, kan du også laste ned Granitops vedlikeholdsmanual i pdf-format fra vår hjemmeside!

Kan jeg også ta benkeplatene med når jeg flytter?

Granitop produserer benkeplater på spesialbestilling – det vil si at hver stein er ideelt tilpasset et konkret kjøkken. Ved flytting er det riktignok mulig å demontere benkeplatene og ta dem med, men man må ta høyde for at jo mer spesialtilpasset benkeplaten er møblene og rommet (åpninger, skråskjæring, plassering av strøm- og vannforsyning) desto sannsynligere er det at kjøkkenet ikke passer alle målene i ditt nye hjem. Under demonteringen er det heller ikke helt umulig at steinen går i stykker.
Det beste er nok dermed å la kjøkkenet være der det først var planlagt og bestille en ny benkeplate som passer akkurat der du skal flytte!

Bohus Grey

Hvor mye koster en benkeplate i stein?

Prisen på en benkeplate kan du beregne ved hjelp av kalkulatoren på Granitops hjemmeside. Også i produktutvalget har hovedsortimentet (som vi har nok av på lager ved fabrikken) priser oppgitt, men kvadratmeterprisen er egentlig bare en del av prisen på benkeplaten. I tillegg kommer saging, kantsliping, åpninger for komfyr, servant, blandebatteri og strømkontakter, frakt avhengig av leveringssted, montering … Det er ikke noen enkel formel for å beregne det, men ved hjelp av vår priskalkulator får du ta valgene steg for steg med et temmelig nøyaktig resultat.

Selv om en benkeplate i stein kan bli dyrere enn andre materialer ved anskaffelse, blir den likevel alt i alt rimeligere enn gjentatt reparasjon og vedlikehold av tre, laminat eller andre benkeplater. Ser du på kjøkkenoppussingen som en eiendomsinvestering, kan du gå ut fra at et naturlig og ærverdig materiale helt sikkert gir et bedre inntrykk enn alternativer med billigere kvadratmeterpris.

Har det kommet helt nye materialer på markedet i det siste?

Materialutvalget endrer seg og utfylles hele tiden, og derfor kan vi ikke legge ut nyheter om alt som er nytt. I forbindelse med trender bør det likevel nevenes at kunder har tatt svært varmt imot Terrazzo-stein, som i likhet med kvartskompositt er en kunststein, men inneholder biter av naturstein. Terrazzo, som også kalles kunstmarmor eller sementmarmor, skiller seg fra kvarts først og fremst ved en mer «naturlig» produksjonsmåte. Kvartskompositt framstilles i plater (engelsk slab), Terrazzo “modnes” derimot i en container og skjæres til plater, kalibreres og pusses først helt i slutten av produksjonssyklusen.

Terrazzo Calacatta
Terrazzo GV 0/25

En kundekommentar vi ble særlig glade for: “resultatet er enda vakrere enn vi trodde” – dette handlet nettopp om Terrazzo. Og ofte er det akkurat det som skjer, for steinprøven er ganske liten, og den fulle skjønnheten i steinoverflaten kommer først til sin rett når steinen er montert og kjøkkenet ferdig.

Stein er et veldig vakkert materiale. Når du beundrer skjønnheten i det, er det likevel viktig å vektlegge at benkeplaten er en del av interiøret. Steinbenkeplaten er en viktig del, men en harmonisk helhet blir det også uten tvil takket være leverandørene av møbler, servant og blandebatteri, interiørarkitektene og først og fremst – den estetisk bevisste kunden som gjorde valget!

Ønsker du å dele et bilde av ditt vakre kjøkken med oss eller gi oss tilbakemelding om din erfaring med bestilling av benkeplate, kan du gjøre det her (Google) eller her (Trustpilot).

Tips for å lage et kjøkken som kan dekke dine behov i flere år

En steinbenkeplate som varer i tiår

De beste valgene skjer i samarbeid mellom produsent og kunde!

Benkeplater av stein – flere løsninger enn du tror!

Priskalkulator