Utvalgte materialer -50%
Les mer
Grått, men ikke kjedelig – Viscount White granitt i et tradisjonelt-moderne hjørnekjøkken

Grått, men ikke kjedelig – Viscount White granitt i et tradisjonelt-moderne hjørnekjøkken

Vi er hjemme hos Peter og Elsa for å snakke om møbler og steinbenkeplater. For noen år siden valgte det unge paret en Viscount White granittbenkeplate til kjøkkenet. Nå har oppussingen nådd badet, og der ble det valgt et relativt nytt materiale – gråbeige Breeze Ashen Light kvartskomposittstein.

Viscount White

Folk holder ofte fast ved de første valgene, og når kjøkkenet er ferdig, bruker de samme materiale også andre steder. Hvorfor valgte dere helt annen stein til badet?

Vel, egentlig er ikke disse steinslagene så veldig forskjellige. Begge benkeplatene er valgt ut fra et lignende prinsipp – at hjemmet er et sted der man slapper av. Grå og beige toner på interiør gjør ikke for mye av seg, de skaper et rolig miljø. Heller ikke mønsteret på steinen er for påfallende, og akkurat slike flater var det vi ville ha. Ingen av oss har noen ekstravagant smak, så dette gav ikke opphav til noen større konflikter. Funksjonalitet framfor alt, fordi hjemmet skal være et hyggelig og komfortabelt rede.

Det er mulig en steinspesialist ville se ting annerledes, men for den vanlige mann er stein fortsatt stein, enten det er granitt, marmor eller kvarts. Valget skjer først og fremst på grunnlag av pris og farge, og sentralt står også den praktiske siden ved ting. Badet er et våtere rom enn kjøkkenet, det er flere kjemikalier av mange slag – tannkrem, kosmetikk, sminkesaker, godlukt og neglelakkfjerner… Alle slike tvilsomme ting som kan sette flekker. Altså, på badet valgte vi polert kvartskompositt, ettersom det er vannfast og det mest hygieniske materialet.

Breeze Ashen Light

Viscount White granitt fant vi i en av Granitops gamle nyheter. Der var det riktignok polert stein, hvite møbler og hvitevarer i rustfritt stål, men vi var sikre på at materialet også ville passe godt til de grå skapene. Og her er det visst på sin plass å nevne at vi først egentlig fikk anbefalt polert granitt, men da vi så på eksemplene, var det vi la merke til akkurat det vi har nå, slipt Viscount White. Ganske lite iøynefallende, upretensiøst, ikke så mange sterke hvite og svarte bølger, men samtidig med særpreg sammenlignet med kjedeligere granittslag (Grigio Aveiro, Bianco Sardo, Bohus Grey) og så er den … bare så fin! Et stort mønster ville framstått «skrikende» i kjøkkenkroken, vi er godt fornøyd med det ensartede grå resultatet.

Akkurat hvordan så denne prosessen for valg av materiale ut? Hvor mye tid gikk det med på oppussingen?

Valget av Granitop var ganske tilfeldig. Da vi googlet etter materialer for benkeplaten, kom siden deres straks opp og gav det mest tillitsvekkende inntrykket. Vi likte at dere har mange bilder av ulike kjøkken og mulighet for å regne ut prisen på siden.
Vi vurderte også andre muligheter, men ettersom prisen på steinen ikke var så mye høyere enn for en benkeplate av eik, var det enkelt å velge. Å la være å velge stein når prisforskjellen er minimal ville jo rett og slett være forkastelig!

Se materialer!

Bakgrunnssteinen valgte vi med tanke på å få minst mulig overganger – matte møbler, mattsvarte dørhåndtak, slipt men ikke polert granitt. En flislagt vegg eller en glinsende blank overflate ville her virke som fremmedlegemer, da er det finere med et enhetlig og minimalistisk kjøkken.

Og avgjørelsen var nok en hel del påvirket av muligheten for å dekke veggen mellom skapene med stein, det binder over- og underskapene sammen – og gir liksom et fullført inntrykk. Men skal vi være ærlige, helt fullført og ferdig er det vel egentlig ikke. Disse stikkontaktene er en midlertidig løsning, og fortsatt mangler det ett og annet.

Servanten er Blanco Subline? Med Silgranit-finish, undermontering? Skapet virker ganske smalt, servant og armatur fikk fint plass?

Nei, skapet er ikke smalt, det er 60 cm, montørene var også glade fordi de slapp å skjære i møblene, alt passet veldig godt. Servantåpningen er til og med trukket litt bakover slik at steinkanten foran blir mer massiv, dvs. bakkanten er 8 cm i stedet for 10 cm, og siden bakgrunnssteinen kom oppå planet, ble kanten ved blandebatteriet enda mindre. Kranen står fint rett inntil veggen.

Og nå har dere brukt dette kjøkkenet i … to år? Hvordan har dere vedlikeholdt materialene?

Nå har det alt gått tre år. Vi har ikke gjort noe spesielt med steinen, vi bare holder benkeplaten ren. Vi hørte riktignok at sammenlignet med hard granitt er Viscount White mer porøs, og særlig ømfintlig i slipt form. Fettsprut ved steiking og alt som kunne bli absorbert …
Men ingenting slikt, det ser ut som nytt. Om du bare holder bittelitt rent, holder steinen seg godt.

Et trendy innslag mangler på kjøkkenet deres. Vurderte dere også en kjøkken-øy? Hvorfor sverget dere til det vanlige spisebordet?

Leiligheten vår er ikke særlig stor, en kjøkken-øy ville delt opp rommet for mye. Kjøkkenhjørnet er ellers litt bortgjemt, som i en nisje, og overgangen til stue er naturlig – dette kjennes godt og rett, noen øy trenger vi virkelig ikke her.

Noen ganger er enkle og tradisjonelle løsninger de fineste og mest universelle. Da trengs det ingen spesiell planlegging eller prosjektering, du går bare til en møbelprodusent og en steinfabrikk, sier hva du vil ha, og resultatet er midt i blinken!

Hva vil dere anbefale for andre hjemmeinnredere og kjøpere av steinbenkeplater? Hvordan komme fram til et slikt harmonisk og helhetlig hjem?

Kanskje det viktigste er å bli bevisst på sine egne behov og muligheter. Resten lønner det seg å overlate til fagfolkene.
Vi var selvsagt litt bekymret for hvordan det såkalte L-kjøkkenet skulle komme inn gjennom den smale trappeoppgangen (vi har ikke heis i huset), men alt gikk bra. For eksempel er skjøten mellom steinene ved komfyren slett ikke merkbar.

Skjøten er her

Noen avgjørelser tok vi også med tanke på framtiden, for eksempel er komfyren montert på oversiden, ikke innfelt i benkeplaten. I slike ting lønner det seg å høre på folk med mer erfaring.
For innfelte komfyrtopper går silikonen over tid trett, og når noe tyngre faller, kan platen gå i stykker – dette er problemer som kan unngås. Overmonterte komfyrer har en standardåpning, men når det gjelder innfelte, er det ikke sikkert du finner en akkurat tilsvarende flere år senere, og da må alt gjøres om.

Spotlysene ble også valgt etter anbefaling fra møbelprodusenten, kanskje hadde vi selv ikke kommet på å montere så mange, men nå liker vi noen ganger veldig godt å sitte i sofaen i halvmørket og bare se på den opplyste steinen.

Studer materialene, les historiene fra fornøyde kunder og regn ut hvor mye ditt drømmekjøkken kan koste!

Priskalkulator

Ønsker du å dele bilder av det ferdige kjøkkenet eller fortelle oss hvordan du har brukt stein i hjemmet ditt, kontakt oss på e-post eller legg til bildene på vår Google-konto!

Den dypsvarte granittens tre mest gnistrende representanter

Helhetlig kjøkken med Blue Pearl granitt

Utekjøkkenet: en perle i hagen for nydelige sommerdager

Bianco Sardo granitt – også barnefamilier kan ha veldig stilige hjem

Granitt