Caesarstone -20%
Les mer
Noble Concrete Grey – den legendariske betonggrå kvartskompositten er manges favoritt

Noble Concrete Grey – den legendariske betonggrå kvartskompositten er manges favoritt

Snart er det 10 år siden Noble-kolleksjonen av kvartskompositt sendte sin første prototype ut fra produksjonslinjen. Denne kolleksjonen av kunststein ble fra den spede begynnelse en favoritt for interiørdesignprosjekter. Den dag i dag slår kvartskompositt som etterligner naturlige materialer stadig nye salgsrekorder.

Den raske utviklingen i interiørtrender gjør at 10 år er ganske lang tid. Like fullt er det en steinsort i Noble-kolleksjonen som hele denne tiden har beholdt sin sentrale posisjon og som de siste årene stadig har toppet listen over populære materialer. Denne spesielle kvartskompositten, Noble Concrete Grey, har hentet inspirasjon både fra ekspressive betongoverflater og naturlig kalkstein. Derfor samlet vi en gruppe huseiere og interiørinteresserte for å finne ut hva denne populariteten kan komme av.

Grå er jo en så ordinær farge, hvorfor liker folk Noble Concrete Grey?

Ursula (interiørarkitekt): «Alle prosjekter er unike og spesielle, men generelt fungerer grå som en nøytral farge som ikke tiltrekker seg for mye oppmerksomhet. En grå benkeplate passer til alt – og gir samtidig nok spillerom. I interiørdesign har betonggrå i en årrekke vært urbant, moderne og trendy.
Og det er ikke bare innen interiørdesign at gråskalafarger dominerer, ifølge enkelte kilder er også i bilindustrien inntil 80% av bilene grå/grålige, hvite og svarte.

Sara (interiørblogger): «Akkurat slik er det, svart og hvitt er på alle måter tidløse og varige. Om du velger mer tilbakeholdne møbler eller benkeplater er det ingen fare for at noe går veldig galt ved oppussing og innredning av kjøkkenet.
For Noble Concrete Grey bør etter min mening også fargenyansene kommenteres. Når vi ser på benkeplaten og kjøkkenøya er det tydelig hvordan steinens utseende varierer ut fra sted og belysning. Sollys fra vinduet får det til å se lysere ut, mens steder i skyggen får kvartskomposittoverflaten og bakgrunnen til å se mørkegrå ut. På samme måte som Concrete Greys lysegrå polerte overflate også påvirkes av veggfargen som speiles i overflaten, og blir lett beige der det er opplyst av lamper med gult lys.»

Karine (hjemmedekoratør): «Nettopp – minimalistisk og kanskje til og med litt industrielt er fortsatt «in»! Selv om vi ofte snakker om å kombinere grått med rustfritt stål og aluminium, kan grå farge kombineres med nesten hva som helst. Fargeløsningen, plasseringen av møbler og hvitevarer og belysningsplanen danner en bakgrunn, men det er likevel gjennom detaljene at beboernes karakter og personlighet kommer fram. Kanskje er en slik litt traust og trygg bakgrunn i gråtoner et praktisk valg. Samtidig forenkler den moderniseringen av kjøkkenet, oppmuntrer til å eksperimentere med dekorasjoner og tilbehør, gardiner og møbeltekstiler, farger, materialstrukturer osv.»

Så hva er det man bør ta hensyn til før kjøkkenet bestilles og benkeplaten velges?

Gregor (håndverker): «De større hvitevarene, slik som komfyr, kjøleskap, kjøkkenhette og så videre er vanligvis ikke problemet. Her er det heller ikke alltid så mye å diskutere, for plasseringen av kjøkkenmøbler og utstyr planlegges også med hensyn til arkitektoniske forhold: romstørrelse, plassering av vinduer og dører osv.
Når man begynner med altfor mange gode ideer, kan det ofte være nyttig å ta en tenkepause for å unngå å overdrive med nips, bilder og annet. En ren og tom benkeplate eller vegg er også veldig fin å se på.»

Sara: «Ting som er i hyppig bruk, slik som komfyrer eller kaffemaskiner, burde plasseres på logiske og tilgjengelige steder. Funksjonaliteten må aldri komme i andre rekke!»

Ursula: «Med fargene er det svært enkelt, for alle pastellfarger passer godt sammen. Pastellfarger er en slags blekere og mattere versjoner av grunnfargene som får et riktig belyst rom til å se større og mer elegant ut. Mye vanskeligere er det med hvitevarene, la oss for eksempel ta en vaskemaskin. Passer den inn på kjøkkenet eller ikke?»

Karine: «Dersom huseieren ønsker at alle husholdningsaktiviteter skal foregå på kjøkkenet, eller dersom badet er så lite at vaskemaskinen ikke får plass, så er det ikke så mye annet å gjøre …»

Gregor: «Når det gjelder hvitevarer og planlegging vil jeg gjerne legge vekt på rekkefølgen i avgjørelsene. Kort sagt bør man før valg av bredde og plassering på skapene vite hva slags vask eller komfyr eller oppvaskmaskin som skal plasseres hvor. Og kanskje er det ikke på kjøkkenet at viktigheten av en helhetlig løsning kommer mest fram, det kan være verre med benkeplater for baderom, for størrelsen på baderomskeramikken varierer svært mye fra produsent til produsent. De tekniske sidene ved produksjon av vasker forutsetter at man bruker en svært nøyaktig sjablong ved utskjæring av åpning for en undermontert vask.»

Men nå snakket vi oss bort fra temaet, for planen var å snakke om en bestemt steintype, Noble Concrete Grey … Hva er det vi kan framheve i dette konkrete kjøkkenet?

Ursula: «Det er et veldig vakkert kjøkken. Alt er helhetlig og i balanse. Innredningen er sannsynligvis inspirert av det karakteristiske brede og lave vinduet. Den lysbeige «kaffe med melk»-veggfargen bidrar sammen med tregulvet og de gylne lampene til å gi rommet varme.»

Gregor: «Jeg liker aller best komfyren med den enorme kjøkkenhetten som liksom gjemmer seg bak kjøleskapet der man kommer inn. Du kommer inn døra, merker den først ikke, og så: ‘pang!’. Rett og slett en oppmerksomhetsmagnet.
Lofra og Smeg er de mest kjente produsentene som tilbyr slike retro-hvitevarer. I kombinasjon med tregulv, svarte brytere og kontakter og stoler er dette prikken over i-en. Det nostalgiske inntrykket forsterkes også enda mer av behandlingen av hjørnene på Noble Concrete Grey-benkeplaten – med antikk profil.»

Karine: «De høye barkrakk-aktige stolene er svært effektfulle – det er også en interiørhit fra de siste årene. Dessverre har noen alt begynt å slutte med det, for seter med normal høyde er generelt litt mer komfortable.
En svært viktig etappe ved planlegging og innredning av kjøkkenet er kontakten med spesialister, og man bør absolutt også se etter i tidsskrifter og sosiale medier hva andre har gjort …»

Sara: «Følger man en skandinavisk-inspirert og moderne minimalistisk stil står harmonien sentralt. Om man velger grå benkeplater eller mer tilbakeholdne møbler bør man ikke la brutalistisk betong eller store metalloverflater (slik som et todørs kjøleskap i rustfritt) dominere. Beste måten å balansere det på er nettopp gjennom farger og materialer, og da bør man ta hensyn til hva slags emosjoner overflatematerialene framkaller. Det er en kjent sak at tre og tekstil symboliserer varme og hygge, mens stein- og glassoverflater kommuniserer renslighet.
Og selvsagt bør man heller ikke overdrive når man velger andre farger i tillegg til det grå – overdreven fargebruk kan gjøre interiøret overlesset og nervøst.»

Hva er dine anbefalinger til dem som har bestemt seg for å gå for grå kjøkkenmøbler eller benkeplate?

Hva man bør gjøre:

  • Kombinere tilbakeholdne gråtoner med noen andre farger slik som for eksempel svart, hvitt, beige, greige/grå-beige.
  • Leke med materialer og teksturer som rustfritt stål, aluminium, forkrommede overflater, lyst eller mørkt tre.
  • Glem ikke mønstrene – også en grå overflate våkner til liv om den prydes av et karakteristisk mønster.

Hva man bør unngå:

  • Det at en av hovedfargene er en traust og trygg gråfarge betyr ikke at man skal følge de samme forsiktighetsreglene for hele utformingen. Vær ikke redd for å eksperimentere!
  • Unngå et industrielt eller kaldt hovedinntrykk, husk at grått trenger noe prominent ved siden av seg, noe som fungerer som en balanserende aksent.

Se på Granitops steinsoritement, bli kjent med fordeler og ulemper med vår nesten vedlikeholdsfrie kvartskompositt og keramikk, og finn ut hva det vil koste å få en benkeplate som passer i ditt hjem!
Når ditt drømmekjøkken er ferdig og du vil fortelle din historie, ta kontakt eller legg inn en anmeldelse og fotografier på vår Facebook- eller Google-konto.

Se materialer!

Crystal Calacatta Silva kvartsbenkeplate for perfeksjonistens kjøkken

Marmormønstret Noble Carrara i et nylig ferdigstilt leilighetskjøkken

Moderne grå kvartskompositt i et ærverdig trehus fra begynnelsen av forrige århundre

Den marmorlignende kunststeinen Mystery White til kjøkkenet i en moderne enebolig

Ocean Reef kvartskompositt i et klassisk og romantisk kjøkken