Granitt benkeplate - et bra valg til kjøkkenetGranitop

Granitt benkeplate – et bra valg til kjøkkenet

Benkeplater av granitt er først og fremst for deg som foretrekker kun naturlige materialer.

Granitt er en sterk magmatisk bergart med krystalliske silikater som benyttes til svært ulike formål. Av mineraler inneholder granitten først og fremst kvarts, feltspat og glimmer.

Benkeplater av granitt er temperaturbestandige og svært sterke, og granitt regnes som en av verdens mest motstandsdyktige bergarter. I naturen finnes den i mange ulike mønster og fargetoner. Etter mønstrene kan også steinens hardhet fastsettes: granitt i lyse toner har mindre hardhet, grå fargetoner har middels hardhet og røde og svarte er de aller hardeste.

De mest populære benkeplatene er av mørke og svarte granittkorter, på grunn av deres tidløse stil. Kjennetegnene på ekte granitt er unikt og uimiterbart mønster og kornethet. Naturlig forekommer det granittsorter med svært ulike fargetoner, alt frå svært lyse til nesten kullsvarte.

Benkeplater av granitt er velegnet på kjøkkenet ettersom den store kvartsholdigheten gjør den polerte overflaten svært slitesterk. En benkeplate av granitt er kjennetegnet av følgende egenskaper:

  • Vannabsorpsjonen ligger i området 0,1%- 1,0% av vekten
  • Trykkfastheten er 120 til 200 Mpa*
  • Bøyestyrke 10 – 20 MPa*
  • Slitestyrke 4 – 10 cm3*

*/ Per 50 cm2

Bruksområde

Benkeplater av granitt benyttes hovedsaklig på kjøkkenet, men naturlig granitt er også en egnet overflate for bad, peiser, vinduskarmer eller trappetrinn. Materialet er ekstremt mostandsdyktig og slitesterkt, tåler belastninger og er en egnet arbeidsflate for alle bruksområder. Ettersom granittoverflaten kan overflatebehandles på ulike måter, muliggjør den naturlige bergarten mange ulike designløsninger. Granitt kan brytes, sages, poleres og behandles med mange ulike variasjoner, der alle burde finne noe som passer for dem.

Vedlikehold

Benkeplater av granitt holder seg skinnende bare ved riktig vedlikehold og bruk, men vedlikeholdet er svært enkelt.

Bruk alltid skjærefjøl! Kniver og andre skarpe redskaper riper ikke opp steinbenkeplaten, men kontinuerlig arbeid uten skjæreunderlag fører til at den polerte overflaten blir matt, og glansen kan gjenopprettes med spesialverktøy. Framfor alt er bruk av skjærefjøl viktig for å gi knivene lengre levetid. Metallgjenstander kan også etterlate metallspor i benkeplaten som kan være vanskelige å fjerne.

Bruk ikke stålsvamp til rengjøring! En granittbenkeplate er følsom for abrasive materialer* Forsikre deg om at rengjøringskluten er ren, ettersom for eksempel sandkorn kan skape riper i overflaten. Til granittoverflater passer nøytrale (pH 7), svakt sure (pH 4 – 6) eller svakt alkaliske (pH 8 – 10) rengjøringsmidler.

*abrasive stoff – harde finkornede eller pulveraktig krystalliske stoff med skurende virkning.

Benytt bordskånere! Selv om granitt ikke er følsomt for varme, er det alltid hensiktsmessig å benytte bordskåner, ettersom den ru bunnen på gryter og panner kan skade glatte og polerte flater.

Fjern flekker så fort som mulig! Jo lenger et stoff blir værende på benkplaten, desto sannsynligere er det at det oppstår en flekk som det senere er umulig å fjerne uten spesielle hjelpemidler. Den optimale rengjøringstiden er litt forskjellig for ulike typer granitt, men tommelfingerregelen er at jo raskere en flekk fjernes, desto sikrere kan du være. Kan ikke flekken fjernes ved hjelp av vanlige husholdningsrengjøringsmidler, kan du henvende deg til Granitops eksperter, ettersom flekkfjerning er avhengig av benkplatens overflatebehandling, materiale og stoffet som har laget flekken.

Mørk granitt krever ikke spesielt vedlikehold. For lyse granittoverflater bør en et par ganger i året benytte spesialmidler for «tetting/lukking» av steinoverflaten. Dette gjør steinen mer motstandsdyktig mot væsker. Slike stoffer er tilgjengelige både i byggvarehandler og i vårt sortiment.

NB! Forsikre deg alltid om at vedlikeholdsmidlene er egnet for din benkeplate, og les grundig gjennom bruksansvisningen. Ettersom steinpleiemidlene er kjemiske stoffer, må du alltid følge kravene for sikker håndtering!

Kontakt oss gjerne hvis du har fler spørsmål!  Se materialer