Caesarstone -20%
Les mer
Virginia Black – amerikansk granitt med interessant mønster

Virginia Black – amerikansk granitt med interessant mønster

En vakker solfylt vårdag besøkte vi Lars på hans kontor i sentrum for å snakke om steinbenkeplater og oppussing og ta bilde av en type granitt som ikke særlig ofte blir bestilt. Virginia Black – også kjent under navnene Jet Mist og Virginia Mist – er en mørkegrå, nesten svart granitt, dekorert av lysere flekker og bølger. Det bølgende mønsteret strutter av elementens utemte krefter og granittens urstyrke, du kan bli stående i det uendelige og bare beundre det – men samtidig er ikke materialet like populært og utbredt som for eksempel Viscount White eller Verde Savana

De som vil ha en benkeplate i mørk granitt velger vanligvis Nero Assoluto eller Nero Africa, ganske populære er også Galaxy Star, Emerald Pearl og Blue in the Night. Hvorfor valgte du akkurat Virginia Black?

Virginia Black er kanskje mindre kjent i Europa og Asia, men i Amerika er det en veldig berømt steinsort. Akkurat denne mørke granitten brukes mye både utendørs på husfasader og i interiør i kontorbygg, for eksempel som gulvfliser. American Mist får du se både i minnesmerker og monumenter, men også bardisker og kaffebord lages av denne steinsorten. Denne mørke og harde granitten er i USA godt kjent for sin slitestyrke og har også et svært karakteristisk utseende.
Jeg har likt denne granitten i lang tid, jeg ville gjerne ha bestilt det samme til kjøkkenet hjemme, men den gang – for mange år siden – hadde ikke Granitop Virginia Black i sitt sortiment. Vel, nå er endelig også den feilen rettet.

Se materialer!

Verden er virkelig full av ulike og interessante materialer. Vi kan aldri legge ut alle på våre hjemmesider, utvalget ville blitt altfor overveldende. Men er det lov å spørre hva slags stein dere har hjemme?

Nero Tropez, svart marmor. Det er også et veldig vakkert materiale, jeg liker svarte benkeplater generelt. Gir et rolig inntrykk og gjør hele rommet mer solid. Grå møbler, rustfritt stål, mørke treflater, hvite vegger – om de kompletteres av en svart steinflate dekorert med et lysere mønster, er resultatet veldig vakkert.

Forresten, når vi snakker om resultaet … Som du ser er rommet svært smalt og med mange kriker og kroker, det er et gammelt hus fra en tid da kjøkkenet ikke ble regnet som viktig. Før oss var det bare en vask, en liten kommode og en kaffemaskin her, men de skapene som var her før hadde ikke plass til noe som helst. Kontorassistenten har lenge ønsket seg et mer hyggelig innredet kjøkkenlokale, med plass til både kaffemaskin, vannkoker, oppvaskmaskin, kjøleskap, frityrkoker og mikrobølgeovn. Oppussingen ble presset fram av at selv om vi trengte mer oppbevaringsplass, ville jeg ikke ha et typisk kjøkken. Kjøkkenkroken på et kontor har liksom en litt annen funksjon – skulle man drive med aktiv matlaging her, ville lukten uansett spre seg gjennom kjøkkenhetten og ut til kontorene, og det passer ikke helt med vårt image. Dessuten er det mange gode kafeer og spisesteder i området, de fleste av oss går uansett ut for å spise.

Dere har ikke engang komfyr på kjøkkenet?

Nettopp. Ingen komfyr, for det trenger vi ikke. Når vi noen ganger får lyst på et raskt pizzastykke etter et møte eller noen vårruller, friterte reker eller varme snacks til et kundemøte, kan vi varme dem opp i luftfrityrkokeren. Noen ganger i året har vi større fester og seminarar for medarbeiderne ved filialene, men da er vi vant til å bruke catering-tjenester. Det er et firma som er storartede både på taco og tempura, et bredt utvalg av koldtbordretter (kanapeer og pierogie) og alt fra salater til mer seriøse buffeter. Men de trenger ikke vårt kjøkken eller vår komfyr, de kommer med sitt eget utstyr. Og slike større måltider skjer selvsagt ikke her, men i salen – som du ser er det ikke engang sitteplasser her, bare et klaffbord.

Forresten, først tenkte assistenten bare å dekke det vesle bordet med et mørkt granittmønstret klistremerke og satse på at det var bra nok. Men det var likevel ikke noen god løsning, så vi gikk for stein her også!

Å finne møbler og innredning til et så lite rom er jo slett ingen liten utfordring?

Tell me about it! Vi ville ha skap og skuffer der det var mulig å få plassert kjøleskap og oppvaskmaskin og alt annet nødvendig, men det er jo ingenting som passer inn her! Etter oppmåling av rommet gav IKEAs kjøkkenplanlegger assistenten vår eksakt null forslag! Zero, nil, nada! Den AI-baserte planleggeren sier at det ikke er plass til møbler her, fordi åpningen mellom veggene selv etter fjerning av gulvlistene er to cm kortere enn den minste skapinnsatsen.

Problemet er at endeveggen er for smal til å få inn typiske hjørneskapmoduler, det var med nød og neppe vi fikk preset inn denne Knoxhulten. Døren under vasken åpner seg ikke fullt ut og i hjørnet er det et snodig tomrom under benkeplaten. Den sprutlisten som ble montert ved kranen er bare festet med et par skvetter lim eller silikon. Og inspeksjonslukene for røropplegget skal egentlig ikke dekkes til, så det ble en slik halvveis midlertidig løsning. Utleieforvalteren lovet at den ikke-bærende veggen til høyre, som klaffbordet nå sitter på, kanskje snart skal rives – da får vi litt mer plass. Ikke ville vi savne den heller – veggene og gulvet og taket er så skjeve og skakke at møbelsnekkerne og benkeplate-montørene fra Granitop noen steder måtte finne kompromisser. Ved siden av et perfekt oppvatret skap ville den skjeve veggen bare sett for forferdelig ut.

Hva ville du anbefale for andre som skal pusse opp og innrede?

Vel, det viktigste er vel kanskje å ikke la seg overvelde av vanskelighetene eller gi opp. La oss ta denne samme Knoxhulten – tanken var at det skulle være en skuffe og en lav skapdør på den ene siden og et høyt skap med vask på den andre siden. Da vi fant ut at oppvaskmaskinen kommer på høyresiden (siden det ikke blir plass til venstre) og at det ikke er mulig å ha skuffe under vasken, kombinerte vi et endeveggskap og et tilsvarende venstreskap til 2 ulike skap – ett med høye dører, det andre med skuffer. En god ting med IKEA-møbler er at du som regel kan bytte om på skapdelene.


Om overskapet ikke får plass vertikalt, bytter vi ut hengslene med hydrauliske (bytter ut mot en gassdempet løftemekanisme) og snur skapet horisontalt. Og dermed passer det!

Det liker jeg også med Granitop at fagfolkene deres ikke ser problemer, men løsninger!
Greit, det knøttlille rommet vi bestilte granittbenkeplaten til er alt annet enn rett, noen ganger i livet må vi akseptere ting som de er og så gjøre maksimalt ut av situasjonen. Jeg synes Granitop taklet det veldig bra, og resultatet er det beste mulige kontorkjøkkenet. Og ettersom dere hadde spesialtilbud på granitt, var prisen også overraskende god!

Hvis du trenger hjelp til å planlegge kjøkkenet ditt eller velge en vaskblandere  eller en benkeplate, spør din Granitop-spesialist!

Luksuriøst gjenbruk

Ideer til et mindre kjøkken

Råd hvordan du kan spare ved å ombygge kjøkkenet ditt

Priskalkulator