Caesarstone -20%
Les mer
Benkeplater til kjøkken av Carrara-marmor

Benkeplater til kjøkken av Carrara-marmor

Det finnes visst ingen annen stein like kjent og høyt skattet som den hvite Carrara-marmoren. Gjennom tusenårene har Bianco Carrara vært et tidløst og unikt luksussymbol (marmaros – gresk: skinnende stein). Det viktige er ikke bare den stilfulle steinens ærverdige fortid, men også at den hever seg over moter og trender – med sin varighet, gjennomlyselige overflate og perlende skjønnhet i lyset har Bianco Carrara et drag av evighet over seg.

köögi töötasapinnad Carrara marmorist
Bianco Carrara C marmor benkeplate

Det flommende mønsteret som bidrar til marmorens skjønnhet har delvis oppstått gjennom bevegelse og omdanning av smeltede bergarter. Som følge av geologiske prosesser, høyt trykk og høy temperatur ble kalkstein og dolomitt en gang for millioner av år siden omdannet til en spesiell bergart, den ærverdige og rene marmoren med sitt linjeformede mønster (direktiv tekstur). Den pene elegansen og karakteren i dette åremønsteret tegnet av naturen kommer fra mineraler båret av vann, krystallisert og stivnet ved fordamping av væsken.

valgest marmorist köök
Carrara marmor benkeplate

Åremønsteret, steinens renhet og farge er den dag i dag de kjennetegnene som legges til grunn ved klassifisering av Carrara-marmoren. Selv om Bianco Carrara er utbredt som fellesbenevnelse for hvit italiensk marmor regnes dette av mange ikke som helt korrekt. For geologer er også Statuario, Calacatta, Venato, Arabescato, Fantastico osv. alle resultat av samme platetektonikk som i Carrara-området (og videre Alpi Apuane) dannet marmor. Spesielt for alle de nevnte (og nær 150 ulike marmorsorter fra bruddene i området) er de lokale steinmestrenes ferdigheter og kunnskaper som hjelper dem å skjære og klassifisere steinen ut fra utseende og sammensetning.

marmorist köögi töötasapind
Bianco Carrara C marmor kjøkken

Ren kalsitt-marmor er i hovedsak ganske lys, og dette er et hovedkjennetegn på høykvalitets marmor fra Carrara-området. Etter konvensjonen har Bianco Carrara tre klasser – Bianco Carrara C (marmoren med høyest kvalitet og klarest mønster – i Granitop er det kun denne typen Carrara vi tilbyr), Bianco Carrara CD – en marmor med litt gråere bakgrunn og utydeligere årer sammenlignet med C-klassen, men med tettere mønster, og Bianco Carrara D, som er enda gråere og utydeligere med hensyn til mønster.

I tillegg til de nevnte byr Carrara-bruddene også på den mer eksklusive Calacatta-marmoren, karakterisert av et mønster som er mer spredt, men kraftigere og med bredere linjer, og som kan være grått, grønnaktig, brunt eller gyllengult (Calacatta Gold). Ettersom Calacattaen med sitt mer intense mønster enkelt lar seg kombinere for å fylle store flater eller bare oppnå en speileffekt, har denne blitt en favoritt for mange interiørdesignere.

Se materialer!
Carrara, Itaalia marmor
Carrara marmor-bruddene

Foredeling av marmorsortene som brytes i Carrara-regionen, etter mengde:
Bianco Carrara – 53,3%
Venato (marmor med årer) – 24,8%
Arabescato – 4,3%
Statuario – 4,0%
Calacatta – 3,4%
Bardiglio (grå marmor) – 3%
Nuvolato («skyet» marmor) – 1,5%
øvrige (Zebrino, Paonacco, Crema, Cipollini o.a.) – 5,7%

I tidligere tider, da marmoren fortsatt ble brutt og skåret med primitive teknikker og uten maskiner, var det enda mer krevende å få tak i de eksklusive marmorsortene. Den gang ble marmor hovedsaklig utvunnet i fjellene, steinen ble brutt opp med kiler og steinblokkene hovedsaklig transportert på sleder ved hjelp av okser. Noen ganger lot man bare steinkubene rulle ned fjellsidene, og mange steder er nå dalene fylt med flere titalls meter marmorsingel.

Bianco Carrara söögilaud
Sofabord av Carrara-marmor

Det antas at det under Massa- og Carrara-provinsen er et hundrevis av meter tykt marmorlag (inntil 1700 m under havet), men produksjonskapasiteten på de lett tilgjengelige funnstedene er likevel begrenset. Steinene med den største renheten er stadig vanskeligere å finne, og derfor øker også prisen på marmoren fra år til år. Selvsagt spiller også økt etterspørsel en rolle – det er stadig flere som ønsker varige materialer på kjøkkenet eller badet, materialer med en verdi som ikke faller over tid.

Carrara-marmoren er en av de mest glitrende representantene for slike materialer.

Priskalkulator
Carrara marmorist köök ja köögisaar
Kjøkken  av hvit marmor Bianco Carrara C

Kjente bygninger av hvit marmor:
Tårnet i Pisa, Pantheon, Taj Mahal

Marmor – et kongelig materiale

Hvit marmor har mange ansikter – hver benkeplate av naturstein er spesiell!

Benkeplater av marmor er fortsatt på moten!

Svart marmor – luksuriøs perle for et koselig hjem

Marmor benkeplater – tidløs eleganse

Svart eller hvit marmor? Eller kanskje grønn?

Bestill kjøkkenbenkeplater og få nye vinduskarmer i gave!

Hvor velger de fleste å bruke benkeplater av stein?

De fleste steinbenkeplatene brukes stadig til kjøkkenmøblene, men stadig flere ønsker også stein på baderommet, der det egner seg storartet. Stein har også lenge blitt brukt for framstilling av peishyller, vinduskarmer og trappetrinn, og stadig flere oppdager at de vakre steinmønstrene også kan passe i grillhjørner eller som bordplate for hagebord.

Er marmor egnet til benkeplater i kjøkken?

Hvis du ønsker det så kan vi tilby marmorbenkeplater, men siden marmor er så pass følsom mot mekaniske skader og de substansene som ofte brukes på kjøkken (kaffe, te, olje, frukt, rødvin osv.) så anbefaler vi ikke å bruke det på kjøkkenet. Marmor passer bedre for bad eller som vindusbrett. Marmor må behandles regelmessig med tettingsmiddel.