Utvalgte materialer -50%
Les mer
Diorite Verde – praktfull smaragdgrønn granitt dekorerer kjøkkenmøbler fra IKEA

Diorite Verde – praktfull smaragdgrønn granitt dekorerer kjøkkenmøbler fra IKEA

I 2024 begynte vi med å besøke Liza og Liam for å undersøke hvordan deres romslige og moderne U-formede kjøkken ble til. Det unge parets IKEA-kjøkkenmøbler med integrerte hvitevarer er dekket med mosegrønn Diorite Verde-granitt, der de strømmende gullbrune årene skinner i farger som veksler med synsvinkelen. Lyset er det som virkelig bringer fram karakteren i steinen, mot den fløyelsmyke, mørke bakgrunnen kommer da diorittkrystallene og de kvartsitt-lignende lyse flekkene også til syne.

Hvordan begynte dere da dere skulle innrede kjøkkenet?

Den største endringen i oppussingen og ombyggingen av kjøkkenet var selve plasseringen. Der kjøkkenet tidligere var et rom for seg selv, ble det nå en del av stuen. Om det var om å gjøre, kunne vi nok plassert hjørnekjøkkenet i det lille rommet, men nå hadde vi mer plass og vi bestemte oss for ikke å spare for mye på møbler og utstyr. Skuffer og skap blir det aldri nok av, og en større benkeplate ville vi også ha. Dermed slapp vi fantasien fri, gikk inn på IKEA-siden og planla så mange skap som vi følte at vi trengte. Vi gikk litt over budsjett, men vi er fornøyd med resultatet!

Det åpne U-kjøkkenet er praktisk, alle hvitevarene passer inn, og den høyre siden fungerer som kjøkkenøy. Vi visste umiddelbart at vi ville ha en litt bredere benkeplate slik at vi fikk et sitteområde. Vi mente også at vertikal forlenging av steinen på siden av skapdelen, såkalt „fossefallseffekt”, passer perfekt til prosjektet vårt. I begynnelsen var vi ikke helt sikre på bakgrunnen – det virket like bra med lav sprutlist som flislagt vegg. En stund tenkte vi til og med at vi kunne spare litt penger og velge bakgrunnstein av et annet materiale, slik som kvartskompositt eller keramikk. Heldigvis overbeviste Granitops eksperter oss om at det ville være klokt å gå for en bakgrunn i full høyde for en stein som denne. Vi er veldig takknemlige for denne anbefalingen!

Det ser ut for at det var en hel del ting å tvile på og mange valg å ta … Hva var det dere oppfattet som vanskelig, og hva vil dere gjerne framheve som vellykket?

Med møblene gikk det relativt greit. I begge hjørnene måtte vi riktignok improvisere noen mellomstykker med montering for å få oppvaskmaskinen fint inn og for å kunne åpne dørene greit. Gulvet vårt var også ganske skjevt, hele 6 mm høydeforskjell, men… mesteren fra Granitop hjalp til å rette opp problemene med målene da han satte møblene og benkeplaten endelig på plass. Uansett hvor god byggmesteren er, så vil noen ujevnheter på veggen, litt bølgende betong på gulvet eller litt runde vinkler i hjørnene angivelig være et ganske vanlig problem. Og hvis ikke disse tingene kommer fram før, så kommer de for en dag når du bestiller steinbenkeplate!
Møblene har vi ikke noe å utsette på, Liam monterte dem selv sammen med en venn, han fikk vatret opp alt og skrudd det fast i veggen. Det var kanskje litt overraskende at skapene manglet forborede hull for håndtak og knapper. På den annen side er det forståelig at det finnes mange forskjellige håndtak for skap og skuffer.

Vi valgte også delvis å skaffe hvitevarer fra IKEA slik at de skulle passe bedre inn i møblene. Når det gjelder vask valgte vi Kilsviken, 56x46cm, svart. Jeg målte den spesielt for å passe på at det er plass til en langpanne. Hvis vasken er for liten, er det ekkelt å vaske bakebrett.

Komfyren er Matmässig med induksjonsplater, 59 cm, med egen timer for hver kokeplate og automatbryter når det koker over.
Mattradition svart mikrobølgeovn, med dampfunksjon og programmerbar vektbasert automatisk tining. Avtrekksviften Underverk er helt vanlig, integrerbar, også fra IKEA.

Fra andre steder valgte vi Franke Urban blandebatteri med uttrekkbar dusjslange, farge onyx. Jeg ville ha en krane som kan løftes opp – slik at større kopper og kar får plass under, munnstykket kan dreies 150 grader, håndtaket på høyre side. Ellers likte vi Franke semi-proff, men den gav et litt tvilsomt inntrykk på utstillingen på byggvarehandelen, slarket liksom.

Hisense Nofrost 246 L kjøleskap, høyde 178 cm, integrerbar, døralarm, automatisk tining og hurtigkjøling. Og selvsagt også integrert oppvaskmaskin. Den hadde vi også valgt ut på forhånd: 16-sett (størst kapasitet blant 60cm brede maskiner), 9 programmer, 42dB, separat, lav bestikkskuff. Denne oppvaskmaskinen åpner seg automatisk etter vask – og tørker også raskere, noe som betyr bedre energiklasse…

Alle disse valgene tok tid, og i begynnelsen visste vi ingenting om Granitop. Egentlig kunne vi også tatt blandebatteri og vask fra Granitop – så hadde vi sluppet å løpe rundt i utstillingssaler og se på eksempler. Resultatet hadde nok blitt like bra.

Og til slutt kom dere fram til valg av steinbenkeplate?

Akkurat! Vi ville ha en granittplate og Granitop så ut til å ha mange steinsorter til en rimelig pris. I begynnelsen var vi spesielt begeistret for Belvedere-granitt, men da vi så på bilder av steinplatene, var det nye partiet mer beskjedent og gjorde ikke like sterkt inntrykk.

Ja, det er jo slik med naturstein at mønsteret varierer. For eksempel finnes Viscount White eller Verde Savana i både roligere og mer flytende og intense mønstre…

Alt i alt, vi gikk videre med steinen og fant ut at Diorite Verde er en riktig stein for oss. Det var noen andre alternativer som ble vurdert – for eksempel Shivakashi beige rose virket spennende, men da tiden kom for å bestille, var vi ikke lenger i tvil. Diorite er et veldig uttrykksfullt og kanskje til og med motsetningsfullt materiale som forener nordisk ro med med lidenskapelig bølgende mønstre.

Dermed kan vi si at i denne steinbenkeplaten gikk våre krevende smaker opp i en høyere enhet. Granittflaten vår varierer hele tiden med lys og vinkel og gir stadig oppdagelsesglede. Den har både den gyllenbrune glansen av Belvedere og den jevne strukturen i Viscount White som balanserer det generelle bildet.

Alt i alt er vi veldig fornøyde med resultatet. For eksempel stikkontaktene som kommer opp gjennom benkeplaten – rett og slett vakkert! Min venninne sa at den integrerte pop-up modulen i steinen ikke er praktisk og kan bli våt, men… man trenger jo ikke å vanne den!

Det planlagte vinkjøleskapet er ikke kommet ennå, men ellers er kjøkkenet ferdig. Til og med LED-lyskildene er på plass (de er også fra IKEA), med fjernkontroll som kan festes med magnet for eksempel til komfyrhåndtaket!

Hvor godt steinmønstrene passer sammen, hvor fine skjøtene er! Forresten, kjøkkenet vårt er egentlig laget av to steinplater. Det er likevel vanskelig å si hva som er skåret fra hvilket stykke, alt er så jevnt og vakkert. Jeg er veldig fornøyd med mesterne ved Granitop!

Når du planlegger møblene, kan det være nyttig å gjennomføre ulike plasseringer av skap, bokser og utstyr i tegninger eller i et spesialprogram. Slik får du et helhetlig og logisk resultat! I rommet kan du for eksempel merke opp møblene med kasser, teip eller aviser på gulvet – slik kan du forsikre deg om at det fortsatt er plass til å bevege seg og gjøre det du skal.

Våre erfarne mestere gjør alt de kan for å sikre at mønsteret henger sammen så ideelt som mulig i skjøtene på benkeplaten. Også steinplater som ligger ved siden av hverandre kan ha ulikt mønster, og man gjør klokt i å stole på oppmåleren og tegnerne som utarbeider tegninger etter „best fit”-prinsippet.

Naturstein er ikke nødvendigvis akkurat slik som på tidligere bilder. Avhengig av partiet kan mønsteret variere betydelig, det kan være roligere og jevnere, men også ha en klarere eller sterkere karakter. På grunn av naturens luner kan steintavlen også inneholde mineraler eller fossiler med helt andre farger og sammensetninger. Akkurat disse egenskapene kan være toppen på kransekaka som gjør din benkeplate til et kunstverk.

Vil du regne ut hva det koster med en benkeplate av granitt eller andre steintyper, bruk Granitops priskalkulator. Ønsker du å dele bilder av det ferdige kjøkkenet eller fortelle oss hvordan du har brukt stein i hjemmet ditt, kontakt oss på e-post eller legg til bildene på vår Google-konto!

Helhetlig kjøkken med Blue Pearl granitt

Viscount White granitt i et tradisjonelt-moderne hjørnekjøkken

Galaxy Star granitt i et åpent kjøkken

Bianco Sardo granitt – også barnefamilier kan ha veldig stilige hjem